ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – Υπό προϋποθέσεις η παραχώρηση των κατασκηνώσεων στην Πρέβεζα

Μείζον θέμα για την Περιφέρεια η διευκρίνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος – Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη συντήρηση, μετά από πολλές δεκαετίες, του «Μέκκειου Οικοτροφείου»

 

Αρκετά και σημαντικά ζητήματα απασχόλησαν, την Τετάρτη, τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, με κυριότερο από αυτά, το αίτημα παραχώρησης και μάλιστα κατά κυριότητα των κατασκηνώσεων στην Πρέβεζα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το αίτημα αυτό, όπως αποφασίστηκε θα εξετάσει η αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή μετά τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών, κάτι που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Πνευματικός Φάρος Ιωαννίνων λειτουργούσε τις προηγούμενες δεκαετίες τις κατασκηνώσεις στην Πρέβεζα, οι οποίες όμως περιήλθαν σε αχρησία και έτσι ο Πνευματικός Φάρος υπέβαλε πρόταση προς την Περιφέρεια ώστε να της παραχωρήσει την κυριότητα των εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του χώρου.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως έχει γίνει ένας πρώτος έλεγχος του χώρου όπως και ο καθαρισμός αυτού, όμως το κύριο ζήτημα είναι να διευκρινιστεί το πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς και γι’ αυτό έχει ζητηθεί ο πλήρης φάκελος να προσκομιστεί στην Περιφέρεια για έλεγχο.

«Θα μπορούσαμε εύκολα να το πάρουμε αν η παραχώρηση ήταν κατά χρήση, όμως ζητούν να είναι κατά κυριότητα και αυτό δεν είναι τόσο απλό, αλλά θα πρέπει να δούμε όλα τα ιδιοκτησιακά», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Όπως ανέφερε πάντως και σε προηγούμενη συνεδρίαση αν η προσπάθεια τελεσφορήσει, ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου θα είναι αφού ανακατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις, να παραχωρούνται για δωρεάν διακοπές σε κοινωνικούς φορείς και εταίρους της Ηπείρου ή έστω έναντι κάποιου συμβολικού τιμήματος.

Για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την συντήρηση, αξιοποίηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της πανεπιστημιούπολης, συνολικού ύψους 500.000 ευρώ με το ποσό των 250.000 να αφορά στο 2024.

Στη διάρκεια συζήτησης του εν λόγω θέματος όμως ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση για το αν υπάρχουν εξελίξεις και ποιες είναι αυτές σχετικά με το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας.

Ο κ. Καχριμάνης ήταν φανερό ότι δεν ήθελε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας πως «κάθε πράγμα στον καιρό του», αλλά λίγο μετά όταν οι ερωτήσεις έγιναν πιεστικές είπε πως οι αδειοδοτήσεις για μία εγκατάσταση 15.000 τ.μ δεν είναι εύκολη υπόθεση και πως ουσιαστικά η Περιφέρεια σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο σημείο της εξασφάλισης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.

Θέμα ιδιαίτερης σημασίας

Ακόμη, ένα από τα θέματα ιδιαίτερης σημασίας και αντίστοιχου ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Επιτροπή ήταν αυτό που αφορούσε στη χορήγηση παράτασης στον ανάδοχο εργολάβο για την εκτέλεση του έργου στην οδό Πετροπουλάκη προς την περιφερειακή οδό της πόλης, σε ένα σημείο όπου ήδη έχει απαγορευτεί η έξοδος από την οδό και υπάρχει μόνο είσοδος, ενώ εξελίσσονται οι εργασίες στον παράπλευρο δρόμο που θα αποτελέσει τη συνδετήρια οδό με την παράκαμψη στον κόμβο Καρδαμιτσίων και οικισμού Ολυμπιάδος.

Άλλες αποφάσεις

Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη συντήρηση μετά από πολλές δεκαετίες του «Μέκκειου Οικοτροφείου».

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και το έργο με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ θα υλοποιήσει ο ανάδοχος Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Επίσης η Π.Ε. κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις πρόσθετες εργασίες που προέκυψαν μετά από  σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας. Το έργο με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ θα υλοποιήσει η Ορραον ΑΤΕ.

Η Περιφερειακή Επιτροπή κατακύρωσε επίσης και τους διαγωνισμούς για τα έργα:

– Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Φιλιππιάδα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Οριστικός Ανάδοχος: Πανηπειρωτική ΑΤΕ.

– Καθαρισμός και προστασία όχθεων ρεμάτων, άρση προσχώσεων και αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων της Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: Αναστάσιος Τάσιος.

Τέλος εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση έργου που αφορά την «Αποκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου».