Ξεκίνησε η συζήτηση για την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για τη δημιουργία δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μια εκ των οποίων θα λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Ξεκινάμε από το μηδέν, καθώς η χώρα δεν έχει παρά ελάχιστες δομές και προσωπικό, είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Εμφανιζόμενος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως έχουμε περίπου 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια το χρόνο, ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή της ζωής του, και η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας αλλά και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό.
«Έχουμε τον μεγαλύτερο δείκτη στην Ευρώπη. Έχουμε 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά ανά έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία ανά έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, στην Ελλάδα γίνονται ελάχιστες επεμβάσεις, και αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία ενός δικτύου πανελλαδικά, με Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έξι κλινών η καθεμία, σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας μάλιστα, σχετικές παρατηρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φάση της παρέμβασης της κυβέρνησης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια «επέκταση του συστήματος».
Για το θέμα της στελέχωσης, είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για νευρολόγους, νευρο-ακτινολόγους επεμβατικούς και για νοσηλευτές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε πανεπιστημιακούς επίκουρους γιατρούς που θα κατανεμηθούν στις επτά ιατρικές σχολές της χώρας (250 ακαδημαϊκοί) και σε 180 νοσηλευτές που θα καλύψουν τις ανάγκες των συγκεκριμένων ΜΑΦ, που θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση. Παράλληλα, προανήγγειλε νέα νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για το “τραύμα”, καθώς “δεν έχουμε στη χώρα κέντρα αναφοράς για το τραύμα – ένα πρόβλημα που αφορά κυρίως νέους ανθρώπους”.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, είπε ότι δεν μπορεί να γίνει στελέχωση των ΜΑΦ ΑΕΕ με μετακινήσεις, και τόνισε την ανάγκη προσλήψεων νέου προσωπικού. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι με αυτό που κάνει, επιχειρεί πρακτικά μια “τακτοποίηση” κάποιων πανεπιστημιακών, ενώ αφήνει εκτός κάλυψης μεγάλες περιοχές της Ελλάδας όπως ο Πειραιάς. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να αναπτύξει μονάδες και σε ένα ή δύο δημόσια νοσοκομεία στην Αθήνα.
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ιωαννίνων, Γιάννης Τσίμαρης, είπε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ από ιδρύσεώς του, τονίζοντας ότι το πρώτο και αυτονόητο βήμα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες «δεν υπάρχουν ως δήλωση στο παρόν νομοσχέδιο».
Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) ορίζεται η υγειονομική μονάδα, η οποία δεν λειτουργεί ως αυτόνομη, αλλά στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής/Τμήματος του εκάστοτε νοσοκομείου και δέχεται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παρέχοντας εικοσιτετράωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης.
Έτσι, πρόκειται να συσταθεί και να λειτουργήσει ΜΑΦ ΑΕΕ σε αρκετά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, οι ΜΑΦ ΑΕΕ έχουν σκοπό να διασφαλίσουν: Τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς, την έγκαιρη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, τη διευκόλυνση ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, τη διενέργεια γενικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, την έναρξη θεραπείας δευτερογενούς πρόληψης, και τη διεπιστημονική φροντίδα για κινητοποίηση και αποκατάσταση.
Η στελέχωσή τους
Επίσης όπως αναφέρεται η στελέχωση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια πραγματοποιείται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή του, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005 (Α΄81) περί αρμοδιοτήτων Διοικητή νοσοκομείου, με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με απόφαση των Διοικητών των ΥΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3599/2007 (Α΄176), περί μετατάξεων και αποσπάσεων του προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α.).
Ακόμη πραγματοποιείται μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4622/2019 (Α΄133), και με αποσπάσεις ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4368/2016 (Α’21), νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ίδιου νόμου και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με τον ν. 4440/2016 (Α’ 224).
Το ιατρικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται ανά έξι κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι το εξής:
Ένας Επιστημονικά Υπεύθυνος Νευρολόγος ή Παθολόγος,
Ένας Επιμελητής Νευρολόγος ή Παθολόγος,
Ένας Ειδικευόμενος Ιατρός Νευρολογίας ή Παθολογίας.
Την αντιμετώπιση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ομάδα αναλαμβάνει τετραμελής διεπιστημονική ομάδα, η οποία δύναται να περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικότητες από τις υπάρχουσες κλινικές του εκάστοτε νοσοκομείου, όπου οι ειδικότητες αυτές υφίστανται: Ακτινολόγος, Επεμβατικός Ακτινολόγος, Καρδιολόγος, Ιατρός Μ.Ε.Θ., Νευροχειρουργός, Αγγειοχειρουργός και Ιατρός Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.
Το νοσηλευτικό προσωπικό που κατ’ ελάχιστον απαιτείται ανά έξι κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι δέκα νοσηλευτές για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες.
Το παραϊατρικό προσωπικό που αποτελείται, κατ’ ελάχιστον, από τρεις ειδικότητες, ανά έξι κλίνες, για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ ΑΕΕ είναι το εξής: Φυσικοθεραπευτές, τουλάχιστον δύο, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγοι.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας