Μεταξύ των διαχειριστικών δράσεων της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, ξεχωρίζουν η πρόταση καθορισμού της οικολογικής στάθμης της Παμβώτιδας, αλλά και οι προτάσεις για την προώθηση της αναψυχής και του τουρισμού
Σε καλύτερη κατάσταση από ότι στο παρελθόν βρίσκεται η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, αν και έχουν να γίνουν ακόμη πολλά ώστε το ευαίσθητο οικοσύστημά της να μην κινδυνεύει…
Η λίμνη Παμβώτιδα αποτέλεσε το επίκεντρο των διαχειριστικών δράσεων που υλοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου στο πλαίσιο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και χθες έλαβε χώρα η πρώτη ημέρα από το τριήμερο εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στο Epirus Palace.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, από το σύνολο των δράσεων που υλοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν ξεχωρίζουν η πρόταση καθορισμού της οικολογικής στάθμης της Παμβώτιδας και αφετέρου οι προτάσεις για την προώθηση της αναψυχής και του τουρισμού μαζί με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας και διαχείρισης των επισκεπτών.
Η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Κατερίνα Χιωτέλη τόνισε πως αυτό που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι υπηρεσίες είναι πως ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, είναι μία αυτονόητη διαδικασία που θα διατηρήσει και την δυναμική των πόρων και την αειφορική ανάπτυξη, χωρίς να υποβαθμίζεται η οικονομική δραστηριότητα.
Η πρώτη μελέτη που παρουσιάστηκε, αφορούσε στην πρόταση καθορισμού της οικολογικής στάθμης της λίμνης και έγινε από τον Δημ. Παπαδήμο, από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων.
Οι μελετητές αποδέχονται καταρχάς τον καθορισμό των ορίων της στάθμης που είναι το 469,04 για τη στάθμη της υπερχείλισης και το 469,54 για την ανάσχεση των πλημμυρών.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος είναι κοινά αποδεκτό, πως την τελευταία δεκαετία το σύστημα της αυξομείωσης της στάθμης έχει ισορροπήσει και δεν καταγράφονται δραματικές αυξομειώσεις, αλλά μάλλον αναμενόμενες ανάλογα με τις περιόδους και τα χαρακτηριστικά τους.
Οι μελετητές καταλήγουν σε δύο προτάσεις. Η πρώτη είναι η διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παραλίμνιων περιοχών, κάτι που σημαίνει ότι το θυρόφραγμα θα πρέπει να ανοίγει όταν χρειάζεται, αλλά με μέτρο, ώστε η ελάχιστη στάθμη να μην πέφτει κάτω από το όριο των 469,10. Από τον Ιούνιο και μετά που καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση της στάθμης μέχρι και τον Νοέμβριο, θα πρέπει να περιοριστεί η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά συνολικά τα 1,2 εκ. κυβικά μέτρα νερού στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με τον τρόπο μέτρησης της στάθμης, με τους μελετητές να προτείνουν την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, αντί της ταινίας που υπάρχει σήμερα στο θυρόφραγμα και ελέγχεται κατόπιν αυτοψίας.
Για την ηλεκτροκίνηση στη λίμνη
Παράλληλα, η Μαρία Κατσακιώρη από το Μουσείο Γουλανδρή ήταν εκείνη που μίλησε για τις προτάσεις προώθησης της αναψυχής και του αειφόρου τουρισμού στα Ιωάννινα, με ιδιαίτερη αναφορά στα καραβάκια που χρησιμοποιούνται για τους συγκοινωνιακούς πλόες στη λίμνη.
Η κα Κατσακιώρη επισήμανε ότι τα καραβάκια χρήζουν λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης πλην όμως οι μηχανές τους δε μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια καθώς αυτό απαγορεύεται από τη Νομοθεσία.
Η αναφορά Φίλιου
Τέλος, χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο τέως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος που σημείωσε πως πλέον υπάρχει η ευκαιρία αναβάθμισης του οικοσυστήματος της λίμνης.
«Και γι’ αυτό απευθύνομαι σε φίλιους και μη φίλιους προς εμένα, προύχοντες της πόλης, να δώσουμε από κοινού λύσεις γιατί θα χρειαστεί να σπάσουμε αυγά. Στο παρελθόν και μέχρι σήμερα πολλοί χαϊδεύτηκαν και με τις πράξεις τους ξέφυγαν από τα πρέποντα. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τομές και να αντικαταστήσουμε ό,τι δεν είναι συμβατό με την εποχή και την τεχνολογία», ανέφερε.