ΤΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Πιέζουν οι προθεσμίες, αγώνας για τη δημοπράτηση

Η τελική μελέτη για το έργο, προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο και έως το τέλος του μήνα θα γίνει η δημοπράτησή του, με στόχο την ολοκλήρωσή του έως το τέλος του 2025 – Ενάμιση χρόνο θα διαρκέσουν τα έργα για την αναβάθμιση του ΤΕΠ του «Χατζηκώστα»

 

Ιδιαίτερα πιεστικές είναι οι προθεσμίες για τη δημοπράτηση του σημαντικού έργου, της επέκτασης του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ, να μετρά αντίστροφα για τη σχετική διαδικασία και με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Όπως, αρκετές φορές, έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του «Α», πρόκειται για ένα έργο σημαντικό και αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των ασθενών και για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε πως με βάση την τελική μελέτη, προβλέπεται ο χώρος του υφιστάμενου ΤΕΠ να διπλασιαστεί και να κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο 1.000 τ.μ. Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 4,6 εκ. ευρώ και είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε δηλώσεις του, την Πέμπτη, ο Διοικητής και των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων, Σπύρος Δερδεμέζης, έκανε γνωστό πως η τελική μελέτη εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο και έως το τέλος του μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, ανέφερε πως το ίδιο διάστημα, αναμένεται να ψηφιστεί, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, νομοθετική ρύθμιση για παρέκκλιση των συντελεστών δόμησης του νοσοκομείου, που απαιτείται.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δερδεμέζης, είπε και τα εξής: «Το έργο έχει ωριμάσει αρκετά, θα τρέξουμε απέναντι στον χρόνο, γιατί οι προθεσμίες είναι πιεστικές. Κατασκευαστικά και μόνο το έργο μπορεί να υλοποιηθεί στο διάστημα αυτό, αλλά, προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών, τον χρόνο έκδοσης της διακήρυξης, κ.α. Γίνονται συζητήσεις για πιθανότητα παράτασης, αλλά αυτές αφορούν συνολικά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Η αναβάθμιση του ΤΕΠ του «Χατζηκώστα»

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν λίγες ημέρες, από τη Διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», είχε γίνει γνωστή η υπογραφή της σύμβασης για την ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση για την αναβάθμιση – ανακαίνιση, εκσυγχρονισμό και αναδιαμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», υπογράφηκε το Σάββατο, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, στο περίπτερο του ΤΑΙΠΕΔ, στην 88η Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως είχε ανακοινωθεί, το έργο για την αναβάθμιση του ΤΕΠ του «Χατζηκώστα» έχει προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ με 700.000 ευρώ θα ενισχυθεί και το Ακτινολογικό Τμήμα, με την καταληκτική ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών να είναι η 4η Οκτωβρίου.

«Η ολοκλήρωση του ΤΕΠ που θα διαρκέσει συνολικά περίπου 1,5 χρόνο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το Γενικό Νοσοκομείο. Θα είναι ένα καινούριο ΤΕΠ και θα συμβάλει ουσιαστικά στην συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες, ο κ. Δερδεμέζης, για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου ήταν πάγιο αίτημα και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους της σημερινής διοίκησης.

Ακόμη, την Πέμπτη, ο κ. Δερδεμέζης, έκανε γνωστό πως βρίσκεται στο στάδιο τελικής υπογραφής η έγκριση προμήθειας νέου αξονικού τομογράφου, 64 τομών, με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και χρηματοδότηση της 6η ΥΠΕ.

Δύο επιπλέον κλίνες ΜΕΘ

Την ίδια ώρα το νοσοκομείο θα αποκτήσει δυο ακόμη κλίνες ΜΕΘ. Όπως ανέφερε ο διοικητής τις μέρες αυτές γίνεται η τακτική συντήρηση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και μέσα σε αυτό το διάστημα γίνονται και οι απαιτούμενες ενέργειες και εργασίες ώστε το «Χατζηκώστα» να αποκτήσει δυο κλίνες που θα προορίζονται για λοιμώδη νοσήματα εάν και εφόσον χρειαστεί ή διαφορετικά θα καλύπτουν τις γενικές ανάγκες.

Τέλος, ο κ. Δερδεμέζης στην ερώτηση για το εάν υπάρχει η σκέψη περαιτέρω επέκτασης των κλινών ΜΕΘ, απάντησε ότι υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ύψους 2,5 εκ ευρώ ενώ αναφορικά με τα αιτήματα για την λειτουργία ΜΕΘ Παίδων τόνισε ότι η θέληση υπάρχει αλλά το συγκεκριμένο πρότζεκτ απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό είναι απόφαση του Υπουργείου που θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και όχι σύμφωνα με τους αριθμούς.

 

Βασίλης Λούπας