Κάλεσμα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους και την ΕΙΝΗ στη συνεδρίαση του Δ.Σ που θα κληθεί να εγκρίνει τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για τον εργολάβο
Ραντεβού για μία ακόμη δυναμική κινητοποίηση με αντίστοιχο κάλεσμα στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως όμως και στους φορείς της αυτοδιοίκησης, δίνουν το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΠΓΝΙ, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω του Συλλόγου Εργαζομένων και των παρατάξεων, για την αποτροπή της έγκρισης από τη διοίκηση του νοσοκομείου των τεχνικών προδιαγραφών για τον διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου, με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ.
Η προγραμματισμένη συζήτηση για την προηγούμενη εβδομάδα ματαιώθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Δερδεμέζη, όμως στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ το θέμα επανέρχεται καθώς είναι προφανές, ότι ασκούνται ισχυρές πολιτικές πιέσεις από το υπουργείο Υγείας, ώστε να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες και το συντομότερο να γίνει ο διαγωνισμός για τον οποίο είχε μιλήσει άλλωστε ξεκάθαρα από τα Γιάννενα, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης.
Στα γραφεία της διοίκησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μία ακόμη συνάντηση μεταξύ διοίκησης και εκπροσώπων εργαζόμενων που απέβη άκαρπη με την κάθε πλευρά να επιμένει στις θέσεις της, για την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών από τη μία και για τη μη εισαγωγή του θέματος στη συνεδρίαση από την άλλη ή ακόμη κι αν αυτό γίνει, τουλάχιστον να μην ψηφιστεί από το συμβούλιο.
Θα έλεγε κάποιος, ότι με τις «επιταγές» του υπ. Υγείας να είναι δεδομένες και σαφείς προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς ανάδειξης αναδόχων το συντομότερο, τα περιθώρια της διοίκησης του ΠΓΝΙ είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα την φέρει αντιμέτωπη με τις αποφάσεις και πολιτικές επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Από την άλλη όμως, τα μέλη του Δ.Σ διατηρούν το δικαίωμα της αυτοτελούς και ανεξάρτητης ψήφου και σε αυτήν επέμεινε ο Γεώρ. Πρέντζας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών που μετείχε στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη με τον διοικητή κ. Δερδεμέζη.
«Δεν πρόκειται για νομικό η νομικίστικο θέμα αλλά για το αν 173 εργαζόμενοι που ήταν εδώ στην πανδημία και είναι ακόμη και αμείβονται με 600 ευρώ θα έχουν δουλειά για να φέρουν ψωμί στο σπίτι τους. Ομόθυμα, η τοπική κοινωνία, συνδικαλιστικοί φορείς, το περιφ. συμβούλιο, κανείς δεν το θέλει γιατί είναι άδικο και αντιπαραγωγικό. Ο διοικητής θα φέρει το θέμα προς συζήτηση την Πέμπτη και δυστυχώς έχουν και πρακτικό του διαγωνισμού στα χέρια τους. Αυτό σημαίνει πως αν περάσει με θετική ψήφο από το Δ.Σ και αναρτηθεί στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ οι εταιρείες αποκτούν νομικά δικαιώματα και δυσκολεύει πάρα πολύ το ενδεχόμενο να παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι. Καλούμε τα μέλη του Δ.Σ να καταψηφίσουν την πρόταση αυτή και το σύνολο των φορέων να βρίσκεται την Πέμπτη στο ΠΓΝΙ για να στηρίξει το δικαίωμα παραμονής στην εργασία των συναδέλφων μας», ανέφερε ο κ. Πρέντζας.
Η ΕΙΝΗ
«Σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει την επαναφορά του θέματος έγκρισης του διαγωνισμού από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου που ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού και φυσικά να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου.
«Ενώ σύσσωμο το υγειονομικό προσωπικό του ΠΓΝΙ μέσω των συνδικαλιστικών φορέων του έχει καταδικάσει την απόπειρα απόλυσης 140 συναδέλφων συμβασιούχων (+35 στο άμεσο μέλλον) για την προκλητική πριμοδότηση ενός εργολάβου ο οποίος απλά θα εισπράττει κρατικό χρήμα για να εποπτεύει ένα έργο χωρίς να συνεισφέρει τίποτα στο ΠΓΝΙ.
Η προσωρινή διοίκηση του ΠΓΝΙ, σε συνεννόηση προφανώς με την πολιτική ηγεσία της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, επιμένει αντιδημοκρατικά στην λάθος επιλογή του εργολάβου, χωρίς να έχει δώσει ούτε μία απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί για το υπέρογκο κόστος του εργολάβου, για την επικείμενη απώλεια της πολύτιμης εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι συμβασιούχοι εδώ και 5 χρόνια μέσα στην πανδημία, για την αδικία που υφίστανται οι ΣΟΧ σε σχέση με άλλους συμβασιούχους που οι συμβάσεις τους ανανεώνονται.
Καλούμε τα μέλη του ΔΣ του ΠΓΝΙ, αιρετά και διορισμένα, να μην μπούνε στα «παιχνίδια» Διοίκησης και Υπουργείου με τον εργολάβο. Καλούμε κυρίως τα μέλη του ΔΣ του ΠΓΝΙ που έχουν ιατρική ιδιότητα, όπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και ο αιρετός εκπρόσωπος των Ιατρών του ΠΓΝΙ, να πρωτοστατήσουν στο να μην περάσει ο διαγωνισμός στην αυριανή (σ.σ σημερινή) αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ».
Το Περιφερειακό
συμβούλιο
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου μόλις την Τρίτη επανακοινοποίησε προς το υπ. Υγείας, την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων τις αποφάσεις του με τις οποίες τους καλεί να αναστείλουν και εν τέλει να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς προσέλκυσης εργολάβων έως ότου δοθεί τελική νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση η οποία να κατοχυρώνει ότι η πολύτιμη εργασιακή τους εμπειρία θα συνεχίσει να επενδύεται στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των νοσοκομείων της Ηπείρου. Ακόμη, να στηρίξει ο αίτημα των εργαζομένων για παράταση ή μετατροπή των συμβάσεων τους σε άλλη μορφή συμβάσεων και τελικά την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και να καλέσει το υπουργείο και την κυβέρνηση να νομοθετήσει με τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει την παραμονή τους στο ΕΣΥ ως υπάλληλοί του, αναγνωρίζοντας ότι
Οι συμβασιούχοι αυτοί καλύπτουν μόνιμες, τακτικές και ουσιώδεις ανάγκες για την λειτουργία των νοσοκομείων εργαζόμενοι αδιαλείπτως από το 2017 μέχρι σήμερα,
Έχουν λάβει ειδική εργασιακή εμπειρία όπως αναγνωρίζουν και πολλά Δ.Σ. νοσοκομείων όπως το Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Ι. στην απόφαση του 5/27-4-2021 (θ.12) «της ειδικής εργασιακής εμπειρίας και εκπαίδευσης των υπηρετούντων συμβασιούχων ΣΟΧ καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης για την αντιμετώπιση των ειδικών υγειονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας από την Covid-19».
Υπάρχει καθολική κοινωνική υποχρέωση αναγνώρισης της ειδικής κοινωνικής συνεισφοράς των συμβασιούχων αυτών στην αντιμετώπιση της υγειονομικής καταιγίδας του Covid-19.
Εγκλωβίστηκαν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη βάση του νόμου 4412/2016 περί προμηθειών του δημοσίου, με αποτέλεσμα τις θέσεις εργασίας τους και τις πολύτιμες υπηρεσίες ειδικής εμπειρίας που προσφέρουνε, να τις εποφθαλμιούν εργολάβοι καθαριότητας αποσκοπώντας ευλόγως, κυρίως στο εργολαβικό κέρδος».