ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Αρωγός, αλλά όχι χρηματοδότης για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Ενόψει της επικείμενης παραχώρησης του αεροδρομίου σε ιδιώτες, ο περιφερειάρχης, έκανε γνωστό πως η Περιφέρεια δεν έχει κάποιο ρόλο ούτε και σκοπό να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία

 

 

 

Πρόωρο τέλος σε κάθε συζήτηση που μπορεί να είχε ως στόχο να αναλάβει η Περιφέρεια ενεργό ρόλο στο ζήτημα της επικείμενης παραχώρησης του αεροδρομίου Ιωαννίνων, έβαλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η Περιφέρεια Ηπείρου θα έχει το ρόλο του αρωγού και συμπαραστάτη σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αλλά σίγουρα όχι του πρωταγωνιστή ούτε και του χρηματοδότη.

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Καχριμάνης απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε η παράταξη ΦΩΣ με τον Λάμπρο Γεωργόπουλο να ασκεί κριτική στην Περιφερειακή Αρχή που επιλέγει όπως είπε αντί να στηρίξει οικονομικά την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους, να κάνει απευθείας αναθέσεις για την κοπή των χόρτων στον περιβάλλοντα χώρο.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε αρκετά παραδείγματα μικρών ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν εταιρείες χαμηλούς κόστους στα δικά τους αεροδρόμια ενώ ζήτησε από την Περιφέρεια να αναλάβει ενεργό ρόλο και να μείνει θεατής των εξελίξεων στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου.

Ο κ. Καχριμάνης στην απάντησή του στάθηκε καταρχάς στην εξαιρετική συνεργασία με τον εκλιπόντα αερολιμενάρχη Β. Μητσιμάρη που απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα με την αναπτυξιακή προοπτική που απέκτησε το αεροδρόμιο της πόλης.

Ως προς τη διαδικασία της παραχώρησης του αεροδρομίου σε ιδιώτη, ο κ. Καχριμάνης είπε πως η Περιφέρεια δεν έχει κάποιο ρόλο ούτε και σκοπό να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, προσθέτοντας με νόημα όμως πως η διαδικασία της παραχώρησης άλλων περιφερειακών αεροδρομίων στη χώρα στην γερμανική εταιρεία Fraport εγείρει αρκετές ενστάσεις.

Σχετικά με το αίτημα των ξενοδόχων να υπάρξει πρωτοβουλία της Περιφέρειας για τη διάθεση κονδυλίου ώστε να γίνει εφικτή η προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε, ότι τέτοια περίπτωση δεν υφίσταται, υπενθυμίζοντας πως όπου αυτό έγινε (Περιφέρεια Θεσσαλίας), η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια.

Ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Από την άλλη, η ερώτηση του επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Υφαντή στο μεταξύ για την καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του τμήματος Ιωάννινα – Κακαβιά είχε απαντηθεί στη1ν ουσία στην αρχή της συνεδρίασης με τον κ. Καχριμάνη να αναφέρει πως η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, σε εκδήλωση που θα γίνει παρουσία του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας. Στους λόγους πάντως για τους οποίους η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε και το ότι το ίδιο συμβαίνει με όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Εν τω μεταξύ, τον λανθασμένο σχεδιασμό για το έργο του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, επαναλαμβάνει η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» σε ανακοίνωσή της.

Σε αυτή μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής, μετά τις απαντήσεις του Αλ. Καχριμάνη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δημόσια διαβούλευση και ένταξη του Πάρκου Τεχνολογίας και Έρευνας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός οικοσυστήματος ουσιαστικής καινοτομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει και το επικείμενο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στον Κατσικά. Σε ένα τέτοιο οικοσύστημα μπορούσαν να ενσωματωθούν: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ερευνητές/τριες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι δήμοι και όσοι φορείς έχουν σχέση με την παραγωγή και την τεχνολογία.

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, 5 χρόνια μετά, εξακολουθεί να επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό του που ουσιαστικά θεωρεί ότι καινοτομία και έρευνα είναι η ενοικίαση γραφείων και η στέγαση εταιρειών. Δήλωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα δεν θέλει να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και ενημέρωσε ότι έχει διατεθεί ήδη από την Περιφέρεια για μελέτες και έκδοσης άδειας το ποσό των 200.000 ευρώ. Τέλος μας ανέφερε ότι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ήπειρος 2021-2027” μπορεί να διατεθεί κονδύλι 11 εκατ. ευρώ επασχεδιάζοντας ταυτόχρονα και την έκταση της κατασκευής του έργου με υπολογισμούς που πραγματοποίησε ο ίδιος κατά την σημερινή συνεδρίαση».

Καταλήγοντας το «Κοινό των Ηπειρωτών» σημειώνει πως διαφωνεί κάθετα με τη λογική και τον σχεδιασμό του Περιφερειάρχη για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παρωχημένο στατικό και κλειστό μοντέλο μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης το οποίο δεν συνδέει την έρευνα και καινοτομία με τις σύγχρονες ανάγκες, την τοπικότητα και τις βιώσιμες παραγωγικές διαδικασίες», αναφέρει.

 

Βασίλης Λούπας