Πολλαπλά οφέλη προσφέρει η μέθοδος Pilates

Ολοένα και περισσότεροι ακολουθούν τη μέθοδο Pilates στο πρόγραμμα γυμναστικής τους καθώς είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που κρατά σώμα και πνεύμα σε άριστη κατάσταση, βασιζόμενο σε ένα σύστημα ασκήσεων διατάσεων και ενδυνάμωσης, το οποίο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Ελληνογερμανικής καταγωγής, Joseph Hubertus Pilates.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς εκτός της ισορροπίας της σμίλευσης και της αύξησης μυικής δύναμης, το pilates αποκαθιστά τραυματισμούς, ενώ την ίδια ώρα προσφέρει μείωση του άγχους που συνοδεύει την καθημερινότητά μας.

Η φυσικοθεραπεύτρια Άννα Στέφου, εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια του pilates, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, μιλώντας χθες στο Ioannina TV.

Όπως είπε υπάρχουν πολλαπλά οφέλη καθώς προσφέρει εκτός από ευεξία και ένα άριστα σμιλευμένο κορμί για όποιον ακολουθήσει το πρόγραμμα εκγύμνασης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επικεντρώθηκε και στο clinical pilates που αφορά σε μια μέθοδο την οποία και εφαρμόζει στο Φυσικοθεραπευτήριό της,  που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης ακόμα και σε περιπτώσεις όπου άλλα προγράμματα άσκησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

«Εμείς προσαρμόζουμε το πρόγραμμα ασκήσεων στις ιδιαιτερότητες και ικανότητες του ασκούμενου συνεκτιμώντας όλες τις συνιστώσες της φύσης του προβλήματος του. Επιπλέον, βοηθούμε τον ασκούμενο να κατανοήσει το πώς  λειτουργεί το σώμα του και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτός να το διαχειριστεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα το clinical pilates μπορεί να εφαρμοστεί σε: Πόνους στην περιοχή του αυχένα, κύφωση, σκολίωση, σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, αστάθεια ώμου, αθλητικές κακώσεις, πόνο στην περιοχή της μέσης οποιασδήποτε μηχανικής αιτιολογίας ακόμα και αν συνοδεύεται από αναφερόμενο πόνο στα πόδια, οσφυϊκή αστάθεια, οστεοπόρωση, γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και μετά τον τοκετό αδυναμία μυών του πυελικού εδάφους (Ακράτεια), μετεγχειρητική αποκατάσταση σπονδυλικής στήλης. Μάλιστα, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αποκατάστασης μετά από χειρουργεία σπονδυλικής στήλης.

Η κα Στέφου στο Φυσικοθεραπευτήριο πλην όλων των άλλων κάνει και Pilates Kids ενώ πλέον πολλοί διακεκριμένοι αθλητές την επισκέπτονται για να κάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Πέρα όλων των άλλων, το Pilates προσφέρει εάν το ακολουθήσετε και κάνετε δυο φορές την εβδομάδα πολλαπλά οφέλη καθώς εάν γίνει συνδυασμός άσκησης και διατροφής ενισχύει την απώλεια βάρους.

Η άσκηση συμβάλει στο να αποκτήσετε ένα σμιλευμένο κορμί και φυσικά να κερδίσετε την ισορροπία και την υγεία. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ο θεραπευτής σας να είναι εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος και να βάζει την ασφάλεια των πελατών του πάνω απ’ όλα «εμείς θέλουμε ο κόσμος που έρχεται να λαμβάνει όλα τα οφέλη της άσκησης που κάνουμε», καταλήγει η κα. Στέφου.