ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ – Υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού στα Πανεπιστήμια

dav

Διαβεβαιώσεις των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ για επίσπευση της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία – Ούτε βήμα πίσω από την κοινωνία της Πρέβεζας, για την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής, στα Γιάννενα

 

Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, μέσω τηλεδιάσκεψης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, κι ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Σύνοδος έχει εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της.

Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες, και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας. Υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση.

Παράλληλα η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ερωτήσεις των Πρυτάνεων, δήλωσε:

– Η κράτηση μισθού θα ισχύσει και για τα ανεμβολίαστα μέλη ΔΕΠ που αρνούνται να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικού rapid test.  Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ισχύει οριζόντια για όλους όσους μισθοδοτούνται από το δημόσιο.

– Για τις φοιτητικές λέσχες ισχύει ότι και στα εστιατόρια.

– Στις φοιτητικές εστίες σε περίπτωση κρούσματος πρέπει να απομονώνεται ο φοιτητής

Παράταση προθεσμίας

Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετά  από αίτημα των Πανεπιστημίων θα δοθεί παράταση στην υποβολή προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο.

«Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε περισσότερο χρόνο  και είναι σημαντικό για εμάς να λάβουμε τις προτάσεις σας» είπε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως.

Παράλληλα είπε ότι θα δοθούν και σχετικές κατευθύνσεις από την ΕΘΑΕΕ (πρώην ΑΔΙΠ), για να έχετε, όπως είπε, την πλήρη «βεντάλια» όταν καταθέσετε τις προτάσεις σας.

Το Τμήμα Λογιστικής Πρέβεζας

Εν τω μεταξύ casus belli αποτελεί για τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αλλά και για τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Πρέβεζας, η  απόφαση για μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής στα Γιάννενα.

Η απόφαση έπεσε σαν «βόμβα» στην κοινωνία της Πρέβεζας ενώ όλοι είναι ανάστατοι από αυτή την εξέλιξη. Ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ioannina TV ξεκαθάρισε ότι ήδη έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αλλά και οι τοπικοί βουλευτές διαμηνύοντας προς πάσα καυτεύθυνση ότι το τμήμα θα παραμείνει στην Πρέβεζα.

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για μια απόφαση μονομερής και βιαστική αφού πλην των καθηγητών δεν μετείχε κανείς άλλος εργαζόμενος του Τμήματος και δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

«Οι καθηγητές πρέπει να σταματήσουν να κοιτούν την πάρτη τους. Βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που πάντα ήθελαν, να κλείσουν δηλαδή το τμήμα και να το μεταφέρουν στα Γιάννενα. Όφειλαν να δώσουν ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να καταγραφεί στην πράξη η νέα πραγματικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτοί κινήθηκαν πριν ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι…ούτε είκοσι μέρες δεν έχουν περάσει από την ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων των πανελληνίων…» είπε.

Ο κ. Ιωάννου άσκησε σκληρή κριτική λέγοντας ότι οι καθηγητές δεν περίμεναν ούτε καν να δουν πόσοι νέοι φοιτητές θα εγγραφούν και θα παρακολουθήσουν. Επίσης κρίσιμο στοιχείο είναι η σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

«Όφειλαν να δώσουν έναν επαρκή χρόνο για να δούμε πολλές πτυχές στην πράξη. Εν τέλει μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας. Όμως αυτό δεν το έκαναν. Βιάστηκαν να πάρουν μία απόφαση για μεταφορά αντί να δούμε πως θα κυλήσει η χρονιά και ποιοι τρόποι ενδυνάμωσης μπορούν να εφαρμοστούν» υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.