ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΕ – Μετ’ εμποδίων οι μελέτες για την πυροπροστασία

Διαπιστώνει προβλήματα στην εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, σε αρκετές περιοχές του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου – Στηρίζει τους δήμους που αντιδρούν ως προς την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής και διαπιστώνει πως εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων δεν μπορούν να συνταχθούν ολοκληρωμένες μελέτες

 

Μια επιστολή, μέσω της οποίας προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, απέστειλε το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προς το υπουργείο Εσωτερικών και τον Γ.Γ. Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης και προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, μέσω της επιστολής αναφέρεται στα προβλήματα που διαπιστώνει στην εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, σε περιοχές όπως ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά και οι ορεινοί δήμοι του νομού και της Ηπείρου ευρύτερα.

Το Τμήμα Ηπείρου κάνει μάλιστα λόγο για «οριζόντια» μέτρα, που ουσιαστικά καθιστούν τις προβλεπόμενες μελέτες αβάσιμες.

Πιο αναλυτικά το ΤΕΕ, μελετώντας την Υπουργική Απόφαση ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, αλλά και γενικότερα για το θέμα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών από πυρκαγιά σε ακίνητα εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων, εκφράζει την υποστήριξή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων από τις επιπτώσεις καταστροφικών πυρκαγιών.

Παράλληλα η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου, αναγνωρίζει ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτούνται ολοκληρωμένες μελέτες πυροπροστασίας από καταρτισμένους μηχανικούς, ώστε να προληφθούν οι καταστροφικές συνέπειες που πολλές φορές πέραν των υλικών ζημιών έχει δυστυχώς αντίκτυπο και σε ανθρώπινες ζωές.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή αναφέρει: «Πέραν τούτου όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κάποιες παρενέργειες οι οποίες αφορούν κάποιες οριζόντιες ρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν. Συγκεκριμένα το Τμήμα μας αφού μελέτησε αναλυτικά τις προϋποθέσεις σύνταξης των παραπάνω μελετών διαπίστωσε ότι μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί δεν μπορούν να συνταχθούν ολοκληρωμένες μελέτες όπως επιβάλλει ο ρόλος αλλά και η ευθύνη των Μηχανικών.

Παράλληλα μετά από μια επεξεργασία των απαιτήσεων για τις περιοχές που απαιτείται η σύνταξη των μελετών διαπιστώνουμε ότι για την περιοχή της Ηπείρου είναι πολύ μεγάλο το εύρος των οικισμών αλλά και των τμημάτων των πόλεων που απαιτούν να συνταχθούν οι παραπάνω μελέτες, κάτι που ουσιαστικά τις καθιστά αβάσιμες. Για παράδειγμα σύμφωνα με τους συνημμένους χάρτες που έχουμε συντάξει διαπιστώνουμε ότι μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και της πόλης της Άρτας απαιτούν άμεσα μελέτες, οι οποίες όμως δεν είναι εφικτές και δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πυροπροστασία των προτεινόμενων ακινήτων. Επίσης διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου, του Μετσόβου αλλά και άλλων ορεινών Δήμων απαιτούν για όλα σχεδόν τα ακίνητα, την σύνταξη των παραπάνω μελετών κάτι που είναι ουσιαστικά ανέφικτο».

Με βάση τα παραπάνω το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, κρίνει ότι για την μορφολογία της περιοχής μας και για τις συνθήκες που επικρατούν είναι εντελώς λανθασμένη η οριζόντια απαίτηση της απόστασης των 300 μέτρων όλων των ακινήτων.

Έτσι, προτείνει μέχρι να ειδικευθεί ο υπολογισμός της απόστασης που απαιτείται για τα ακίνητα που βρίσκονται πλησίον των δασικών εκτάσεων, να εφαρμοστούν τα μέτρα που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν οι Δήμοι και οι ανάλογοι φορείς κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

«Επίσης διαπιστώνουμε ότι οι Δήμοι πλέον έχουν αναλάβει σημαντικές ευθύνες για την πρόληψη των καταστροφικών φαινομένων από πυρκαγιές και γι αυτό το λόγο προτείνουμε να δοθεί ο ανάλογος χρόνος σε αυτούς ώστε να δημιουργήσουν τις ανάλογες δομές για την ολοκληρωμένη πυροπροστασία των περιοχών στις οποίες έχουν αρμοδιότητα. Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ είναι διατιθέμενο να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου έτσι ώστε να επιτύχουμε μια ουσιαστική ζωνοποίηση των ακινήτων πλησίον των δασικών εκτάσεων, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία για την περιοχή μας όπου οι μελέτες των Μηχανικών θα είναι ουσιαστικές και θα καθορίζουν πλήρως τα πραγματικά μέτρα πυροπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν τα  ακίνητα τόσο εντός, όσο και πλησίον των δασικών εκτάσεων της Ηπείρου», αναφέρει το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ.

 

Ρεπορτάζ Βασίλης Λούπας