ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Εθνική υπόθεση η λειτουργία του τελωνείου Δρυμάδων

Ο Αλ. Καχριμάνης απαντώντας στους τελωνειακούς έκανε λόγο για θέμα που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των κατοίκων του Πωγωνίου στο αλβανικό έδαφος, προσθέτοντας πως συζητείται η λειτουργία του για κάποιες ημέρες την εβδομάδα

 

Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του Τελωνείου στους Δρυμάδες Πωγωνίου, αναφέρθηκε, εκ νέου την Πέμπτη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για μία εθνική υπόθεση με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και για ένα ζήτημα που απασχολεί την περιοχή εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Ακόμη ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα θέμα που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των κατοίκων των χωριών του Πωγωνίου στο αλβανικό έδαφος, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις δηλώσεις του προέδρου των Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρου Λυκίδη στα τοπικά μέσα με αφορμή την προοπτική επαναλειτουργίας του Τελωνείου Δρυμάδων.

Πιο αναλυτικά ο κ. Καχριμάνης που έφερε στην επιφάνεια το θέμα μόλις το περασμένο Σάββατο μεταφέροντας την θέση του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου είπε ότι είναι ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων.

Ο κ. Λυκίδης όμως τόνισε ότι αφενός το εν λόγω Τελωνείο έχει καταργηθεί με Π.Δ το 2012 και αφετέρου πως δεν συντρέχουν οι λόγοι για την επαναλειτουργία του από τη στιγμή που οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από την Κακαβιά και τους άλλους δύο σταθμούς σε Μέρτζανη και Μαυρομάτι αντίστοιχα.

Επίσης όμως στάθηκε και στην υλοποίηση ενός έργου μέσω του προγράμματος Interreg το οποίο όπως ανέφερε δεν απέδωσε τα προβλεπόμενα αφού δεν κατασκευάστηκαν οι υποδομές που προβλέπονταν τόσο στο αλβανικό όσο και στο ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Καχριμάνης ορμώμενος από τις δηλώσεις του κ. Λυκίδη εξαπέλυσε δριμεία κριτική κάνοντας λόγο για συντεχνιακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα που εμποδίζουν την επαναλειτουργία του Τελωνείου, προσθέτοντας ότι αυτό που συζητείται είναι η λειτουργία του για κάποιες ημέρες την εβδομάδα.

«Είναι απάνθρωπο ηλικιωμένοι επί το πλείστον ομογενείς να χρειάζονται 2-3 ώρες για να μεταβούν από τα σύνορα στα σπίτια τους, μέσω Κακαβιάς και Λιμποχόβου, όταν μέσω Δρυμάδων μπορούν να το κάνουν στο 1/3 με το ¼  της ώρας. Ορισμένα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευρύτατο πνεύμα και όχι με στενό συντεχνιακό χαρακτήρα. Η ερήμωση της υπαίθρου, η ερήμωση του Πωγωνίου εντεύθεν και εκείθεν των συνόρων δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά συνδικαλιστικών απόψεων και δικαιωμάτων. Είναι κοινωνική και εθνική υπόθεση. Και ως τέτοια όλοι πρέπει να τη βλέπουμε.

Εμείς πιστεύουμε ότι το Τελωνείο Δρυμάδων πρέπει να λειτουργήσει, όπως λειτουργούσε επί δεκάδες χρόνια, στο παρελθόν. Μάλιστα ήταν η κύρια είσοδος/έξοδος προς την αλβανική επικράτεια. Μέσω της Βοστίνας (τη σημερινή Πωγωνιανή) γινόταν όλη η κίνηση όπως γράφουν ιστορικά βιβλία.

Τα νομικά ζητήματα μπορούν και θα αντιμετωπιστούν από τους αρμόδιους και όχι από συνδικαλιστικούς φορείς ή από εμάς», σημείωσε αρχικά.

Στην αντεπίθεση για το Interreg

Αναφορικά δε, με την επισήμανση και τις αιχμές του κ. Λυκίδη για πακτωλό εκατομμυρίων που διατέθηκαν χωρίς να γίνουν οι προβλεπόμενες υποδομές ο κ. Καχριμάνης είπε πως καλό θα είναι να μη γίνονται τοποθετήσεις εάν κάποιος δε γνωρίζει τι έχει γίνει.

«Να τους ενημερώσουμε λοιπόν, ότι με χρήματα του Interreg κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες, έργο το οποίο ήταν όνειρο ζωής τόσο για τους κατοίκους και τους αποδήμους, του εντός της Ελλάδας Πωγωνίου, όσο και για εκείνους από τα επτά χωριά του Πωγωνίου που είναι σήμερα εντός της Αλβανίας. Η Ομογένεια που έχει δώσει τόσο σπουδαία στελέχη κυρίως στην Αμερική, αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που προέρχονται από το Πωγώνι της Αλβανίας. Καλά είναι λοιπόν κάποιοι, ή να ενημερώνονται ή να περιορίζονται στα δικά τους υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Επίσης όταν αναφέρουν για Πόβλα ή Αμπελώνα, να γνωρίζουν ότι ήδη τοποθετήθηκε γέφυρα μπέλλεϋ από το Αλβανικό κράτος για να εξυπηρετείται ένθεν και ένθεν ο κόσμος. Και αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει κάποιες ώρες και ημέρες την εβδομάδα και να υπάγεται στο Τελωνείο του Μαυροματίου. Εδώ είναι το μόνο μέρος που έχει Έλληνες από τη μια πλευρά και Έλληνες από την άλλη. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να θέτει τέτοια διλήμματα, όταν ξέρουμε ότι δίπλα μας είναι αυτός ο Ελληνισμός, ο οποίος είναι ενιαίος σε όλη την Ήπειρο άσχετα των σημερινών συνόρων, και ξέρουμε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο δεν θα υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.