Μειωμένο κατά 50% είναι το προσωπικό της Κλινικής σήμερα, σε σχέση με το 2019 – Το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδιατρικής ζητά την στελέχωση της Κλινικής, ώστε να μην τεθεί στο άμεσα μέλλον ζήτημα με τη λειτουργία της
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, εξαιτίας της σημαντικής υποστελέχωσης, ένα γεγονός που επηρεάζει σημαντική τη λειτουργία της Κλινικής.
Η Παιδιατρική Κλινική απέστειλε ήδη, για το μείζον αυτό ζήτημα, υπόμνημα προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ένα υπόμνημα το οποίο κοινοποιείται στο Σύλλογο Εργαζομένων και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΗ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο υπόμνημα το προσωπικό της Παιδιατρικής, το 2019 απαρτιζόταν από 24 άτομα τα οποία κατανέμονταν στις δύο πτέρυγες των 32 κλινών. Το 2020 η μία πτέρυγα αφαιρέθηκε από την Παιδιατρική και μετατράπηκε σε Μονάδα Λοιμωδών ενηλίκων ενώ αφαιρέθηκε από τη δύναμη της κλινικής νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν επέστρεψε.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, την ίδια χρονιά προστέθηκε στην κλινική η ΜΕΛ Παίδων δέκα κλινών η οποία λειτουργεί ως σήμερα. Το 2023 η δεύτερη πτέρυγα επιστράφηκε στην Παιδιατρική χωρίς όμως να επιστρέψει και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Σήμερα, παρά την λειτουργία των δύο πτερύγων και της ΜΕΛ Παίδων, οι επιλογές της νοσηλευτικής υπηρεσίας, έχουν οδηγήσει το προσωπικό – μόνιμο και επικουρικό – να φτάσει στα 12 άτομα, να είναι δηλαδή λιγότερο κατά 50% από το 2019.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Νοσοκομείου, το 2019 η Παιδιατρική των 32 κλινών με 24 νοσηλευτές, είχε ετήσια πληρότητα 39,2%. Το 2024 η ίδια κλινική είχε αυξημένη ετήσια πληρότητα που έφτασε στο 52% και 1.946 νοσηλείες με μειωμένους τους νοσηλευτές κατά 50%.
Το υπόμνημα, υπογράφεται από το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής, με γιατρούς και νοσηλευτές να θέτουν ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας και να ζητούν από τη νοσηλευτική διεύθυνση και τη διοίκηση την άμεση επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης.
Ο Γιώργος Πρέντζας, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», έθεσε την Παρασκευή τα προβλήματα υποστελέχωσης, και μεταξύ άλλων τόνισε πως «καταρρίπτεται κάθε ημέρα το σαθρό αφήγημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εμπορίου της Υγείας περί ενίσχυσης του ΕΣΥ», ενώ πρόσθεσε πως η πραγματικότητα χειροτερεύει λόγω των συνταξιοδοτήσεων σε πολλά τμήματα και κλινικές.
Όπως ανέφερε, από τις 1007 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στον πεπαλαιωμένο – αλλά ισχύοντα – Οργανισμό του 2012, είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό οι 834. Σε αυτούς προστίθενται 120 άτομα επικουρικού προσωπικού και, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, και 120 ειδικευόμενοι νοσηλευτές.
«Φτάνουν μόλις τους 1.060, όταν το ΠΓΝΙ του 2025 έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που δε θυμίζει σε τίποτα το ΠΓΝΙ του 2012», ανέφερε, προσθέτοντας πως μόνο για τη λειτουργία του 4ου κτιρίου είχαν προβλεφθεί περισσότερα από 200 άτομα.
Σε ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», αναφέρονται τέλος και τα εξής: «Δεν μπορεί χωρίς εκτίμηση των επιπτώσεων και συζήτηση με τους νοσηλευτές του τμήματος, να μετακινείται εκπαιδευμένο προσωπικό της κλινικής χωρίς αντικατάσταση και να αποδυναμώνεται το τμήμα. Έχουμε κρούσει επανειλημμένα το καμπανάκι κινδύνου χωρίς να εισακουσθούμε. Μας δίνεται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει ακριβής γνώση και αξιολόγηση των αναγκών στελέχωσης της κλινικής. Ζητάμε από την νοσηλευτική διεύθυνση και την διοίκηση του ΠΓΝΙ την άμεση επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης. Πρέπει να σταματήσει η αφαίμαξη της κλινικής από προσωπικό χωρίς αντικατάσταση».
Βασίλης Λούπας
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 12-4-2025