Η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και η επιλογή θα γίνει από το Συμβούλιο Διοίκησης – Το όραμα τους για το Πανεπιστήμιο παρουσίασαν οι δυο υποψήφιοι πρυτάνεις, Άννα Μπατιστάτου και Σταύρος Νικολόπουλος
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιλογή του νέου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει την Δευτέρα.
Η επιλογή του νέου πρύτανη θα γίνει από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη διαδικασία να ξεκινά στις 19 Δεκεμβρίου, χωρίς να είναι βέβαιο κιόλας, ότι θα ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα ή αν οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας.
Έτσι, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» στην Πανεπιστημιούπολη, οι δυο υποψήφιοι Πρυτάνεις, Άννα Μπατιστάτου και Σταύρος Νικολόπουλος, παρουσίασαν το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων της επόμενης δεκαετίας μέσα από τα σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης των σχημάτων τους.
Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με το νέο Νόμο, η παρουσίαση του σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου αποτελεί μία υποχρεωτική διαδικασία ως προς τη δημόσια αναφορά τους στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας παρότι σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο, οι τελευταίοι, σε αυτό το στάδιο δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, την Παρασκευή, οι δύο υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις, τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για το Πανεπιστήμιο, όπως έκαναν και προ ημερών στη Σύγκλητο του Ιδρύματος.
Για μία δημοκρατική στιγμή έκανε λόγο στην εισαγωγική του τοποθέτηση επί της διαδικασίας, ο απερχόμενος πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, για να ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης από την κα Μπατιστάτου.
Οι προτάσεις της Α. Μπατιστάτου
Πιο αναλυτικά και μεταξύ των προτάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πλέον ενδιαφέρουσες είναι και η δέσμευση της κας Μπατιστάτου και του σχήματος που προτείνει για την αναβάθμιση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, την εκπόνηση ειδικού προγράμματος σπουδαστικής και διδακτικής επάρκειας στην παιδαγωγική και ενίσχυση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης η κα Μπατιστάτου στην προοπτική της ενίσχυσης της έρευνας και της εξωστρέφειας, με στόχευση στην αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων, αλλά με σαφή διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας. Για το σχήμα της κας Μπατιστάτου η ενίσχυση της καινοτομίας αποτελεί όπως είπε, την πραγμάτωση του ιδανικού της προσέλκυσης γνώσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου, επίσης για την έρευνα και την καινοτομία, προτείνοντας την σύσταση μίας κοινής επιτροπής που θα παρακολουθεί και θα καθοδηγεί τη διαδικασία.
Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με το σχήμα της κας Μπατιστάτου είναι οι:
Παναγιώτα Καντή (αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων)
Γιάννης Λεονάρδος (αντιπρύτανης διοικητικών-οικονομικών)
Θεόδωρος Ματίκας (αντιπρύτανης έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης)
Ξενοφών Μπήτσικας (αντιπρύτανης διεθνών σχέσεων, δια βίου μάθησης και εξωστρέφειας)
Οι προτάσεις του Στ. Νικολόπουλου
Ακολούθησε η αντίστοιχη παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων του κ. Νικολόπουλου που επέμεινε στο τρίπτυχο της εξωστρέφειας, της διεπιστημονικότητας και της καινοτομίας, ωα βασική αρχή του προτεινόμενου από τον ίδιο, πρυτανικού σχήματος.
«Αυτό που θέλουμε, είναι να αποκτήσουμε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με κύρος στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο με χαρακτηριστικά της διοίκησής μας, την διαφάνεια, την εμπιστοσύνη εντός και εκτός της κοινότητας, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, την υπευθυνότητα, τη συνέπεια λόγων και έργων και τη συνεργατικότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος. Πρόσθεσε πάντως πως εφόσον ο ίδιος εκλεγεί πρύτανης του Πανεπιστημίου με το σχήμα των αντιπρυτάνεων, θα ξεκινήσει η διαδικασία της διεκδίκησης για το πανεπιστήμιο, δύο νέων σχολών, της Νομικής με έδρα τα Ιωάννινα και της Κτηνιατρικής με έδρα την Άρτα.
Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με το σχήμα του κ. Νικολόπουλου είναι οι:
Παναγιώτης Κόκκας (αντιπρύτανης έρευνας και καινοτομίας)
Πέτρος Μαραγκός (αντιπρύτανης οικονομικών, ανάπτυξης, διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας)
Μηνάς Πασχόπουλος (αντιπρύτανης ακαδημαϊκών και διοικητικών υποθέσεων)
Κωνσταντίνος Σκομπρίδης (αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας και δια βίου μάθησης)
Η εκδήλωση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα με ερωτήσεις από το κοινό τόσο προς τους υποψηφίους πρυτάνεις, όσο και στους προτεινόμενους από αυτούς, αντιπρυτάνεις.