ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – Αστερίσκοι για τη σύνδεση χρηματοδότησης – επίδοσης των ΑΕΙ

Ούτε βήμα πίσω από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο με βάση τη νέα κατάταξη υποβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή της ετήσιας χρηματοδότησης από το κράτος – Επιφυλάξεις από τα Ιδρύματα και για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη

 

Αστερίσκους και πολλές επιφυλάξεις θέτει η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, για το μείζον ζήτημα της σύνδεσης της χρηματοδότησης και επίδοσης των ΑΕΙ, Σύνοδος που ολοκληρώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων σημειώνει πως «η σύνδεση της χρηματοδότησης και επίδοσης απαιτεί περαιτέρω διαβούλευση των Πανεπιστημίων με την ΕΘΑΑΕ, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων και των δεικτών», ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι η μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και «λανθασμένα προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως τέτοια».

Η Σύνοδος ενημερώθηκε επίσης για την πρόταση του ΥΠΑΙΘ όσον αφορά την Αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη. Tα ιδρύματα επιφυλάχθηκαν σχετικά και δήλωσαν ότι θα καταλήξουν σε προτάσεις μετά από συνεδριάσεις των Συγκλήτων.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως όπως προέκυψε από το κλίμα και την αποτυχία των μελών της Συνόδου να καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα και ψήφισμα, ότι το δεύτερο θέμα με την μοριοδότηση των πανεπιστημίων, είναι αυτό που κινδυνεύει πλέον να μετατρέψει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας σε πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να εκραγεί.

Η Εθνική Αρχή άλλωστε είναι εκείνη που θα εισηγηθεί προς το υπ. Παιδείας και παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της, Καθηγητή κ. Μήτκα, ότι η κατάταξη δε συνιστά αξιολόγηση και πως ο πίνακας θα αλλάξει, ξαναγνωρίζοντας, ότι έχουν ληφθεί λανθασμένες παραδοχές, όλοι φοβούνται, ότι αυτό τελικά δε θα αποτυπωθεί και στην πράξη.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι μεταξύ των οκτώ της χώρας, που με βάση την συγκεκριμένη κατάταξη υποβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε περικοπή της ετήσιας χρηματοδότησης από το κράτος.

Οι ενστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατάταξη και από έναν φορέα μάλιστα, που δεν έχει καν την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, ήταν έντονες εξαρχής και όπως ανέφερε και στη Σύνοδο και σε συνέντευξη Τύπου ο Πρύτανης, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δεν πρόκειται να αρκεστούν στις διαβεβαιώσεις περί αποκατάστασης της αδικίας και εφαρμογής νέων κριτηρίων.

«Ακριβώς επειδή με την κατάταξη αυτή, το κύρος του Πανεπιστημίου έχει πληγεί σημαντικά και το ίδρυμα έχει υποστεί σημαντική βλάβη, δε θα το αφήσουμε έτσι και θα απευθυνθούμε στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, όπου ανήκει η ΕΘΑΑΕ, για να διασφαλίσουμε, ότι δε θα κατευθυνθούν σε άλλα πανεπιστήμια, χρήματα που ανήκουν σε εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βασικά λάθη στα κριτήρια

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, υπάρχουν τρία βασικά λάθη στα κριτήρια, που δε γίνεται να μην διαφοροποιηθούν στην πορεία, γιατί έρχονται σε αντίθεση με στοιχεία και παραμέτρους, ήδη αποδεκτές σε διεθνές επίπεδο.

«Αθροίζονται ανόμοιοι και ακατανόητοι συντελεστές και κριτήρια που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα. Υπάρχει αρνητική μοριοδότηση για οκτώ πανεπιστήμια, που ενσωμάτωσαν Τμήματα των πρώην ΤΕΙ, γιατί δεν έχουν πτυχιούχους φοιτητές. Αυτονόητα, δεν έχουν γιατί οι φοιτητές τώρα βρίσκονται στο 4ο έτος σπουδών. Παίρνουν επίσης την ίδια βαθμολογία ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων, με προγράμματα σεμιναρίων. Και τέλος, η ΕΘΑΑΕ καταβαραθρώνει πανεπιστήμια, όπως των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας, που έχουν υψηλές διεθνείς αξιολογήσεις σε εργασίες των καθηγητών και διεθνείς αναφορές για αυτές. Δε θέλουμε να πιστέψουμε, ότι αυτά έγιναν με σκοπιμότητα, αλλά θα περιμένουμε τις διορθώσεις. Επίσης όμως, θέλουμε να διαχωρίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα της κατανομής χρηματοδότησης, με την ποιότητα του ακαδημαϊκού έργου ενόψει της αναδιάρθρωσης. Και θέλουμε να το κάνουμε ακριβώς επειδή ο ίδιος φορέας θα εισηγηθεί στο υπ. Παιδείας και τις νέες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Τμημάτων», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Για την αναδιάρθρωση

Στο άλλο ζήτημα που απασχόλησε τη Σύνοδο ο κ. Αλμπάνης είπε πως η επικείμενη αναδιάρθρωση, η τρίτη κατά σειρά σε διάστημα μίας δεκαετίας, βασίζεται σε τρεις ομάδες κριτηρίων, εκ των οποίων αυτή της βιωσιμότητας, δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή αντίστοιχη πρακτική.

«Στην Ευρώπη αυτό που μετρούν για τη βιωσιμότητα είναι ο αριθμός των φοιτητών, των καθηγητών, οι υποδομές, τα εργαστήρια και το κόστος των σπουδών σε σχέση με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Η ΕΘΑΑΕ μετρά ως κριτήρια, τις υποδομές, την επάρκεια καθηγητών, τη διεξαγωγή έρευνας, την υλοποίηση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών προγραμμάτων και διατριβών και την πρόσβαση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας. Διαφωνούμε απόλυτα με το κριτήριο της βιωσιμότητας, καθώς τα οκτώ πανεπιστήμια που ενσωμάτωσαν τα πρώην ΤΕΙ, τρία χρόνια μετά δεν έχουν καν πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακά και διδακτορικά», ανέφερε.

«Το Πανεπιστήμιο θα επανέλθει στην Πρέβεζα»

Σε αυτό το πλαίσιο τέλος, ο κ. Αλμπάνης τόνισε, ότι σε αυτή τη φάση, το Πανεπιστήμιο μάχεται για να σταθεί όρθιο, χωρίς να κλείσει κανένα Τμήμα του, και γι’ αυτό έλαβε και δύσκολες αποφάσεις, όπως της μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα. «Εμείς θεωρούμε, ότι όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι βιώσιμα. Γι’ αυτό όμως λάβαμε και δύσκολες αποφάσεις, όπως για το Τμήμα της Πρέβεζας, που δημιούργησε και εντάσεις στην κοινωνία της Πρέβεζας. Το Πανεπιστήμιο όμως θα επανέλθει και στην Πρέβεζα και στην Ηγουμενίτσα, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Και αυτό μπορεί να το κάνει με διετή προγράμματα σπουδών και με τα Θερινά Σχολεία. Όμως στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, και εφόσον τα οικονομικά της χώρας βελτιωθούν και το επιτρέψουν, θα μπορούσαμε να δούμε και την ίδρυση νέων Τμημάτων σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα και για αυτό θα ενημερώσουμε άμεσα ως Σύγκλητος τις τοπικές αρχές της αυτοδιοίκησης και τα Επιμελητήρια των δύο περιοχών», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.