ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση εννέα αυλών

Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών αυλών σε εννέα σχολικά συγκροτήματα του δήμου, ένα έργο προϋπολογισμού τριών εκ. ευρώ, που θα προχωρήσει μέσω συμμετοχικής διαδικασίας

 

Ένα σημαντικό βήμα που αφορά στην υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας που ανέλαβε η δημοτική αρχή προκειμένου να διαμορφώσει ένα ευρύ πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού με βασικό στόχο την βιοκλιματική αναβάθμιση των σχολικών αυλών εννιά μεγάλων σχολικών μονάδων του Δήμου Ιωαννιτών, έγινε την Πέμπτη, από την Δημοτική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας η Δημοτική Επιτροπή επικύρωσε την ανάδειξη αναδόχου για την επιστημονική υπηρεσία παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στο έργο αναβάθμισης των σχολικών αυλών μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας.

Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της παρέμβασης η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με εγγεγραμμένο προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, όπως αυτό έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Στόχος του έργου είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση των σχολικών αυλών σε εννέα σχολικά συγκροτήματα του δήμου.

Ο ανάδοχος πέραν από την οργάνωση των συμμετοχικών διαδικασιών θα συμμετέχει ενεργά και στην εκπόνηση των τελικών μελετών, συνδράμοντας ουσιαστικά τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

Ο δήμος Ιωαννιτών, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας μέσα από το πρόγραμμα αυτό, θέλει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο βελτίωσης των σχολικών αυλών και των ευρύτερων γειτονιών τους, που θα αποτελέσει πρότυπο για την Ελλάδα, ενώ θα ενισχύσει τη συνολική στρατηγική του δήμου για την βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ουδετερότητα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχει και υπηρετείται ένας ακόμη στόχος με παιδαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα που είναι η άμεση εμπλοκή της σχολικής κοινότητας, μαθητικής και εκπαιδευτικής αντίστοιχα στον σχεδιασμό παρεμβάσεων ανάπλασης των σχολικών αυλών και στη συνέχεια η υποστήριξη στην ωρίμανση των μελετών.

«Συνολικά το πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού και η υπηρεσία αποτελεί μια διαφορετική πρόταση, που ξεφεύγει από τα στενά εκπαιδευτικά όρια, για το πώς θα μπορούσε να γίνεται στο μέλλον η αναβάθμιση των σχολείων λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

«Όλο αυτό το εγχείρημα προϋποθέτει κάτι το οποίο η δική μας δημοτική αρχή ήδη από την πρώτη περίοδο που διοικήσαμε το δήμο το εφάρμοσε στην πράξη και δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, μέσω συμμετοχικών διαδικασιών για τη δημιουργία χώρων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών.  Προωθούμε συμμετοχικές διαδικασίες που επιτρέπουν την ενεργή εμπλοκή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και της ευρύτερης κοινότητας εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα είναι αποδεκτές και λειτουργικές. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι αρχές Φλεβάρη θα ξεκινήσουν τα συμμετοχικά εργαστήρια και μέσα σε 8 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η οριστική εκπόνηση των μελετών, για να ακολουθήσει μετά η διαδικασία της δημοπράτησης των έργων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Η αντιπολίτευση

Από την άλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις σοβαρές ενστάσεις τους και καταψήφισαν την πρόταση, όχι για την υλοποίηση και το στόχο του έργου, όσο για το ύψος της αμοιβής του τεχνικού συμβούλου που ξεπερνά τις 260.000 ευρώ με τον Γιώργο Αρλέτο από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» να επισημαίνει πως το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ όπως και για το ότι στην προκήρυξη ανταποκρίθηκε μία μόνο εταιρεία που ανέλαβε εν τέλει και την εργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στεέφανος Μάντζιος από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» λέγοντας πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου έχουν συμμετάσχει στο  παρελθόν σε αντίστοιχες προσπάθειες για την ωρίμανση μελετών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη για τον τεχνικό σύμβουλο πολύ δε περισσότερο για την αμοιβή των 260.000 ευρώ.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας