Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΦΟΔΣΑ – Νέα «κόντρα» και… άμεση λειτουργία των ΣΜΑ

Στη δημοσιότητα η λίστα με τις οφειλές των δήμων, που ανέρχονται συνολικά σε 4,7 εκ. ευρώ, χρήματα που έχουν εισπράξει από τους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών, δεν τα έχουν αποδώσει όμως στην Περιφέρεια – Οριστική η απόφαση της Περιφέρειας για άμεση λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης

Δεν λέει να τελειώσει η έντονη αντιπαράθεση της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων στην Ήπειρο.
Αντιπαράθεση, στην οποία τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν νέα στοιχεία, μετά και την απόφασης που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, να προσφύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού, για την αποκλειστική αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος.
Έτσι η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε τη νέα αντίδραση της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, να παραχωρεί την Πέμπτη το πρωί συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για ανεξήγητη στάση και υπερβάλλοντα ζήλο από την διοίκηση του Συνδέσμου, στην οποία μάλιστα καταλόγισε και προσπάθεια παραπλάνησης των άλλων μελών του ΔΣ. Αυτό όπως είπε φαίνεται από το ότι στην αναρτημένη απόφαση της Εκτελεστικής αναφέρεται πως η απόφαση του Ελεγκτικού ελήφθη με πλειοψηφία 2/1, ενώ στην πραγματικότητα η απόφαση ελήφθη με ψήφος 4/1.
«Πίστευα ότι θα πρυτάνευε η λογική μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης, ότι θα αναγνωρίζονταν από τον ΦοΔΣΑ το γεγονός, ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έφεραν μεγάλη μείωση στο κόστος μεταφοράς, χωρίς να επιβαρύνονται μέχρι σήμερα οι Ηπειρώτες, λόγω της εξασφάλισης κρατικής χρηματοδότησης που έγινε κατόπιν δικών μας ενεργειών. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά χωρίς να ενημερώσουν για την ουσία της απόφασης τους δημάρχους – μέλη, με απόφαση της Εκτελεστικής και με ψευδείς αναφορές για τις ψήφους στο Ελεγκτικό, οδηγούνται σε προσφυγή στην Ολομέλεια», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Οι οφειλές των Δήμων

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καχριμάνης απέδωσε υπερβάλλοντα ζήλο στην Εκτελεστική του ΦοΔΣΑ για το υπόλειμμα, κάτι όμως που δεν κάνει ούτε για τις οφειλές των δήμων για τη λειτουργία του εργοστασίου, ούτε και για τη λειτουργία των ΣΜΑ.
Έτσι, για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις οφειλές των δήμων, που ανέρχονται συνολικά σε 4,7 εκ ευρώ, χρήματα που έχουν εισπράξει από τους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών, δεν τα έχουν αποδώσει όμως στην Περιφέρεια.
Στη λίστα συνυπολογίζονται και οι εισφορές του 2022, μέχρι τις 30 Απριλίου, που ανέρχονται σε 1,7 εκ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο των οφειλών ως το τέλος του 2021 ήταν 3,3 εκ. ευρώ.
«Υπάρχουν δήμοι μάλιστα που εξακολουθούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια στους ΧΥΤΥ, πληρώνοντας μάλιστα δύο φορές, τόσο για τη μεταφορά τους εκεί, όσο και για την αναλογία τους στο εργοστάσιο, διπλοχρεώνοντας τους δημότες τους», ανέφερε.

Για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης

Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης είπε πως κάλεσε και πάλι τη διοίκηση και τους δήμους να θέσουν σε λειτουργία τους ΣΜΑ, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση ή απάντηση.
«Εκ μέρους του ΦοΔΣΑ ουδεμία απάντηση. Παίρνουν αποφάσεις στην Ε.Ε. χωρίς να υπολογίζουν τους δήμους, που πάνω από τα 2/3 είναι υπέρ της συνεργασίας όλων μας για το καλό των δημοτών. Ήδη έχω προτάσεις από πολλούς δήμους για δοκιμαστική λειτουργία και θα ξεκινήσουμε άμεσα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ