ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – Χωρίς τέλος ο αγώνας των εργαζόμενων

Έντονες οι αντιδράσεις για τις αλλαγές και την υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ και των Κέντρων Πρόληψης – Μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στα Ιωάννινα

 

Δεν έχει τέλος ο αγώνας των εργαζομένων, απέναντι στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που αναμένεται να αλλάξει δραστικά τη λειτουργία των ψυχιατρικών δομών και των κλινικών.

Το ΚΕΘΕΑ και τα Κέντρα Πρόληψης, όπως η Σχεδία των Ιωαννίνων, αντιδρούν έντονα, τονίζοντας ότι οι δομές αυτές αποτελούν σημαντικούς πυλώνες πρόληψης.

Τη Δευτέρα, το πρωί στην συγκέντρωση που έγινε βρέθηκαν και οι άνθρωποι της «Σχεδία», που ένωσαν τη «φωνή» τους, με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και των δομών απεξάρτησης, που ζητούν την απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Υγείας.

Η αγωνία είναι μεγάλη καθώς μιλούμε για μια δομή που λειτουργεί δεκαετίες και που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες.

«Από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, από κοινού με τους εργαζόμενους προσπαθήσαμε να καταδείξουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν πυλώνες της πρόληψης και έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Δυστυχώς, το Υπουργείο αποφάσισε να μην ακούσει  την κοινωνία και εμμονικά προχωρά στη ψήφιση του νομοσχεδίου. Ιδιαίτερη δε εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι για τα Κέντρα Πρόληψης δεν προβλέπεται καν η συγχώνευση στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), όπως συμβαίνει για τους φορείς απεξάρτησης. Αντίθετα δρομολογείται η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης, άρα και η κατάργησή τους, κάτι που σημαίνει ότι θα διακοπούν οι παρεμβάσεις».

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Δευτέρας αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Εκπρόσωποι των δομών, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ αλλά και εκπρόσωποι των οικογενειών του ΚΕΘΕΑ δήλωσαν την ξεκάθαρη αντίδρασή τους απέναντι στο νομοσχέδιο που βάζει «ταφόπλακα» και διαλύει, σύμφωνα με τους ίδιους, τις δημόσιες δομές τόσο σε ψυχική υγεία όσο και στις εξαρτήσεις.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δομών και των συνδικαλιστικών οργάνων εξήγησαν ότι «νομιμοποιούν κάθε μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε πρόληψη -θεραπεία-κοινωνική επανένταξη, δίνοντας στους ιδιώτες προνόμια και κρατική χρηματοδότηση.

Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες  και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού  Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις).

Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. Υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση που συνοδεύει τις αντιδράσεις για τη ψήφιση του νομοσχεδίου.