Από τη συνοχή της κυβέρνησης μέχρι και την ίδια τη βιωσιμότητά της απειλεί μία σειρά λαθών, παραλείψεων και γενικότερης αδυναμίας παρέμβασης και επίλυσης κορυφαίων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προφανώς, η ενεργειακή κρίση με την τεράστια αύξηση στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και άλλων τομέων που επιβαρύνουν την τσέπη των πολιτών, αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, ακόμη όμως κι εκεί, το βάρος το σηκώνει ο Πρωθυπουργός και το Μαξίμου, με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο να (παρ)ακολουθεί…
Όμως, δεν είναι μόνο το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας που απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και ζητήματα, τα οποία προέρχονται από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που «πλήρωσε» γι’ αυτά, με την κυβέρνηση της Ν.Δ να αναλαμβάνει και την δέσμευση να τα επιλύσει μια και καλή.
Κορυφαίο ζήτημα σε αυτό το επίπεδο που είναι και της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπ. Περιβάλλοντος, οι Δασικοί Χάρτες, με τον Γιαννιώτη βουλευτή και Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά να έχει την σχετική αρμοδιότητα στο χαρτοφυλάκιό του, να αποδεικνύει όμως στην πράξη πλέον, ότι δεν είναι σε θέση ούτε να το επιλύσει, ούτε καν να περάσει τη «γραμμή» της κυβέρνησης στον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπουργείου που προΐσταται!
Χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας βρίσκονται σε ομηρία, με το επίσημο κράτος να έχει δεσμεύσει την περιουσία τους, η οποία θεωρείται κατά τεκμήριο ανήκουσα στο Δημόσιο (!) με την δέσμευση της κυβέρνησης ότι όλα αυτά θα ακυρωθούν, να μένει μόνο στα λόγια.
Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη, αφού οι Διευθύνσεις Δασών καλούν τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν διοικητικές πράξεις που να αποδεικνύουν, ότι οι ιδιοκτησίες τους δεν είναι δασικές, για να προχωρήσει η αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, όμως πρόκειται για ένα ακόμη εμπόδιο που ορθώνεται με την ανοχή και τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, αφού πέραν του ότι τέτοια δικαιολογητικά, αντικειμενικά, δε μπορούν να προσκομιστούν και αφετέρου, υπάρχει και οικονομική επιβάρυνση.
Κάνουν λόγο για λογικές του… Ποταμιού
Όλα τα παραπάνω έχουν καλλιεργήσει κλίμα έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης με πολλούς βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, να πνέουν μένεα εναντίον των κ.κ. Σκρέκα και Αμυρά, για την αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης και οριστικής απεμπλοκής των πολιτών από την ταλαιπωρία και την αγωνία που υφίστανται. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που κάνουν λόγο για πολιτικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στο «Ποτάμι», βάζοντας στο κάδρο τον Γ. Αμυρά για το πολιτικό του παρελθόν, πριν προσχωρήσει στη Ν.Δ…
Φουντώνουν μάλιστα οι φήμες – και σε τοπικό επίπεδο – ότι ο Γ. Αμυράς δε θα είναι ξανά υποψήφιος στο νομό Ιωαννίνων, αλλά στην Αττική, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον του.
Όμως, η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, με θέματα επίσης σημαντικά, για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας, έχει ενοχλήσει ακόμη περισσότερο.
Κανείς δεν υποστηρίζει, ότι είναι άνευ σημασίας και ενδιαφέροντος ή ότι δεν πρέπει να ασχολείται το ΥΠΕΝ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός με τη διάσωση του ζιφιού, με τη δημιουργία καταφυγίων για νυχτερίδες ή με την απελευθέρωση και επανένταξη ενός μπούφου στο φυσικό περιβάλλον, αλλά δε νοείται όλα αυτά να είναι πιο σημαντικά από τη διασφάλιση των περιουσιών των πολιτών.
Γιατί τελικά, αυτό φαίνεται…
«Α»