Μετά την επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, η κυβέρνηση προχωρά στην ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων για την ασφάλεια στα ΑΕΙ.
Σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, συμφωνήθηκε η υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύουν τις ποινικές, πειθαρχικές και αστικές συνέπειες για φαινόμενα βίας και φθορών.
Οι παρεμβάσεις δεν αφορούν μόνο τους δράστες (φοιτητές ή εξωπανεπιστημιακούς), αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο 4957/2022. Η μη εφαρμογή των διατάξεων ενδέχεται να συνδέεται ακόμη και με περικοπές στη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων…
Υπό τη σκιά των επεισοδίων στο ΕΚΠΑ, αλλά και λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις προσέρχονται στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξάγεται από σήμερα, Τρίτη, στη Χαλκιδική, έχοντας στην ατζέντα της και άλλα μείζονα θέματα, όπως οι διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών.
Όμως με την Κυβέρνηση να έχει ψηλά στη δική της ατζέντα την κατάσταση που επικρατεί σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και επιχειρώντας να μεταφέρει ευθύνες στις πρυτανικές αρχές, είναι βέβαιο, ότι και αυτό το θέμα θα απασχολήσει την ατζέντα της Συνόδου.
Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ερωτηθείσα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, τα επεισόδια και γενικότερα το ζήτημα της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων, απάντησε λέγοντάς πως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα όπως είναι ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την ενίσχυση της φύλαξης από προσωπικό που πραγματοποιεί και περιπολίες στους χώρους της πανεπιστημιούπολης.
Σημείωσε ωστόσο πως το θεσμικό πλαίσιο σήμερα είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν συνήθη περιστατικά παραβατικότητας, θα πρέπει όμως να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε περιπτώσεις που δεν είναι επαρκής η φύλαξη των ιδρυμάτων.
«Προφανώς και σε εμάς υπάρχουν περιστατικά που δημιουργούν ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων, δεν είναι όμως πολλά, αλλά ελάχιστα και όχι τόσο σημαντικά. Το θέμα όμως της ασφάλειας απασχολεί τους πρυτάνεις με ένταση εδώ και χρόνια και θα το συζητήσουμε και στη Σύνοδο που ξεκινά αύριο (σ.σ σήμερα) για να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο προς την κοινωνία και την Πολιτεία», ανέφερε.
Για την ελλιπή χρηματοδότηση
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κα Μπατιστάτου ανέφερε πως για τα ελληνικά πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, καθώς οι αυξήσεις στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών δεν καλύπτουν τις αυξήσεις των δαπανών στα λειτουργικά κόστη.
«Υπάρχουν ωστόσο ειδικά σχέδια και προγράμματα για να εξασφαλίσουμε την απορρόφηση των χρημάτων που έρχονται στο σύνολό τους και να μη χρειαστεί να τα επιστρέφουμε στο κράτος επειδή δεν ντα έχουμε αξιοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.