Το νέο δόγμα για να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές προβλέπει αφενός τη διαρκή εκτίμηση κινδύνων και αφετέρου την ανάπτυξη δυνάμεων της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού, της αυτοδιοίκησης και εθελοντών, στα σημεία που κρίνεται πως υπάρχει ο μέγιστος κίνδυνος
Η πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τον φετινό χειμώνα, βρίσκονται στο «κάδρο» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας ρίχνουν το βάρος στο νέο δόγμα που εφαρμόστηκε κατά την αντιπυρική περίοδο και κρίθηκε αποτελεσματικό, ένα δόγμα πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Το νέο δόγμα, σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει την διαρκή εκτίμηση κινδύνων από την αρμόδια Επιτροπή στο υπουργείο και την ανάπτυξη δυνάμεων της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης όμως των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού, της αυτοδιοίκησης και εθελοντών, στα σημεία που κρίνεται πως υπάρχει ο μέγιστος κίνδυνος.
Την Παρασκευή, από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό, στόχος είναι ένα ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό της αντιπυρικής περιόδου, όπου σε σύνολο 6.000 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο οι 5.990.
Ο κ. Τουρνάς προήδρευσε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σύσκεψη που έγινε στη διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία ενώ συζητήθηκε και ο σχεδιασμός για την χειμερινή περίοδο.
Λίγο πριν τη σύσκεψη ο κ. Τουρνάς σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα αναφέρθηκε στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου όπως όμως και στην εφαρμογή του νέου δόγματος που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μέσα και προσωπικό.
«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι τις πιο ακραίες συνθήκες των τελευταίων 60 ετών. Ο μηχανισμός δοκιμάστηκε αλλά θεωρούμε πως ανταποκρίθηκε καθώς σε σύνολο 6.000 πυρκαγιών, αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο οι 5.990. Δυστυχώς κάποιες ξέφυγαν από τον έλεγχο και τις δυνατότητες που είχαμε και γι’ αυτό ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον μηχανισμό αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής κρίσης τόσο για το καλοκαίρι, όσο και για το χειμώνα.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που θεωρούμε πως είναι επικίνδυνες προβλέπει την ανάπτυξη των δυνάμεων σε ευαίσθητα σημεία, με σταθμούς βάσης εκεί όπου περιμένουμε την εκδήλωση φαινομένων. Δε θα διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τη θερινή περίοδο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την αποτροπή άσχημων καταστάσεων» ανέφερε ο κ. Τουρνάς.
Κομβικό στοιχείο
Κομβικό στοιχείο της ανάπτυξης του σχεδιασμού κατά τη χειμερινή αλλά και την επόμενη αντιπυρική περίοδο είναι όπως ανέφερε ο κ. Τουρνάς η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μέσα και προσωπικό.
Έτσι, από την επόμενη χρονιά αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα αεροσκάφη για την εναέρια επιτήρηση, τα πρώτα οχήματα της μεγάλης προμήθειας των 440 πυροσβεστικών οχημάτων, από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ενώ μόλις την Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 23 γεφυρών που θα είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ο κ. Τουρνάς ανάφερε πως στους ήδη 650 δασοκομάντος που προσελήφθησαν πέρυσι στελεχώνοντας 10 νέες ΕΜΟΔΕ, θα προσληφθούν άλλοι 300 για την στελέχωση άλλων 20 μονάδων, όπως και 150 οδηγοί για το Πυροσβεστικό Σώμα.
«Προφανώς και η ανάπτυξη του σχεδιασμού θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτει το σύνολο της επικράτειας, ακόμη και περιφέρειες που δεν απασχολούσαν τόσο έντονα στο παρελθόν με πυρκαγιές, όπως είναι η Δυτ. Μακεδονία ή η Ήπειρος. Είχαμε φέτος για πρώτη φορά τον μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών σε μεγάλα υψόμετρα, με πυρκαγιές μάλιστα που δεν έσβηναν τη νύχτα, αλλά συνέχιζαν λόγω των κλιματολογικών συνθηκών το καταστροφικό τους έργο», πρόσθεσε.