ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Αναζητώντας τις διαδρομές της ξερολιθιάς

Εντυπωσιακά αποτελέσματα που προσθέτουν γνώση στον τρόπο με τον οποίο τεχνικές κατασκευές των προηγούμενων αιώνων, όχι μόνο μένουν όρθιες μέχρι σήμερα, αλλά «ταξίδεψαν» ανά την Ευρώπη, ίσως και χωρίς καν να το γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές τους, φέρνει στο φως η έρευνα και η μελέτη για την τέχνη της Ξερολιθιάς.

Οι ξερολιθικές κατασκευές από τις πιο απλές, όπως ένας τοίχος, μέχρι τις πιο σύνθετες και απαιτητικές, όπως ήταν τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από τους Ηπειρώτες μαστόρους της πέτρας, εντοπίζονται σε όλη τη γηραιά Ήπειρο από την Ελλάδα και τη Βαλκανική, στη Σαρδηνία, από εκεί στη Γαλλία και την Ισπανία και φτάνουν μέχρι τη Σκωτία.

Όλη αυτή η διαδρομή εκτός από την αναζήτηση των τεχνικών λεπτομερειών, αναδεικνύει και τον σύνθετο ρόλο της κοινωνικής και οικονομικής διαμόρφωσης των κοινωνιών όπως ανέφερε ο Γεώργιος Σμύρης, δρ. Αρχιτέκτων μηχανικός τέως αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην ημερίδα που έγινε την Πέμπτη στην ΠΕΔ Ηπείρου.

Αντικείμενο αυτής ήταν η Ξηρή Δόμηση, μέσα από την εμπειρία του χθες και τον σχεδιασμό για το αύριο.

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για την ανάδειξη της ξερολιθιάς στις Πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της εισήγησης της Χρυσούλας Βοσκοπούλου, δρ Αρχιτέκτων μηχανικός, διδάσκουσα στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Παν. Νταής αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δίνεται ώστε να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών για την συγκεκριμένη τεχνική.

Για μία ξεχωριστή δεξιότητα που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από το πρώτο στάδιο της λάξευσης μέχρι την τελική τοποθέτηση της κάθε πέτρας, έκανε λόγο ο Αγγ. Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων μηχανικός, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάν. Τσίγκρος τόνισε από την πλευρά του πως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η προοπτική και η τεχνική δυνατότητα προσαρμογής των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης στη σύγχρονη εποχή. Τέλος, εκ μέρους της ομάδας «Μπουλούκι» που πρόσφατα βραβεύτηκε από τη Europa Nostra για την προσφορά της στον συγκεκριμένο τομέα, ο Αρχιτέκτων μηχανικός Παν. Κωστούλας έδωσε βαρύτητα στις πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης της ξερολιθιάς ως μία ιδιαίτερη τεχνική κατασκευή.