Ο υπουργός κ. Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην έκδοση κάποιας ΚΥΑ ή εγκυκλίου που θα απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο Ζαγόρι
Ιδιαίτερο προβληματισμό φέρνει στους τοπικούς φορείς η πολύ πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, σχετικά με την προοπτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στα Άνω Πεδινά του δήμου Ζαγορίου, με φορέα υλοποίησης την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Αρσένη στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την αδειοδότηση της ΡΑΕ στην επένδυση των 28.000 πάνελ στον κάμπο των Πεδινών, ο κ. Σκρέκας δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην έκδοση κάποιας ΚΥΑ ή εγκυκλίου που θα απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στο Ζαγόρι.
Αντίθετα μάλιστα, επικαλούμενος και τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και τη σημασία για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλιακή, επισήμανε, ότι ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα, με την υποσημείωση, ότι μπορούν να επιλεγούν σημεία που δεν έχουν οπτική επαφή με κατοικημένες περιοχές.
«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το άπλετο ηλιακό φως προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και ως απάντηση στην ενεργειακή και οικονομική κρίση. Σαφώς, προτεραιότητά μας είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όμως δε θέλουμε να γεμίσουμε τις οροφές των πέτρινων παραδοσιακών χωριών με πάνελ. Μπορούμε όμως να βρούμε χώρους, σε περιοχές που δε θα έχουν οπτική επαφή και να εγκρίνουμε εκεί την εγκατάσταση, παρέχοντας ενέργεια ακόμη και στους παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στη στρατηγική της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση. Υπάρχει ωστόσο η νομοθεσία, η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων από τις Επιτροπές, τους ΟΤΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το υπ. Πολιτισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, ώστε να αποφασιστεί αν ο επενδυτής θα πάρει άδεια. Εκτιμούμε όμως, ότι όλα μπορούν να συνυπάρχουν σε μία λογική ισόρροπης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
Βολές από τον κ. Αρσένη
Από την άλλη, ιδιαίτερα επικριτική ήταν η τοποθέτηση του κ. Αρσένη, που υπερασπίστηκε το πνεύμα της ερώτησης που είχε υποβάλλει, κάνοντας λόγο για μία αδειοδότηση της ΡΑΕ σε επένδυση σε μία προστατευόμενη περιοχή και εντός της ζώνης Natura, συνδέοντας παράλληλα το θέμα με την προοπτική της ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco.
«Προχωράτε με τα φωτοβολταϊκά, ενώ οι κάτοικοι που έχουν σπίτι στο Ζαγόρι δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν φωτοβολταϊκό στη στέγη τους, κι εσείς πάτε να βάλετε 28.000 φωτοβολταϊκά στον κάμπο. Δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ηλιακό, γιατί υπάρχει Διάταγμα, κι εσείς παραβιάζετε το Διάταγμα. Οι άνθρωποι στο Ζαγόρι δε θα μπορούν να έχουν ηλιακό που να φαίνεται στη στέγη του σπιτιού τους και θα κάθονται να κοιτάνε χιλιάδες φωτοβολταϊκά από τα παράθυρό τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσένης.
Άλλες ήταν οι υποσχέσεις…
Υπενθυμίζουμε, πως το απόγευμα της Τρίτης, το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου συζήτησε το θέμα και έλαβε αρνητική γνωμοδότηση για την πρόταση εγκατάστασης του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού, όπως όμως και κάθε άλλης αντίστοιχης επένδυσης.
Στις 25 Φεβρουαρίου και κατόπιν αντιδράσεων και ανακοινώσεων διαμαρτυρίας που είχαν εκδοθεί από φορείς και συλλόγους της περιοχής του Ζαγορίου, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου είχε πει, ότι από κοινού με τον δήμο Ζαγορίου και την Μητρόπολη είχαν ζητήσει από την υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη νομική κατοχύρωση ώστε και ενόψει της αξιολόγησης του φακέλου για την Unesco, να «παγώσει» κάθε αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή του Ζαγορίου. Είχε υποστηρίξει μάλιστα, ότι είχε ζητηθεί και αναμενόταν η έκδοση ΚΥΑ και εγκυκλίου, που θα έδινε σαφή απάντηση στο θέμα.
Μέχρι και χθες, ούτε ΚΥΑ, ούτε εγκύκλιος είχε εκδοθεί, αντιθέτως, η τοποθέτηση του κ. Σκρέκα από το βήμα της Βουλής, μάλλον περιπλέκει το ζήτημα…