Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων, με τον Δήμο Ζίτσας αυτή τη φορά να ζητά τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας στην Ελεούσα, αλλά και νέα παράταση στη δημόσια διαβούλευση
Τη διοργάνωση ανοιχτής ενημερωτικής ημερίδας στην Ελεούσα με αντικείμενο την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της λίμνης Παμβώτιδας στις οποίες περιλαμβάνονται και περιοχές του Δήμου Ζίτσας, ζητά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με επιστολή του προς τις εταιρείες – αναδόχους της σύνταξης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και πολίτες για τις αλλαγές που επιφέρουν σε σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες.
Ο Δήμος Ζίτσας, όπως και αρκετοί ακόμη φορείς, δείχνουν με τα αιτήματά τους, πως η πορεία μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, έχει ακόμη αρκετό δρόμο, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών.
Με την επιστολή του, ο Δήμαρχος Ζίτσας, εκτός από το αίτημα για την πραγματοποίηση της ημερίδας, ζητά παράλληλα από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, να παραταθεί η διαβούλευση και πέραν της 1ης Μαρτίου, ενώ εύχεται στην επιστολή του προς τον κ. Αμυρά, «τα σφιχτά χρονικά όρια που τίθενται μέχρι την 1η Μαρτίου, να μην αποτελέσουν αιτία για τη μη πραγματοποίηση της ενημερωτικής ημερίδας στο δήμο Ζίτσας».
Το αίτημα για την πραγματοποίηση της ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης στην Ελεούσα απευθύνεται από τον δήμο Ζίτσας στις εταιρείες – αναδόχους της σύνταξης της ΕΠΜ, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και πολίτες για τις αλλαγές που επιφέρουν σε σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες.
Το θέμα των περιβαλλοντικών μελετών απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας στην τελευταία του συνεδρίαση, όπου το Σώμα ενημερώθηκε από τον περιβαλλοντολόγο Γιώργο Αντωνίου για το περιεχόμενο των ΕΠΜ, τις προστατευόμενες περιοχές καθώς και τις χρήσεις γης, όπως αυτές προδιαγράφονται για κάθε προστατευόμενη περιοχή εστιάζοντας στα διοικητικά όρια του δήμου Ζίτσας.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος αναφέρει πως «η περιοχή του δήμου Ζίτσας έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος αφού συνυπάρχουν προστατευόμενες περιοχές (ποταμός Καλαμάς), περιοχές που χρήζουν προστασίας (καταβόθρες και πηγές) αλλά και σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (ΒΙ.ΠΕ, πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, λατομικές ζώνες) που θίγονται επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία».
Αντιδράσεις και σε νησιά του Ιονίου
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, την Παρασκευή στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση των μελετητών της ΕΠΜ για τις περιοχές Natura, που έχει αναλάβει και την ευθύνη για τις περιοχές της Δυτ. Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου, με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, συλλόγων, φορέων και οργανώσεων, με μεγάλη αυτή τη φορά εκπροσώπηση από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους.
Αφορμή στάθηκαν οι προτάσεις στις οποίες καταλήγουν οι μελετητές για τις ζώνες προστασίας, να ισχύσει καθολική και οριζόντια απαγόρευση άσκησης της θήρας, χωρίς όπως επισημαίνουν οι παρεμβαίνοντες στη διαδικασία της διαβούλευσης, να λαμβάνονται υπόψιν αξιόπιστα και μετρήσιμα επιστημονικά στοιχεία.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν αυτή τη φορά η αντίδραση του δημάρχου Παξών
κ. Βλαχόπουλου, όπως όμως και του επιστημονικού συνεργάτη της Ε’ ΚΟΗ Σπ. Μπαλαμπέκου, που καταφέρθηκαν εναντίον των μελετητών για τις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όπως είπαν, στην ουσία οδηγούν σε πλήρη απαγόρευση της άσκησης θήρας στην Κέρκυρα και στο νησί των Παξών.
Ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στη διαβούλευση της Παρασκευής, συμμετείχε και ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, που τοποθετήθηκε στην αρχή με πολιτική προσέγγιση στους στόχους που προσπαθεί το ΥΠΕΝ και συνολικά το κράτος να πετύχει και να εξυπηρετήσει μέσα από τις ΕΠΜ για τις περιοχές Natura.
«Τα σχέδια διαχείρισης θα εξειδικευτούν στην πορεία μαζί με τα κριτήρια και τους όρους άσκησης των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων. Αυτό που θέλουμε, είναι να αποφύγουμε τυχόν επιβαρύνσεις στους πολίτες από την επιβολή προστίμων. Παράλληλα όμως και ίσως πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι θέλουμε να προωθήσουμε τον σχεδιασμό των χρήσεων γης, των όρων δόμησης και των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, που δεν είναι στις περιοχές Natura. Επομένως, μιλάμε για μία συνέργεια του περιβάλλοντος, του χωροταξικού και του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Είμαστε αισιόδοξοι, ότι στην επόμενη τετραετία, θα φτάσουμε σε μία ολιστική προσέγγιση του χωροταξικού και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο σύνολο της επικράτειας», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.