ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Στα «σκαριά» πρότυπος βοτανικός κήπος στην Λαψίστα

Υπουργείο, Δήμος Ζίτσας και Δασικές Υπηρεσίες Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με στόχο να ζωντανέψει και πάλι το εγκαταλελειμμένο εδώ και 15 περίπου χρόνια, Δασικό Φυτώριο στη Λαψίστα

 

Μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην Λαψίστα του δήμου Ζίτσας, είχαμε το πρωί της Πέμπτης, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανενεργού δασικού φυτωρίου Λαψίστας στο νομό Ιωαννίνων.
Το μνημόνιο υπέγραψαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος και η επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Μαρ. Τσιατούρα.
Με το μνημόνιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Δήμος Ζίτσας δεσμεύονται να προχωρήσουν στην αναμόρφωση έκτασης 56 στρεμμάτων, που αποτελεί τμήμα της συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων του δασικού φυτωρίου Λαψίστας.
Η αξιοποίηση θα υλοποιηθεί με βάση σχετικές μελέτες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία βοτανικού κήπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Αμυράς, όσο και η κα Τσιατούρα, φιλοδοξία των εμπλεκόμενων είναι ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό και να διαθέτει πολλαπλές χρήσεις, όπως για παράδειγμα ένας βοτανικός κήπος, που θα εξυπηρετεί και την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, την επιστημονική έρευνα, την πρακτική άσκηση, αλλά και την παραγωγή δασικών δενδρυλλίων για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος αρχικά εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, για την άριστη συνεργασία τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά ζητημάτων, που έχουν άμεση σχέση με τον δήμο Ζίτσας και δεσμεύτηκε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι υπηρεσίες του δήμου θα ετοιμάσουν την οριστική μελέτη, ώστε ο χώρος να αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη και χρηστικότητα.
Η χρηματοδότηση
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς αναφέρθηκε στο φιλόδοξο σχέδιο να ξαναζωντανέψει ο χώρος του Φυτωρίου, να καταστεί όμως επισκέψιμος και εκτός από τον βοτανικό κήπο, να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά, ένα πάρκο σκύλων και άλλες δράσεις, που θα δίνουν σημαντικές διεξόδους σε όλους. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύεται να συνδράμει με πόρους από το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε ο χώρος αυτός που είναι εγκαταλελειμμένος εδώ και 15 χρόνια, να ξαναζωντανέψει, να υπηρετεί τον σκοπό που είχε από την ίδρυσή του, να γίνει όμως και επισκέψιμος για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο βοτανικός κήπος θα προσφέρει:
– ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών γύρω από τη χλωρίδα
– επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς
– πρακτική άσκηση για επαγγελματική ή εθελοντική δραστηριοποίηση σε σχέση με την καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών
– προστασία της βιοποικιλότητας με τη συγκέντρωση και αναπαραγωγή φυτικών ειδών
– παραγωγή δασικών φυταρίων κατάλληλων για αναδασώσεις
Ο Δήμος Ζίτσας αναλαμβάνει την ευθύνη της αναμόρφωσης του δασικού φυτωρίου, της σύνταξης των σχετικών μελετών και εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και εργασιών, καθώς και της επικοινωνίας της οικολογικής δράσης στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, η επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Μαρ. Τσιατούρα αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Δασικού Φυτωρίου από την ίδρυσή του το 1959 σε έκταση 77 στρεμμάτων που αγοράστηκε από την τότε Δασική Υπηρεσία για την παραγωγή δασικού φυτευτικού υλικού για την κάλυψη των αναγκών των αναδασώσεων και δασώσεων της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.
Η ετήσια παραγωγή μάλιστα κυμαινόταν από 150.000 έως 500.000 φυτάρια, ανάλογα με τις ανάγκες της τεχνητής αναδάσωσης.
«Η παραγωγή αφορούσε κυρίως φυτάρια ακακίας, ιτιάς, σπάρτου, καρυδιάς, ιπποκαστανιάς, λεύκης, διαφόρων ειδών πεύκης, κυπαρίσσου, λιγούστρου, τούγιας όπως και καλλωπιστικά είδη, κυρίως γηγενή», ανέφερε.
Τρεις ακόμη δράσεις
Τέλος, ο κ. Αμυράς τέλος προανήγγειλε τρεις ακόμη δράσεις σε συνεργασία με τον δήμο Ζίτσας, οι οποίες θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η πρώτη αφορά στη δάσωση μίας έκτασης 300 στρεμμάτων στην Ελεούσα, η δεύτερη στην ένταξη του δήμου στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και η τρίτη, η χρηματοδότηση της μελέτης του δήμου για το δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 150 χιλιομέτρων.

Βασίλης Λούπας