ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – Στο επίκεντρο η παράταση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, απέστειλε το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα την παράταση καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής δικαιολογητικών δηλώσεων αυθαιρέτων με τους Ν.4178/13 και Ν.4495/17.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος, κοινοποιείται ακόμη στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Νικόλαο Ταγαρά και στον Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Αρχικά στην επιστολή σημειώνονται τα εξής: «Με αφορμή την επερχόμενη εκπνοή της ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών δηλώσεων αυθαιρέτων με τους Ν.4178/13 και Ν.4495/17, άλλα και συναφών ζητημάτων που αφορούν στις δηλώσεις των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του Ν.4495/17 όπως ισχύει, κι εξαιτίας του γεγονότος πως με την εφαρμογή των εν λόγω Νόμων εξακολουθούν και υφίστανται προβλήματα τόσο για τους συναδέλφους μηχανικούς όσο και για τους πολίτες, απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού θέματος των δηλώσεων των αυθαιρέτων».

Και στη συνέχεια το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, επισημαίνει στην επιστολή τα εξής:

«1. Για τις περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών τόσο στο Ν.4178/13 όσο και στο Ν.4495/17, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση της ημερομηνίας συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών.

2. Είναι γνωστές οι ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στα πολεοδομικά γραφεία που αφορά τόσο την παραλαβή των αρχείων, όσο και την ανάγκη επανασύστασης παλιών φακέλων, καθώς και στην έλλειψη πρόσβασης στα αρχεία των αεροφωτογραφιών της περιοχής μας, για το επίμαχο διάστημα πριν τις 28/7/2011, οι οποίες και τεκμηριώνουν το χρόνο εκτέλεσης των αυθαιρέτων κατασκευών, χωρίς να δημιουργούνται ευθύνες χωρίς λόγο στους συναδέλφους. Το πραγματικό ζήτημα της διαχείρισης, τόσο των παλιών δηλώσεων όσο και αυτών που πρόκειται να υποβληθούν, όπως γνωρίζουν όλοι οι μηχανικοί, είναι στην πραγματικότητα πολύ σοβαρότερο και εντόνως μεγαλύτερο.

3. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την εκ νέου ενεργοποίηση της δυνατότητας ένταξης αυθαιρέτων κατηγορίας 5. Η παρούσα απαγόρευση δεν περιορίζεται στα “μεγάλα” αυθαίρετα, αλλά επηρεάζει και άλλες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, οικοδομές που κατασκευάστηκαν στα όρια των προβλέψεων στις αρχές του 1983, όπου συγκεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες παραβιάζουν το προκήπιο κατά μόλις 0,20 μ. επιπλέον της αρχικής κατασκευής. Η απαγόρευση ισχύει και για αυθαίρετες περιφράξεις σε οικόπεδα ή γήπεδα χωρίς οικοδομική άδεια, νομιμοποιήσεις σύννομων κτισμάτων κατηγορίας 5, καθώς και για περιπτώσεις πλήρους κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων της ίδιας κατηγορίας. Η τελευταία αυτή περίπτωση, η οποία συντελεί στην περιβαλλοντική αποφόρτιση και συνάδει απολύτως με τη βασική αρχή του νομοθέτη περί ελέγχου και προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος, παραμένει εντούτοις απαγορευμένη. Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση έχει ήδη αρθεί για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχουν προκύψει κατόπιν πλειστηριασμών, από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα».

Καταλήγοντας η επιστολή του ΤΕΕ Ηπείρου, αναφέρει: «Θεωρούμε ότι τα παραπάνω ζητήματα είναι έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, αφορούν μεγάλο πλήθος πολιτών και εν τέλει βοηθούν στην διαφύλαξη του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Έτσι, το ΤΕΕ/ΤΗ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ως θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλός της Πολιτείας, προτείνει την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ως αναγκαία προαπαιτούμενα στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και δημιουργίας ενός γενικού μητρώου του κτιριακού αποθέματος της χώρας».

 

Βασίλης Λούπας