Κυρ. Μητσοτάκης: «Σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής» – Η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική
«Ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι αναβαθμίζεται, δίνοντας σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Παρασκευής, κατά την ομιλία του στην υπογραφή σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τρίτου μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.
Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.
«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, η οποία πράγματι ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή σηκώνοντας την Άγκυρα εδώ, από το μεγαλύτερο λιμάνι της», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε συνδυασμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα θα αναδειχθεί ο νομός Θεσπρωτίας και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας, ως προορισμός γιότινγκ.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι όπως είχε δεσμευτεί στο λαό της Θεσπρωτίας παραχωρούνται στην αυτοδιοίκηση 6.000 στρέμματα παραθαλάσσια ζώνης.
«Το είπαμε και το κάναμε» τόνισε και συμπλήρωσε «σε μερικά χρόνια θα ξαναβρεθούμε εδώ και θα τρίβουμε τα μάτια μας από την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί στην Ηγουμενίτσα», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως το επιχειρηματικό του σχέδιο του ομίλου δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι τοπικά στοχευμένο και αυτό δηλώνει ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας σημαντικός εταίρος στρατηγικών συμφωνιών και πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων.
«Γίνεται ένας μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων, που μεταφράζονται σε συλλογική ευημερία. Και θα τόνιζα επίσης, ιδιαίτερα την διάσταση της εκκολαπτόμενης στρατηγικής συμμαχίας την οποία αναπτύσσει η πατρίδα μας με την Ιταλία. Η Ιταλία είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην πατρίδα μας. Αυτή η σχέση διευρύνεται ακόμα περισσότερο με την παρουσία του Ομίλου Grimaldi, εδώ στην Ηγουμενίτσα με πολύ φιλόδοξα σχέδια» είπε.
«Η Ελλάδα γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του στην τελετή, τονίζοντας όπως είπε «ιδιαίτερα την στρατηγική συμμαχία με την Ιταλία, που επενδύει στη χώρα μας».
«Η σημερινή συμφωνία είναι μια ακόμα στάση στην πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό ανάπτυξης» σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτή η συμφωνία δεν θα είχε γίνει, αν η χώρα δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα.
Εκκρεμότητες και οφέλη
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως σε λίγα χρόνια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου της «πράσινης μετάβασης» που πρέπει να γίνει στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην επίλυση των εκκρεμοτήτων σε έργα υποδομών στο λιμάνι.
«Έχω τη δέσμευση από το υπουργείο Υποδομών και από τον ανάδοχο, ότι αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το κράτος να έχει εκπληρώσει πια τις υποχρεώσεις του ως προς τις βασικές υποδομές και να μπορέσει να παραχωρήσει στο νέο μέτοχο του Οργανισμού Λιμένος, ένα λιμάνι με άρτιες τις βασικές υποδομές, προκειμένου να έρθει ο Όμιλος και με τη σειρά του να προσθέσει τις δικές του επενδύσεις. Έχει σημασία να μπορούν να παραμένουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και η σημερινή συμφωνία είναι σίγουρα ένα μέρος αυτής της δημιουργικής διαδρομής, αυτή η πορεία προς την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο του 21ου αιώνα», επισήμανε.
Στα οφέλη της συμφωνίας για το Ελληνικό Δημόσιο, την εθνική και την τοπική οικονομία στάθηκαν νωρίτερα στους σύντομους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, του Ο.Λ.ΗΓ αλλά αντίστοιχα και για τον Όμιλο Γκριμάλντι, στα οποία στάθηκε ο πρόεδρός του Εμανουέλε Γκριμάλντι.
Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκαν στο στίγμα που δίνει αυτή η συμφωνία για ανάλογες κινήσεις και σε άλλα λιμάνια που θα ακολουθήσουν, όπως στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Η συμφωνία προβλέπει πως η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.
Ποιοι παρέστησαν
Στην τελετή μίλησαν Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη για την Ηγουμενίτσα αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας , ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής κ.α.
Η Ευρωβουλευτής, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννα Ασημακοπούλου, χαιρέτισε αυτήν την επένδυση-ορόσημο και δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο».
Βασίλης Λούπας