Για την παραπομπή μελών της Οικονομικής Επιτροπής η Περιφερειακή Αρχή σημειώνει πως πρόκειται για αποφάσεις σύννομες και ομόφωνες ταυτόχρονα, ως προς τη διαπίστωση της ανάγκης εξωτερικής ανάθεσης
Τη δική της απάντηση, για πρώτη φορά, αναφορικά με την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Β. Μιχελάκη, με την οποία παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, καθώς και τα περισσότερα – πλην ενός – μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, δίνει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή.
Σημειώνουμε πως η υπόθεση της παραπομπής στον πρόεδρο του Πειθαρχικού αφορά στις αναθέσεις υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου σε εξωτερικούς δικηγόρους.
Στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή τονίζει μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για αποφάσεις σύννομες και ομόφωνες ταυτόχρονα, ως προς τη διαπίστωση της ανάγκης εξωτερικής ανάθεσης.
«…διαφοροποίηση υφίσταται μόνο ως προς το πρόσωπο του δικηγόρου όχι ως αμφισβήτηση των ικανοτήτων των οριζόμενων, αλλά υπό την έννοια της διεύρυνσης της νομικής εκπροσώπησης της Περιφέρειας.
Για να στοιχειοθετηθεί πειθαρχική παράβαση αιρετών, ο Νόμος απαιτεί δόλο ή βαριά αμέλεια, κάτι που όχι μόνο δεν αποδίδεται στην κλήση για απολογία αλλά δεν υπάρχει ούτε ως ψήγμα σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να αποδοθεί, γιατί συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Βαριά αμέλεια θα υπήρχε εάν η Περιφέρεια αμελούσε να υπερασπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των Ηπειρωτών.
Ο τρόπος λήψης των ομόφωνων αποφάσεων – ίδιος για πάνω από μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα στην Οικονομική Επιτροπή εναλλάσσονται και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους – αποδεικνύει άλλωστε πως είναι αδύνατο να έχουν συναποφασίσει όλοι αυτοί διαχρονικά να παρανομούν», σημειώνεται αρχικά.
Ακολούθως η περιφερειακή αρχή διατυπώνει αιχμές για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του κ. Μιχελάκη, ως Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τονίζοντας πως παρότι παρόμοια τακτική ακολουθούν όλες οι περιφέρειες, κανείς άλλος Συντονιστής – (σ.σ πλην του κ. Μιχελάκη) δεν έθεσε αντίστοιχο ζήτημα.
«Το θέμα αυτό απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που ομόφωνα εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Περιφέρεια Ηπείρου», τονίζεται.
Η υπόθεση
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, η περιφερειακή αρχή αναφέρει πως «ο πρώτος που έθεσε ζήτημα εξωτερικής ανάθεσης και αμοιβής νομικών υπηρεσιών είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) που λειτουργεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΣΔΙΤ), στο πλαίσιο προσφυγής που κατέθεσε στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στοχοποιώντας τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τη νομική σύμβουλο του έργου», αναφέρει, ενώ συνδέει την στάση αυτή του ΙΦΣ και με δημοσιεύματα σε συγκεκριμένα ΜΜΕ.
«Είναι προφανές, ότι η όλη διαδικασία δεν είναι απόρροια πραγματικών δεδομένων, αλλά «πιέσεων» που ασκούνται μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ. Τα συμφέροντα της Περιφέρειας εκφράζονται από τα αρμόδια όργανά της και όχι από δημοσιογράφους ή από εκπροσώπους συγκρουόμενων συμφερόντων. Στην προκειμένη περίπτωση η Οικονομική Επιτροπή που έχει γνώση των αναγκών της Περιφέρειας, ομόφωνα έχει αξιολογήσει ότι συγκεκριμένες υποθέσεις έχρηζαν εξειδικευμένης αντιμετώπισης», καταλήγει το πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης.
Για την πληρωμή της ΜΕΑ
Τέλος, στο δεύτερο και τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης, η περιφερειακή αρχή αναφέρεται στην απόρριψη από το Εφετείο, της αγωγής, με την οποία ζητά την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης που εκδόθηκε μετά από προσφυγή του ΙΦΣ.
«Τόσο στην ακροαματική διαδικασία αλλά και εγγράφως στο υποβληθέν σημείωμα, ο ΙΦΣ δήλωσε ότι «ουδεμία βλάβη θα επέλθει στην αντίδικο διότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι αυτό που θα πληρώσει τα οφειλόμενα ως εγγυητής». Εν ολίγοις η εταιρεία επέλεξε να τα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»
Παράλληλα, συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα παραχώρησε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί να είμαι σκληρός αλλά δεν περιμένω καμία απόφαση γιατί η ζημιά από την υπόθεση αυτή είναι ανεπανόρθωτη. Σε μια χώρα που οι πολίτες είναι έτσι κι αλλιώς δύσπιστοι απέναντι σε όσους τους εκπροσωπούν πολιτικά έρχεται και η απαξίωση της δημόσιας διοίκησης με απόλυτη ευθύνη του κ. Καχριμάνη», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Ο ίδιος έβαλε στο κάδρο των ευθυνών, πέραν του καθ’ ύλην αρμόδιου Περιφερειάρχη, και την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση αλλά και το νομικό σύμβουλο της περιφέρειας, Δημήτρη Σιώλο.
Νωρίτερα, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της παράταξης, Δημήτρης Παππάς, αναφέρθηκε στο νομικό σκέλος της παραπομπής του Περιφερειάρχη στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Όπως εξήγησε η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αφορά στην ανάθεση σειράς υποθέσεων της περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων τους ΣΜΑ κ.α. σε δικηγόρους άλλους από αυτούς που έχει έμμισθους η περιφέρεια καθώς και στον τρόπο με τον αυτό αυτοί αμείβονται.
Σχολίασε δε, ότι η άποψη που εξέφρασε ο κ. Καχριμάνης, ότι «έπραξε τα πρέποντα για τα συμφέροντα της Ηπείρου», δεν στέκει διότι «τα πρέποντα περιγράφονται αναλυτικά στους νόμους για την αυτοδιοίκηση και ρυθμίζονται από την αρχή της διαφάνειας». Ο κ. Παππάς αποσαφήνισε ότι η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου μπορεί να προχωρήσει σε αναθέσεις υποθέσεων σε νομικούς – εξωτερικούς συνεργάτες, μόνο όμως για εξαιρετικές περιπτώσεις που χρειάζονται ειδική γνώση και εμπειρία.