ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – «Κλειδί» και φέτος η σωστή συνεργασία

Ενόψει της φετινής χειμερινής περιόδου υπάρχει προβληματισμός αφενός για τον καθαρισμό των κάθετων τάφρων του Λεκανοπεδίου και αφετέρου με τον σχεδιασμό για τη δημιουργία σταθμών βάσης όπου θα υπάρχει πλήρης ετοιμότητα με διαθεσιμότητα προσωπικού και μηχανημάτων

 

Μείζονα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας κατά κύριο λόγο του λεκανοπεδίου, ενόψει της χειμερινής περιόδου, τέθηκαν την Πέμπτη, στο επίκεντρο, της συνεδρίασης του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ιωαννίνων.

Τα μέλη του Συντονιστικού έθεσαν επί τάπητος δυο βασικά θέματα που προβληματίζουν, με το πρώτο να έχει να κάνει με τη διαδικασία και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Περιφέρεια Ηπείρου που έχει και την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών τάφρων και της λαγκάτσας που συναντά διάφορα προβλήματα κυρίως στις κάθετες τάφρους.

Πιο αναλυτικά, το πρόβλημα για τον καθαρισμό των τάφρων σύμφωνα με τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Μαυρογιώργο σχετίζεται με το ότι ενώ η κεντρική τάφρος έχει καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό της, είναι πολύ δύσκολο να γίνει το ίδιο και στις κάθετες τάφρους και τους αύλακες που οδηγούν σε αυτήν.

Ο λόγος είναι αφενός το μεγάλο σε έκταση και χιλιόμετρα δίκτυο των τάφρων και αφετέρου το ότι τα μηχανήματα αδυνατούν να καθαρίσουν καθώς χρειάζεται να μπουν σε ιδιοκτησίες.

«Το κεντρικό δίκτυο των τάφρων είναι καθαρισμένο, όμως έχουμε πρόβλημα στις κάθετες τάφρους όπου έχουμε ζήτημα με πολλές ιδιοκτησίες που δε μπορούμε να μπούμε μέσα. Επίσης, μας δυσκολεύει η απομάκρυνση των φερτών υλικών που καθαρίζουμε από τις τάφρους», ανέφερε ο Συντονιστής Πολ. Προστασίας κ. Μαυρογιώργος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ευάλωτα σημεία στα Ιωάννινα είναι γνωστά και παρακολουθούνται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η δημιουργία

σταθμών βάσης

Από την άλλη το δεύτερο θέμα που προκαλεί προβληματισμό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε προ ημερών και από τα Γιάννενα από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τουρνά, σχετικά με την δημιουργία σταθμών βάσης όπου θα υπάρχει πλήρης ετοιμότητα με διαθεσιμότητα προσωπικού και μηχανημάτων από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Για το θέμα αυτό και όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναπληρωτής διοικητής Βασίλης Παύλου σε εφαρμογή των οδηγιών και εντολών που δόθηκαν από το υπουργείο και το Αρχηγείο επιλέχθηκε ο χώρος των εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής στη ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό εκεί θα πρέπει να βρίσκονται και να είναι σε άμεση ετοιμότητα με το ανάλογο προσωπικό, οχήματα της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της ΕΜΟΔΕ, μηχανήματα έργου των δήμων ή μισθωμένα από ιδιώτες, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ, συνεργεία της ΔΕΥΑΙ και άλλα!

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση από τους εμπλεκόμενους ο σχεδιασμός αυτός δεν φαντάζει και τόσο λειτουργικός καθώς η ΒΙΠΕ είναι σε μία μεγάλη απόσταση από την πόλη και από τα σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για πλημμύρες εντός του αστικού ιστού, αφετέρου, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, είναι στα όρια του δήμου Ζίτσας, επομένως υπάρχει ένα θέμα με τις αρμοδιότητες και τις τυχόν ευθύνες προκύψουν σε περίπτωση που υπάρξει ή δεν υπάρξει διαθεσιμότητα των απαιτούμενων μέσων.

Καλύτερος συντονισμός

Σκοπός της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου ήταν ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών, φορέων και εθελοντών για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων και ειδικά με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία έχει αποδώσει στο μέγιστο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας ως προτεραιότητα για όλους τους βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η κλιματική κρίση έχει δείξει τα δόντια της. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Παρά τις προσπάθειές μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε, η έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού παραμένει σοβαρό εμπόδιο. Το κεντρικό κράτος έχει μεταβιβάσει σημαντικές αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς όμως να παρέχει τις αντίστοιχες υποδομές και στήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ακόμη ότι η πρόληψη αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας του δήμου με ειδικούς συνεργάτες που έχουν γνώση και εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Στο περίμενε…

Όσον αφορά στα έργα υποδομής, ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο ολοκληρωμένη μελέτη για τη χρηματοδότηση απαραίτητων έργων, που εκπονήθηκε μετά την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή στα τέλη Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μάκης Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του μηχανισμού του οποίου προΐσταται ενώ στάθηκε κι αυτός στη σημασία της πρόληψης και της συνεργασίας.

Επαγρύπνηση…

Από την άλλη, την αναγκαιότητα της επαγρύπνησης και του άμεσου συντονισμού των φορέων επεσήμανε ο κ. Μαυρογιώργος, προτείνοντας για αυτό τη σύσταση ενός μίνι Συντονιστικού που θα συνεδριάζει άμεσα, μόλις προκύψει ζήτημα, με τις χιονοπτώσεις, ώστε να κατανεμηθούν οι δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν. Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ένα άλλο ζήτημα καθώς έχει διαπιστωθεί, ότι μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, είναι ταυτόχρονα στους καταλόγους των μηχανημάτων και των δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν συνάψει συμβάσεις με την Εγνατία Οδός Α.Ε. «Είναι δυσεύρετοι και μόλις έρχονται τα δύσκολα τους ψάχνουμε όλοι να τους βρούμε», τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος.

«Η συνεργασία μας με τους δήμους είναι δεδομένη εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο μελέτης. Μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό σε ρέματα, λαγκάτσες και άλλα ευαίσθητα σημεία, παρότι δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την 8η ΤΑΞ/ΜΠ, την ΕΛ.ΑΣ, τις Δασικές Υπηρεσίες, τη ΔΕΥΑΙ, το ΕΚΑΒ, καθώς επίσης από εκπροσώπους εθελοντικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων.