ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ – Διεθνής αναγνώριση, συνεχής ανοδική πορεία

DCIM100MEDIADJI_0608.JPG

25 χρόνια μετά την Ίδρυσή του και η πορεία του Τμήματος είναι αξιοπρόσεκτη, με αλματώδη αύξηση των άρθρων που δημοσιεύονται – Κοινωνία και φορείς υποστηρίζουν την προσπάθεια του Πανεπιστημίου, ώστε να αποκτήσει και την Πολυτεχνική Σχολή που θα ολοκληρώσει το ακαδημαϊκό του περιβάλλον

 

Ειδήσεις για την μέχρι σήμερα πορεία του Τμήματος, αλλά και τη συνεχή διεθνή αναγνώρισή του, «έκρυβε» η τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Ένα Τμήμα που συμπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή του, αλλά που χρειάστηκε κόπο για να συσταθεί και να λειτουργήσει, αλλά ακόμη περισσότερη προσπάθεια για να αναγνωριστούν και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οι πτυχιούχοι του, κάτι που έγινε το 2017 με την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον τέως πρύτανη Χρήστου Μασσαλά επί πρυτανείας του οποίου συστάθηκε το Τμήμα και έκανε τα πρώτα του δύσκολα βήματα στην ελληνική, δύσκολη ακαδημαϊκή πραγματικότητα ο οποίος εκφώνησε και την κεντρική ομιλία, με τίτλο «Χτίζοντας τον Πολιτισμό του Μέλλοντος».

Παρότι το μεγάλο στοίχημα της Πολυτεχνικής Σχολής δεν έχει κερδηθεί, καθώς υπολείπεται ακόμη η λειτουργία στην πράξη, του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών το οποίο έχει ιδρυθεί, αλλά έχει «μπει στον πάγο», η πορεία του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρόσεκτη όπως αποδεικνύει μία σειρά στατιστικών και αριθμητικών στοιχείων.

Μεταξύ αυτών των στοιχείων είναι η αλματώδης αύξηση των άρθρων που δημοσιεύονται και των επισκέψεων που τυγχάνουν σε διεθνές επίπεδο, όπως όμως και ότι το 36% των μελών ΔΕΠ του Τμήματος συγκαταλέγεται στις διεθνείς λίστες με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Θεόδωρος Ματίκας.

Πρόσθεσε ακόμη πως η συμβολή του Τμήματος στις διεθνείς αξιολογήσεις και κατατάξεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι εξαιρετικά σημαντική, πολύ δε περισσότερο όταν στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό Τμήμα ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου.

Στήριξη της κοινωνίας

και των φορέων

Εν τω μεταξύ, στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αρχή της εκδήλωσης δόθηκε η διαβεβαίωση πως η τοπική κοινωνία και οι φορείς της θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια του Τμήματος και συνολικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να αποκτήσει και την Πολυτεχνική Σχολή που θα ολοκληρώσει άλλωστε και το ακαδημαϊκό του περιβάλλον.

Η αναπληρώτρια περιφερειάρχη, Αγνή Νάκου, υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου στήριξε το Τμήμα μέσω του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2014, με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ και συνεχίζει να το υποστηρίζει.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στάθηκε στο σταθερό περιβάλλον της ακαδημαϊκής κοινότητας που έχει δημιουργηθεί στο Τμήμα το οποίο διαχέει τη γνώση του μέσω των αποφοίτων του στην τοπική κοινωνία, στην αγορά και τη βιομηχανία.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία αφορμή για να οραματιστούμε το μέλλον του Τμήματος με την ολοκλήρωση της Πολυτεχνικής Σχολής, αφού πρώτα λειτουργήσει το Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών, για το οποίο υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Ο δήμος Ιωαννιτών δεσμεύεται πως θα παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην προσπάθεια του Τμήματος και του Πανεπιστημίου προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Ο πρόεδρος του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ιωάν. Τσίγκρος από την πλευρά του χαρακτήρισε «σταθμό» στην πορεία του Τμήματος την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων το 2017 και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους αποφοίτους του Τμήματος να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στο εξεταστικό κέντρο που λειτουργεί πλέον στο τοπικό τμήμα του ΤΕΕ.

«Με τη βοήθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα γίνει πράξη η ολοκλήρωση της Πολυτεχνικής Σχολής», πρόσθεσε ο κ. Τσίγκρος.

Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν η Ομότιμη Καθηγήτρια, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντ. Μοροπούλου, οι πρώην πρυτάνεις Τριαν. Αλμπάνης και Γεώρ. Καψάλης και πολλοί άλλοι.

Σημαντικά στοιχεία

Στη συνέχεια της εκδήλωσης παρατέθηκαν και αναλυτικά στοιχεία για την πρόοδο και εξέλιξη του Τμήματος που κατακτά τη διεθνή αναγνώριση σε πολλά επίπεδα. Το 2020 όπως αναφέρθηκε υπήρχαν 800 απόφοιτοι του Τμήματος εκ των οποίων μόλις 90 ήταν εγγεγραμμένα μέλη του ΤΕΕ.

Το 2023 τα εγγεγραμμένα μέλη του ΤΕΕ ανέρχονται σε 310. Το 35% των πτυχιούχων απασχολείται σε ελληνικές εταιρίες, το 44% σε εταιρίες του εξωτερικού, ενώ το 30% των αποφοίτων συνεργάζεται με ελληνικά πανεπιστήμια και το 38% με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η αναπτυξιακή δυναμική του Τμήματος φαίνεται και από τον αριθμό δημοσιεύσεων άρθρων και των επισκέψεων σε διεθνές επίπεδο.

Το 2020 είχαν δημοσιευθεί μόλις οκτώ άρθρα και υπήρχαν 2.400 επισκέψεις για αυτά. Το 2021 δημοσιεύθηκαν 14 άρθρα από το Τμήμα με 4.00 επισκέψεις. Το 2021 δημοσιεύθηκαν 31 άρθρα με 9.000 επισκέψεις και το 2023, 123 άρθρα με 16.000 επισκέψεις. Ήδη για το 2024 έχουν δημοσιευτεί 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει τις 30.000.