ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ – Μια, ακόμη… επανάληψη των έργων που αφορούν την Ήπειρο

Ο Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως στα έργα υποδομών που έχει θέσει ως προτεραιότητα το υπουργείο, είναι τόσο ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, όσο και η οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία, χωρίς ωστόσο να πει κάτι καινούργιο

 

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ενότητες που είχαν τεθεί ως προτεραιότητες κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2023, ανέλυσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του έργου στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και δρομολογούνται σε κάθε έναν από τους ακόλουθους άξονες προτεραιοτήτων.

Αυτοί είναι οι εξής:

Η υλοποίηση «εμβληματικών έργων» υποδομής.

Η δρομολόγηση πολλών μικρότερων έργων, σε όλη την επικράτεια.

Η αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου των αστικών συγκοινωνιών.

Η αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Η υλοποίηση αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Η ψηφιοποίηση εργασιών.

«Μπροστά μας υπάρχουν πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να παραδώσουμε σύγχρονα και ανθεκτικά έργα στην κοινωνία, στην ώρα τους και με σεβασμό στο υστέρημα του φορολογούμενου», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στην ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, στους 10 άξονες προτεραιοτήτων, όπου το υπουργείο έχει επιτύχει σημαντικά, μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα.

Μεταξύ των αξόνων που αναφέρθηκε ο υπουργός, ήταν η υλοποίηση «εμβληματικών έργων» υποδομής, όπου αναφέρθηκε τόσο στην οδική σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία, όσο και στον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.

Για το Άκτιο – Αμβρακία, τόνισε πως «τον Ιανουάριο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία, ενιαία, ο αυτοκινητόδρομος, συνολικού μήκους 49 χλμ», ενώ για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά είπε: «Το έργο, μήκους 69,5 χλμ,. επανα-δημοπρατήθηκε. Έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, έχει προχωρήσει η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης».

 

Βασίλης Λούπας