ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ – Επιπτώσεις προ των πυλών από την επικαιροποίηση ορίων οικισμών

dig

Το μείζον θέμα της διεκδίκησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου, απασχόλησε, μεταξύ άλλων και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, το βράδυ της Τετάρτης, με τον Δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα να επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση της Δημοτικής Αρχής υπέρ της παραχώρησης του Στρατοπέδου στον Δήμο Ιωαννιτών και της μετατροπής του σε μητροπολιτικό πάρκο.

Ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή αλλά το σύνολο του δήμου, των φορέων και των πολιτών, καθώς η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου, απαραίτητου για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ιωαννίνων.

Ο ίδιος θύμισε ότι στις 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κατά την οποία υπήρξε μια ξεκάθαρη συμφωνία: να αποσταλεί επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους βουλευτές της περιοχής, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και άλλους αρμόδιους φορείς, με αίτημα επίσημης συνάντησης και ενημέρωσης σχετικά με την παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι παρόλο που τα σχέδια των επιστολών αυτών έχουν ήδη συνταχθεί και διανεμηθεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινή γραμμή διεκδίκησης,  μέχρι στιγμής, πλην της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», Τατιάνας Καλογιάννη, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση από τους υπόλοιπους επικεφαλής.

«Η σιωπή αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Το ζήτημα της παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου είναι κομβικής σημασίας για το δήμο μας και απαιτεί καθολική στήριξη. Καλούμε όλους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους πολίτες που επιθυμούν την παραχώρηση του στρατοπέδου και τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ). Η πλατφόρμα διαβούλευσης είναι ανοιχτή, προσφέροντας τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να εκφράσει τη στήριξή του με καταγεγραμμένη άποψη.

«Η διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης μας είναι συλλογική υπόθεση. Η ενεργή συμμετοχή στη διαβούλευση του ΤΠΣ είναι απαραίτητη για να διασφαλίσουμε ότι η διεκδίκησή μας είναι μαζική και εκφράζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος, ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ – ΕΠΣ) και τις πιθανές επιπτώσεις από την επικαιροποίηση των ορίων των οικισμών.

Όπως ανέφερε, οι νέες προδιαγραφές που τίθενται σε εφαρμογή έπειτα από παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός σχεδίου εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ιδιοκτησίες με οικοδομικές άδειες από τη δεκαετία του 1980 κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν ως μη άρτιες και μη οικοδομήσιμες, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σοβαρές κοινωνικές, πολεοδομικές και οικονομικές συνέπειες.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ζητώντας:
– Τη διατήρηση των ορίων των ήδη οριοθετημένων οικισμών, ώστε να μην εξομοιώνονται με τους μη οριοθετημένους.
– Τη διασφάλιση της νομιμότητας των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών και των εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες.
– Τον περιορισμό των εξαιρέσεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως δασικές εκτάσεις ή αρχαιολογικοί χώροι.
– Την άμεση ενημέρωση των ΟΤΑ για τις αλλαγές, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν έγκαιρα στη διαδικασία διαβούλευσης.

Για τους συμβασιούχους ΕΣΠΑ και ΔΕΥΑ

Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων στην ίδια συνεδρίαση συζήτησε και συμφώνησε ομόφωνα στην έκδοση δύο ψηφισμάτων που αφορούν την μονιμοποίηση των συμβασιούχων ΕΠΣΑ στους Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΗΦΗ του δήμου, καθώς και στήριξης του κοινωφελούς χαρακτήρα των ΔΕΥΑ.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο ψήφισμα αναφέρει:

«Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Δημοτικό του Συμβούλιο, στηρίζει ομόθυμα τους στόχους και επιδιώξεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και του Συλλόγου Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας Ηπείρου και Ιονίων Νήσων  και δη:

– Τη μονιμοποίηση και εργασιακή σταθερότητα όλων  των συμβασιούχων ΕΣΠΑ στους Βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΗΦΗ που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των Δημοτικών μας Δομών.

– Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση και την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις Δημοτικές Δομές των Βρεφονηπιακών Σταθμών και ΚΗΦΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Την διαφύλαξη της απρόσκοπτης λειτουργίας και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και της μη απώλειας έστω και μιας θέσης εργασίας στις Δημοτικές Δομές των Βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΗΦΗ».

Αντίστοιχα, το ψήφισμα για τις ΔΕΥΑ είναι το εξής:

«Με το σχέδιο νόμου του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, για τον εκσυγχρονισμό των Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι ΔΕΥΑ απομακρύνονται από τον κοινωφελή τους χαρακτήρα τους, και αποκλείονται φορείς και πολίτες από τη συμμετοχή στη διοίκηση των δημοτικών επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, έχουν αφαιρεθεί οι εργασιακές ρυθμίσεις που είχαν προβλεφθεί στο προηγούμενο σχέδιο νόμου που δόθηκε από το ΥΠΕΝ στην ΚΕΔΕ , λόγος για τον οποίο στηρίζουμε:

– Τον κοινωφελή χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και ζητάμε τις αναγκαίες προσθήκες και ρυθμίσεις στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

– Τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό όλων των πολιτών και σε προσιτή τιμή προς όλους μη αποδεχόμενη την έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδατος

– Την αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και την εναρμόνισή της με το σκοπό ίδρυσής της, δηλαδή, της εποπτείας των τομέων αγοράς στους οποίους δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού και όχι τομείς κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά, απαραίτητα στη ζωή.

– Τη διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων και συνταγματικών αρχών (ισότητας – ίσης μεταχείρισης παροχής εργασίας και αμοιβών) και της υπηρεσιακής εξέλιξης των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ σε όλες τις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εκουσίων συγχωνεύσεων με την ενσωμάτωση του προσωπικού και στελέχωσή τους με τις απαιτούμενες ελλείπουσες ειδικότητες

– Διασφάλιση της αρχής του καθολικού διαδόχου σε κάθε νέα ΔΕΥΑ και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη εργαζόμενων

– Τη συμπερίληψη στο σχέδιο νόμου των προτάσεων της ΚΕΔΕ, των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων.

– Την τροποποίηση – συμπλήρωση και όχι κατάργηση των διατάξεων του ν. 1069/1980 σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας