ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ – Στη Δικαιοσύνη για την προστασία των μελών του

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, όταν κατέρρευσε μια καθαρίστρια, εξαιτίας της ζέστης και μόλις είχε τελειώσει την βάρδια της.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, με δύο έγγραφες αναφορές (στις 4 Ιουνίου 2024 και στις 10 Ιουνίου 2024) προς τη Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει να σταματήσει η μεσημβρινή αποκομιδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ήδη από την αρχή του μήνα υπήρχαν διαμαρτυρίες από εργάτες καθαριότητας που ένιωθαν δυσφορία.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι ιδιωτικές εταιρίες φορτοεκφόρτωσης δεν κάνουν δρομολόγια στις 3 το μεσημέρι, αλλά ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά από τους εργαζόμενους να σπρώχνουν τους κάδους φορτωμένους με εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών για να τους φορτώσουν στα απορριμματοφόρα, και να σκουπίζουν και το οδόστρωμα γύρω από τους κάδους. Όλον αυτό τον καιρό, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των εργατών, ούτε καν να τους χορηγήσει δροσερό νερό, και έτσι στις 20 Ιουνίου ο Σύλλογος κατέθεσε αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να παρέμβει ώστε να προστατευτούν οι ζωές των εργατών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή, πως αντί να σταματήσει τη μεσημβρινή βάρδια εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, μετέθεσε κατά δύο ώρες την έναρξη την προηγούμενη Πέμπτη (20/6/24), Παρασκευή (21/6/24) και Σάββατο (22/6/24) (αντί δηλαδή να ξεκινά στις 3.00, να ξεκίνησε στις 5.00).

Και αμέσως μετά σημειώνει και τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτό που έγινε.  Γνώριζε ότι έθετε σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων και αδιαφόρησε. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης, με το οδόστρωμα και τα κτίρια να ακτινοβολούν τη θερμότητα που συγκεντρώνουν, είναι μεγαλύτερη από την μέση ανώτερη θερμοκρασία που δίνουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και αυτό είναι γνωστό και στην υπηρεσία και -σε περίπτωση που δεν ήταν- ο Σύλλογος το επανέλαβε σε όλους τους τόνους. Είναι επικίνδυνοι:  Όχι μόνο δεν σταματούν αυτή την αποδεδειγμένα επικίνδυνη πρακτική για να προστατεύσουν τις ζωές των εργατών αλλά στέλνουν  έγγραφα προς την υπηρεσία καθαριότητας ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η μεσημβρινή βάρδια «με οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτηθεί» στις άλλες βάρδιες. Το Σωματείο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι μέχρι τώρα «δεν ακούν και δεν βλέπουν» τους εργάτες που δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι. Καλούμε τα μέλη μας σε αγωνιστική ετοιμότητα αν η διοίκηση συνεχίσει να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας. Δεν πάμε κι όπου βγει. Πάμε στη δουλειά μας και απαιτούμε να είμαστε σε θέση να γυρίσουμε στο σπίτι μας, όταν τελειώνει η βάρδια».