Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό ότι συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έγινε την Πέμπτη, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των συνθηκών λειτουργίας των Πανεπιστημίων, των αλλαγών που επέφερε ο νέος νόμος, της διασποράς ειδήσεων περί κατάργησης ακαδημαϊκών μονάδων και της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης των Ιδρυμάτων.
Όπως τονίζεται, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρνήθηκε να συναινέσει στη σύνταξη του τελικού κειμένου του ψηφίσματος της Συνόδου Πρυτάνεων, επιμένοντας στο κείμενο της πρόσφατης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της Συγκλήτου ευθυγραμμίζονται με τα συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών που αναφέρονται στις αντιρρήσεις για την παρουσία ειδικού σώματος αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, την υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και την άρτια ολοκλήρωση του εργαστηριακού και κλινικού εκπαιδευτικού έργου με τη λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Κοινή δήλωση
Παράλληλα, σε κοινή δήλωση προχώρησαν χθες, οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης
και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος.
Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: «Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και με αφορμή το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις απόψεις που κατατέθηκαν κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι:
Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κηρύττει στους νέους ανθρώπους και σε όλη την κοινωνία το διάλογο και τον ορθό λόγο. Η αναγκαιότητα της διαφύλαξης της λειτουργίας του, με εφαρμογή όλων των δυνατών ειρηνικών μέσων, είναι προφανής. Το ίδιο προφανής είναι και η ανάγκη να παραμένουν τα ΑΕΙ διαρκώς ανοιχτά, με την υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Καλούμε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου να αποφύγουν τις υπερβολές και την όξυνση της κατάστασης με λέξεις, ερμηνείες ή πράξεις που αντικειμενικά μεγεθύνουν τα προβλήματα. Τα Ιδρύματα διαθέτουν θεσμικά και συλλογικά όργανα μέσα στα οποία μπορεί να γίνει συντεταγμένα ο διάλογος για όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Το Πανεπιστήμιο είναι ο ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το μέλλον. Και ως τέτοιο, ζωτικό όργανο πρέπει να αντιμετωπίζεται».