Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία 17 Κέντρων Τραύματος και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος, καθώς και την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις ομάδες των Κέντρων Τραύματος
Ψηφίστηκε την Τρίτη, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», το οποίο προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος εντός των υγειονομικών δομών του Ε.Σ.Υ. για την ταχεία μεταφορά των τραυματιών από το σημείο του συμβάντος στον κατάλληλο νοσηλευτικό σχηματισμό και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
– Την οργάνωση και λειτουργία 17 Κέντρων Τραύματος και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος.
– Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος για την αξιολόγηση των Κέντρων και των Σταθμών Τραύματος και την εν γένει παρακολούθηση του Εθνικού Συστήματος.
– Την εκπαίδευση του ειδικευμένου και ειδικευόμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχει στις ομάδες των Κέντρων Τραύματος.
Έτσι, με βάση το νομοσχέδιο ένα από τα Κέντρα Τραύματος που λειτουργήσει θα βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργούνται και επανδρώνονται με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό 17 Κέντρα Τραύματος και 2 Κέντρα Παιδικού Τραύματος εντός των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά. Η Κυβέρνηση μας συνεχίζει με πράξεις και όχι με λόγια την προσπάθεια της να αλλάξει το ΕΣΥ και να το κάνει όσο πιο σύγχρονο γίνεται. Το 2025, θα είναι το έτος πλήρους αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, με καλύτερα κτίρια, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερο προσωπικό».
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Το νέο σύστημα για την αντιμετώπιση του τραύματος, θα σώσει περισσότερες ζωές, ιδιαίτερα των νέων συμπολιτών μας που συχνά είναι θύματα τροχαίων και χρειάζονται άμεση φροντίδα. Η χώρα μας αποκτά ένα πολυεπίπεδο, οργανωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο για το τραύμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών και την αύξηση της αποδοτικότητας τους».
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Με τη δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος εντός υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, διασφαλίζουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η οργάνωση του συστήματος τραύματος με βάση πρακτικές από πολλές άλλες χώρες, μπορεί να μειώσει κατά 20% τους θανάτους και τη βαριά αναπηρία μετά από τραυματισμούς. Ήδη τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για τη στελέχωση των Κέντρων Τραύματος, με κτιριακή αναβάθμιση και δημιουργία αιθουσών αναζωογόνησης, αλλά και με εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού. Πρόκειται για μια τομή που αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να προχωράμε μπροστά με σχέδιο, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση του τραύματος».
Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε: «Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος που δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας: α) έρχεται να καλύψει ένα ουσιαστικό κενό στη συνέργεια αλλά και στην αύξηση της αποτελεσματικότητος των υφισταμένων δομών β) θα αυξήσει εκθετικά την αποτελεσματικότητα των ικανών και σωστά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας του ΕΣΥ και γ) αποτελεί ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών των πιο προηγμένων υγειονομικών συστημάτων του κόσμου».
Ο Γ. Στύλιος
Εξάλλου, ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος.
«Το Τραύμα δεν περιμένει» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο μετράει στην προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Το νομοσχέδιο αποβλέπει στο να θέσει τις βάσεις για ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Τραύματος, ώστε να μη χαθεί ποτέ ξανά πολύτιμος χρόνος.
Κύριες προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
• Η δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι. Εντός των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ δημιουργείται εξειδικευμένη Ομάδα Τραύματος. Με κατάλληλες υποδομές και τον αναγκαίο εξοπλισμό, αρμοδιότητα της είναι η αντιμετώπιση τραυμάτων που ενέχουν πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή ή με κρίσιμη αναπηρία.
• Η ίδρυση 2 Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου Ι, που θα λειτουργούν υποχρεωτικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
• Η οργάνωση Κέντρων Τραύματος Επιπέδου ΙΙ, για τη διαχείριση περιστατικών μέτριας βαρύτητας και τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών σε Κέντρα Επιπέδου Ι.
• Η δημιουργία Σταθμών Τραύματος. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία οργανώνονται με στόχο την παροχή πρώτων βοηθειών. Θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι κρίκοι για τη διακομιδή περιστατικών στα κατάλληλα κέντρα.
• Η ανάπτυξη ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου Δικτύου Υγειονομικών Σχηματισμών για συντονισμένη αντιμετώπιση των περιστατικών. Κομβική θα είναι η συνεργασία της Ομάδας Τραύματος με το ΕΚΑΒ ή τον υπεύθυνο γιατρό των Τ.Ε.Π.,
• Η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, ως αρμοδίου φορέα για την αξιολόγηση και παρακολούθηση της λειτουργίας των νέων κέντρων.
• Η εξειδίκευση και η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο Γ. Τσίμαρης
«Είναι αναγκαίο να αποκτήσει και η χώρα μας επιτέλους ένα πλαίσιο που θα οργανώνει όλη τη διαδικασία για την αναστρεψιμότητα της βλάβης και την πλήρη ανάρρωση του τραύματος. Όμως κύριοι της Κυβέρνησης σε ποιο ΕΣΥ θα στηριχθεί το Εθνικό πλαίσιο για το τραύμα;» σχολίασε ο βουλευτής Ιωαννίνων, αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιάννης Τσίμαρης, στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, σπεύδοντας να προβεί σε ανάλυση των στοιχείων για την υγεία στην Ελλάδα, που παραμένουν αμείλικτα και περιγράφουν ένα ΕΣΥ αδύναμο να στηρίξει τη δωρεάν δημόσια υγεία στη χώρα μας.
«Η μελέτη των συστημάτων διαχείρισης τραύματος παγκοσμίως έχει δείξει ότι ένα σωστά οργανωμένο, αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σύστημα τραύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει προνοσοκομειακή περίθαλψη, νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση, πρόληψη, έρευνα, αποκατάσταση και ποιοτικό έλεγχο», συνεχίζει ο κ. Τσίμαρης, επισημαίνοντας ότι στο παρόν νομοσχέδιο διακρίνεται μια βασική δομή, υπάρχουν όμως κρίσιμες πτυχές του θέματος που μας κάνουν επιφυλακτικούς ως προς την εφαρμογή του στην πράξη.
Τόνισε δε ότι όπως αναφέρει και η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία: «ένα τέλειο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Τραύματος έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποτύχει όταν εντάσσεται σε ένα κακό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ακόμη και ένα υποδεέστερο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Τραύματος έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει όταν εντάσσεται σε ένα καλό Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ως προς την προνοσοκομειακή περίθαλψη του τραύματος ο κ. Τσίμαρης, υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας και αποτελεσματικής ιατρικής απόκρισης στη διαχείριση και αντιμετώπιση του τραυματία, κάτι που προϋποθέτει την άρτια λειτουργία του ΕΚΑΒ.
«Δημιουργούνται από την αρχή δυσμενείς συνθήκες συνεργασίας και αποτελέσματος» δήλωσε ο κ. Τσίμαρης συνεκτιμώντας τα εμφανή προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ και τις ελλείψεις του σε προσωπικό.
«Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας σε οργανογράμματα και προκηρύξεις θέσεων ώστε να πετύχουμε αριθμητική επάρκεια του υγειονομικού προσωπικού λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυξάνονται καθημερινά οι παραιτήσεις στελεχών του ΕΣΥ, η αναστολή των Τμημάτων και η πλειοψηφία των γιατρών είναι κοντά στη σύνταξη;» συνέχισε ο κ. Τσίμαρης τονίζοντας ότι για να πετύχει η εφαρμογή του συστήματος, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να έχει καλύψει τα αναφερόμενα νοσοκομεία τα οποία θα αποτελούν τα κέντρα τραύματος με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας