Με ταχείς ρυθμούς οι αρμόδιες υπηρεσίες ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, και προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα οδικής ασφάλειας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης – Μέσα στον Απρίλιο ο ανάδοχος για το οδικό τμήμα Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας
Με ταχύτατους ρυθμούς ολοκληρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, οι αναγκαίες διαδικασίες και πλέον βρίσκονται στην αφετηρία οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα οδικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων, από τα 38,2 εκ. ευρώ, να προέρχονται από Ταμείο Ανάκαμψης.
Πριν λίγες ημέρες είχαν προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι διαγωνισμοί για τους νέους κυκλικούς κόμβους στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στο Επισκοπικό, στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης στη Λαψίστα, στην Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας προς Βαλινοδοράχη και στην παραλιακή οδό στη Λούτσα.
Την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό, προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του πολύ σημαντικού έργου της αποκατάστασης – βελτίωσης του οδικού τμήματος της 2ης επαρχιακής οδού και συγκεκριμένα του τμήματος από τα Πηγάδια μέχρι τη Γέφυρα Πλάκας.
Υπενθυμίζουμε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 23,6 εκ. ευρώ, με τα 9,37 εκ. ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 7,93 εκ. ευρώ από τη ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου και τα 6,3 εκ. ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Υποδομών-Μεταφορών 2021-2025».
Στόχος της Περιφέρειας είναι να υπάρξει ανάδοχος για το συγκεκριμένο έργο, μέσα στον Μάρτιο, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Την Παρασκευή σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε πως πρόκειται για σημαντικά έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους τεχνικούς συμβούλους για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.
Για τα έργα πολιτισμού
Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε και στα σημαντικά έργα πολιτισμού που επίσης «τρέχει» η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών για την παράκαμψη, που αποτελούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Ωστόσο για την αρτιότητα της πρότασης υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως, επισημάνθηκε, είναι οι απαλλοτριώσεις ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος, το ξήλωμα της ασφάλτου από το τμήμα της Εθνικής οδού που σήμερα διέρχεται από τον Αρχαιολογικό χώρο κλπ.
Στο επίκεντρο και το πρόβλημα που υπάρχει με τη διέλευση του αγωγού ύδρευσης ο οποίος χρήζει αντικατάστασης. Εκτός της Αρχαίας Νικόπολης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας για τα οποία η υπουργός Πολιτισμού είχε ζητήσει να ενταχθεί άμεσα προς συζήτηση στο ΚΑΣ η τροποποίηση της μελέτης, για το Τέμενος Ιμαρέτ και για το Κάστρο Κιάφας για το οποίο η Περιφέρεια θα παραδώσει τη μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.
Σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη των ιαματικών λουτρών της Ηπείρου, με τα εργασίες σε Αμάραντο και Καβάσιλα Κόνιτσας να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.
Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σχολίασε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις μειονοτικές περιοχές της Αλβανίας και συγκεκριμένα στη Χειμάρρα και τη Δερβιτσάνη.
Ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε πως μόνο κέρδη θα έχουν τα δύο κράτη, και ειδικότερα η μειονότητα, από την ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στη Δερβιτσάνη και στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έντονη συναισθηματική φόρτιση που υπήρχε από πλευράς της μειονότητας αλλά και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για δημιουργία «γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας.
«Εμείς από την πλευρά μας όπου μας ζητηθεί θα προωθήσουμε θέματα στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Αλβανίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Βασίλης Λούπας