Προτεραιότητα για την Περιφέρεια η άρση της απομόνωσης της περιοχής, μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα – Προτάσεις που δίνουν τη δυνατότητα σε νέους της περιοχής να μείνουν σε αυτήν και να επενδύσουν
Τα αναγκαία «όπλα» που θα αλλάξουν άρδην την περιοχή, θα την βγάλουν από την απομόνωση και θα την οδηγήσουν σε μια αναπτυξιακή πορεία, θα δώσει για την ευρύτερη περιοχή του Σουλίου, ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, για την περίοδο 2021 – 2027, που επεξεργάζεται η Περιφέρεια Ηπείρου.
Ειδικότερα, στόχος της Περιφέρειας είναι να υλοποιήσει μία σειρά δράσεων, έργων και παρεμβάσεων, αρκετά από τα οποία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ώστε η περιοχή του Σουλίου να βγει από την απομόνωση και να δοθούν και τα κίνητρα και τα εργαλεία στους νέους κατά βάση, που θέλουν είτε να μείνουν στον τόπο τους, είτε να επιστρέψουν και να επενδύσουν σε αυτόν, να το κάνουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ίσως το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή να είναι αυτό της οδικής σύνδεσης της περιοχής του Σουλίου, με την Εγνατία οδό. Η δυνατότητα αυτή δίνεται πλέον μετά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα από την έξοδο του Ελευθεροχωρίου προς την Αγία Κυριακή (Πόποβο) και από εκεί στο μοναδικό ελατόδασος της περιοχής, σε μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους.
Έτσι και με βάση όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι εργασίες στο οδόστρωμα και στα τεχνικά προστατευτικά από τις καταπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί και πλέον αυτό που απομένει, είναι να αφαιρεθούν οι απαγορευτικές πινακίδες σήμανσης επί της Εγνατίας, που ενημερώνουν τους οδηγούς, ότι ο δρόμος είναι κλειστός και να τοποθετηθούν νέες που θα υποδεικνύουν τη δυνατότητα της οδικής πρόσβασης μέσα από έναν απόλυτα ασφαλή και σύγχρονο δρόμο στην περιοχή του Σουλίου.
«Είναι πράγματι ένας δρόμος που δίνει άλλη διάσταση στην περιοχή και στις προοπτικές της. Σύντομα θα τοποθετηθούν και οι πινακίδες σήμανσης στην Εγνατία οδό. Ακόμη περισσότερες δυνατότητες δίνουν και άλλες οδικές συνδέσεις όπως αυτή μέσω Τύριας – Ζωτικού και στα λιβάδια του Σουλίου, ο νέος κόμβος στη Γλυκή και η βελτίωση του δρόμου μέχρι το Τετραχώρι», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Προϊόντα και υπηρεσίες
Επίσης, στις δηλώσεις του από το Σούλι ο κ. Καχριμάνης, όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις την Κυριακή, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων και των δράσεων που ήδη υλοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως ο δήμος Σουλίου, αλλά και με το υπ. Πολιτισμού, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σε συνεργασία με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προτάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο, η περιφέρεια Ηπείρου έχει καταθέσει ένα πλέγμα προτάσεων, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους της περιοχής να μείνουν σε αυτήν και να επενδύσουν, με την κατάλληλη βοήθεια από την Πολιτεία.
«Υπήρχε ένας όρος στα αναπτυξιακά προγράμματα, ότι μόνο ο ένας από τους συζύγους, θα μπορούσε να λάβει βοήθεια. Εμείς λέμε, να απαλειφθεί η πρόβλεψη αυτή και να ενισχύονται και οι δύο σύζυγοι. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τόπου είναι η ποιότητα των προϊόντων και η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε αυτό υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση από τους νέους να βοηθήσουν, αρκεί να βοηθηθούν και αυτοί από την Πολιτεία» ανέφερε αρχικά.
Αναστηλώσεις κατοικιών
Η οικία Μπούση είναι το πρώτο παράδειγμα μίας επιτυχημένες αναστήλωσης των κατοικιών, των ξακουστών οικογενειών στο Τετραχώρι του Σουλίου, κάτι που θα ακολουθήσει σύντομα και για τις άλλες κατοικίες.
«Υπάρχει μία πρόταση από εμάς που θεωρούμε, ότι εάν γίνει αποδεκτή και εφαρμοστεί, μπορεί να αλλάξει την μοίρα της περιοχής. Όλη αυτή η περιοχή, θεωρείται ως χώρος δημοσίου, όμως το δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να τα αξιοποιήσει. Προτείνουμε λοιπόν, να δοθούν τα σπίτια αυτά που είναι ερείπια, σε νέους που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, να τα αναστηλώσουν και να τους δοθεί και άλλο ένα, στο οποίο θα μπορούν είτε να κάνουν κάποια μεταποίηση είτε να παρέχουν υπηρεσίες, με ένα συμβόλαιο παραχώρησης της χρήσης τους για 25 χρόνια. Ενισχύοντας παράλληλα και τον πρωτογενή τομέα με προϊόντα Σουλίου, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
Για τις ανεμογεννήτριες
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία με το υπ. Πολιτισμού, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας, που έχει προταθεί προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της περιφέρειας στις προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρη του Σουλίου.
«Κάθε βουνό, κάθε τόπος, όπως το Σούλι έχει την ιστορία του. Χρειάζεται σεβασμός και επιτέλους, έστω 200 χρόνια μετά, η Πολιτεία να δώσει στο Σούλι, αυτά που πρέπει», ανέφερε.
Στις από κοινού παρεμβάσεις και τη συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου του Σουλίου αναφέρθηκε παράλληλα και ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης.