Η θέση της Περιφέρειας για τις ανανεώσιμες πηγές

Υπέρ των ΑΠΕ αρκεί όμως να τηρούνται όροι και προϋποθέσεις τάσσεται η περιφερειακή αρχή.

Αφορμή για την παρέμβαση του περιφερειάρχη στάθηκε η συζήτηση των τελευταίων ημερών με αφορμή την πρόθεση εγκατάστασης μίας ανεμογεννήτριας σε υψόμετρο 1.700 μέτρων στο Μέτσοβο, με τον ίδιο να συνυπογράφει, καθώς «υποχρεώθηκε» όπως αναφέρει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αντιμέτωπος με την παράβαση καθήκοντος.

Η Περιφέρεια θα παρασταθεί στο πλευρό του δήμου Μετσόβου εφόσον αυτός κινηθεί νομικά κάτι που μπορεί να κάνει, είτε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κ. Καχριμάνης μίλησε γενικότερα για τα ζητήματα των ανανεώσιμων πηγών, εκφράζοντας την πάγια θέση όπως είπε που είναι θετική σε έργα μικρής κλίμακας που σέβονται το περιβάλλον, αλλά με σημαντικά ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες και με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη αυτών.

Έτσι, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως η Περιφέρεια θα παρασταθεί στο πλευρό του δήμου Μετσόβου, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι η περιοχή του Μετσόβου έχει «δώσει» το ποσοστό που της αναλογεί, στη φιλοξενία έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το μεγάλο υδροηλεκτρικό στη λίμνη Αώου, το μικρό υδροηλεκτρικό στη Χρυσοβίτσα και τις τέσσερις ανεμογεννήτριες στην Κατάρα. Υπεραμύνθηκε πάντως με βάση τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη γενικότερα της επιλογής για μικρά υδροηλεκτρικά έργα αρκεί να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Το ανταποδοτικό 3% προς τους δήμους είναι πολύ μικρό. Θα έπρεπε να προβλέπεται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επί του τζίρου και επίσης να δίνονται και επιπλέον παροχές, όπως είναι το δωρεάν ρεύμα για την οικιακή κατανάλωση των μόνιμων κατοίκων, για τον δημοτικό φωτισμό και όλα αυτά εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Την άποψή μας ότι δε γίνεται να στήνονται ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων την έχουμε πει πολλές φορές και το έχει πει δημόσια και ο Πρωθυπουργός. Δυστυχώς όμως βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις να έρχονται κάποιοι επενδυτές, όχι με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία, αλλά όπως είχαν έρθει οι Γερμανοί κατακτητές στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.