Τα 30 χρόνια προσφοράς του στην τοπική κοινωνία και τα απτά αποτελέσματα του έργου, που επιτελεί, προτάσσει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», στην προσπάθειά του να αποτραπεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε κλείσιμο τα Κέντρα Πρόληψης.
Στο πλαίσιο αυτό, διοίκηση και εργαζόμενοι ανέλαβαν από κοινού μια πρωτοβουλία ενημέρωσης των βουλευτών της περιοχής, εκτιμώντας πως είναι σε θέση να πείσουν για την ανάγκη διατήρησης των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και για την ενίσχυσή τους, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.
Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γιάννη Τσίμαρη και της «Νέας Αριστεράς» Μερόπη Τζούφη, τους οποίους ενημέρωσαν αναλυτικά για το τι προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου και για το έργο των Κέντρων Πρόληψης, ζητώντας κάθε δυνατή βοήθεια για να αποτραπεί η κατάθεσή του ως έχει και να ψηφιστεί.
Η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα επεσήμανε πως στο προσχέδιο του νομοσχεδίου δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διατήρηση των Κέντρων Πρόληψης, ούτε καν για συγχώνευσή τους στον ενιαίο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, όπως συμβαίνει με τα θεραπευτικά προγράμματα, κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα και στους εργαζόμενους για το μέλλον τους. Κατά βάση, ωστόσο, εστίασε στο ότι καταργείται στην πράξη η πρόληψη ενάντια στις εξαρτήσεις και αποσπάται η πρόληψη από τη θεραπεία και την επανένταξη.
Στη σπουδαιότητα του έργου, που επιτελούν τα Κέντρα Πρόληψης, όπως αυτό αποτυπώνεται στις περιοχές που αναπτύσσουν δραστηριότητα, στάθηκε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της «Σχεδία» Βασίλης Γοργόλης, σημειώνοντας ότι στο προσχέδιο δε γίνεται ευθέως λόγος για κατάργηση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν λόγω του ότι αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά οδηγούνται στην κατάργηση με την τη μη αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης και τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
Στο γενικότερο πλαίσιο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας έβαλε το θέμα η γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης Μαργαρίτα Κιτσανού, με τον επιστημονικό υπεύθυνο της «Σχεδία» Βασίλη Κούτρα να προσθέτει ότι είναι πολιτική επιλογή να μην υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη.
Την αγωνία των εργαζομένων μετέφερε με εύγλωττο τρόπο η κοινωνιολόγος Πώλα Κομνηνού, λέγοντας ότι τα περισσότερα στελέχη βρίσκονται κοντά στην ηλικία των 50 ετών και δύσκολα θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. «Βρισκόμαστε στον αέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την απορία της για το πώς ο ΟΚΑΝΑ αποφασίζει πως τα Κέντρα Πρόληψης είναι ένα μοντέλο, που δεν του κάνει, μετά από 30 χρόνια.
Οι βουλευτές
Την ανησυχία του για την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων, εφόσον κυρωθεί το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο, εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις της διοίκησης και των εργαζομένων στο κόμμα του και στον αρμόδιο τομεάρχη για την ψυχική υγεία Μπουρχάν Μπαράν. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια συντονισμού σε επίπεδο αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής Μερόπη Τζούφη, η οποία θα είναι και εισηγήτρια της «Νέας Αριστεράς» επί του νομοσχεδίου, όταν αυτό κατατεθεί, υπογράμμισε πως «η Νέα Αριστερά ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνικών και συντονισμού με τους φορείς».
Επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στους αδύναμους, σε μια περίοδο που οι εξαρτήσεις και τα αιτήματα στήριξης αυξάνουν. «Στεκόμαστε στο πλευρό των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, των φορέων, των θεσμών και των εργαζομένων, διεκδικώντας πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στελέχωση των υπηρεσιών και δημιουργία Κέντρων Πρόληψης στις περιοχές που δεν υπάρχουν», τόνισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας και τη σημασία να υπάρξει ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ μέτωπο αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος, ανέλαβε τη δέσμευση να προσπαθήσει το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» να είναι μεταξύ των φορέων, που θα προσκληθούν να μιλήσουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς είναι το πρώτο που λειτούργησε στη χώρα και αποτέλεσε το μοντέλο για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο Κέντρων Πρόληψης.