Το υπ. Παιδείας ενισχύει την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η υλοποίηση του πρώτου διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τίτλο «Εκπαίδευση στην Ενιαία Υγεία» σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ που θα αποδίδει σε Έλληνες και ξένους φοιτητές κοινό μεταπτυχιακό τίτλο αναγνωρισμένο ταυτόχρονα και από τις δύο χώρες έχει την αποδοχή και υποστήριξη της ηγεσίας του υπ. Παιδείας.

Ο υφ. Παιδείας Νικ. Παπαϊωάννου βρέθηκε το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου συμμετείχε στη συζήτηση στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος μιλώντας στους συμμετέχοντες φοιτητές και στις συμμετέχουσες φοιτήτριες, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα από το διοικητήριο της Περιφέρειας όπου βρέθηκε, μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκαινιάζει με υπερηφάνεια το πρώτο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμά του σε συνεργασία με καταξιωμένα Αμερικανικά πανεπιστήμια, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην εκπαίδευση. Η παρουσία μου εδώ θέλει να καταδείξει την αποφασιστικότητα της πολιτείας, της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα από τα πανεπιστήμια που κάνει πράξη αυτή τη θεώρηση. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον μεταπτυχιακό τίτλο που θα αναγνωρίζεται ταυτόχρονα και στις δύο χώρες, κάτι το οποίο πριν από κάποια χρόνια φάνταζε όχι μόνο ουτοπικό, αλλά και κάποιοι λοιδορούσαν ως προοπτική.

Τέτοιου είδους δραστηριότητες και η παρουσία επιστημόνων και φοιτητών σε περιοχές όπως τα Γιάννενα, που θεωρώ ότι είναι μία από τις καλύτερες φοιτητουπόλεις στην Ελλάδα, μία οικογενειακή φοιτητούπολη, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία και την τουριστική αγορά της Ηπείρου και φυσικά θα καταδείξουν αυτές οι συνεργασίες τι εστί ελληνική φιλοξενία, τι εστί ελληνικός πολιτισμός, τι εστί Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου συνοδευόταν από τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα και την Καθηγήτρια Κατ. Πλακίτση, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και συντονίστρια του εν λόγω μεταπτυχιακού.

«Οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει από την κυβέρνησή μας από το 2019 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχονται να φέρουν την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα στο διεθνές περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο και καλά τμήματα έχει και εξαιρετικούς καθηγητές έχει, και μια διεθνή προβολή ευελπιστεί να κάνει ακόμη πιο έντονη. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά όλα αυτά, γιατί φέρνουν νέο κόσμο στα Γιάννενα, γιατί βγάζουν το Πανεπιστήμιο έξω από την περιοχή των Ιωαννίνων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι συμμέτοχοι και αρωγοί», ανέφερε η κα Κεφάλα.

Τη δημόσια δέσμευση της Περιφέρειας ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου, ανέλαβε ο Αλ. Καχριμάνης.

«Θα είμαστε δίπλα. Η εποχή σήμερα επιβάλλει να μην είσαι στατικός, να είσαι δυναμικός και να προχωράς τον τόπο», τόνισε ο περιφερειάρχης.

 

Δύσκολα για την Πολυτεχνική Σχολή

 

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Περιφέρεια ο κ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε για την προοπτική ολοκλήρωσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αποτελεί συνάρτηση της λειτουργίας στην πράξη του Τμήματος Μηχανολόγων – Μηχανικών. Η απάντηση του κ. Παπαϊωάννου ωστόσο δεν ήταν τέτοια που να δημιουργέ πολλές ελπίδες αν και παρέπεμψε στις αποφάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ) που είναι και αυτή που εισηγείται αρμοδίως.

«Μου λέτε για αυτό το αίτημα και για την επιπλέον χρηματοδότηση που μπορεί να απαιτείται. Μέχρι το 2019 μπορεί κάποιος πρύτανης για παράδειγμα, να είχε κάποια σχέση με τον εκάστοτε υπουργό και να ζητούσε τη λειτουργία ενός τμήματος.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε αυτά έβαλε ένα τέλος ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή είναι αυτή που μετά από εξέταση των στοιχείων που συλλέγει, επιλέγει και αποφασίζει προτείνοντας στο υπουργείο την ίδρυση, τη λειτουργία, τη συγχώνευση ή και το κλείσιμο. Το υπουργείο ακούει την εισήγηση».