ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Μετά το αδιέξοδο, αναλαμβάνει τα Σχέδια Βόσκησης

Στόχος η αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια, όπως η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών – Η Ήπειρος, μια από τις δυο περιφέρειες της χώρας που προχώρησε την έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα περάσουν το επόμενο διάστημα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν αναλάβει οι Περιφέρειες της χώρας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τα υλοποιήσουν…

Το θέμα των Σχεδίων Βόσκησης αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, να κάνει γνωστό πως τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης στοχεύει «σε μία ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.

Αναφερόμενος στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που είχε μετακυλήσει σε αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε: «Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης. Μάλιστα, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων δεν υπέγραψαν νέα Προγραμματική Σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σήμερα».

Οι δικαστικές προσφυγές

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην Περιφέρεια Ηπείρου και τη σωστή δουλειά που είχε κάνει με τα Σχέδια Βόσκησης.

«Στο σημείο αυτό, θέλω να καυτηριάσω το γεγονός ότι οι μόνες δυο Περιφέρειες, που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δέχτηκαν προδικαστικές προσφυγές. Αλλά είπαμε, τα είχατε όλα καλώς καμωμένα! Επομένως, είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των διακηρύξεων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και καθυστερήσεις».

Αναφερόμενος ακόμη, στην πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον κτηνοτροφικό τομέα, υπενθύμισε: «Εσείς ήσασταν αυτοί που αυξήσατε τους συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από 22% έως 45%, ενώ την ίδια στιγμή υπερδιπλασιάζατε τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Προς την ίδια κατεύθυνση, εξομοιώσατε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τις επιχειρήσεις και ως συνέπεια αυτού αυξήσατε την προκαταβολή φόρου στο 100%. Βέβαια, η μέριμνα σας για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου δεν σταμάτησε εκεί, αφού φροντίσατε και για την αύξηση της προκαταβολής του φόρου, καθώς και της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η λίστα των επώδυνων και αντι-αγροτικών ενεργειών μέτρων που λήφθηκαν επί κυβερνήσεως σας δεν έχει τέλος!

Με περίσσεια αλαζονεία και δίχως κανένα αίσθημα πολιτικής ευθύνης, καταργήσατε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα φροντίσατε να τον αυξήσετε για το «καλό» των αγροτικών νοικοκυριών. Μας δουλεύετε; Ξεχάσατε; Σε άλλο κόσμο ζούσατε; Σε άλλη κυβέρνηση ήσασταν; Σε άλλο κόμμα ήσασταν; Α, ναι μπορεί να ήσασταν και σε άλλο κόμμα, γιατί κάνατε μια σχετική βόλτα».