ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Οδικός χάρτης για την πράσινη μετάβαση

dav

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων παρουσίασε, το απόγευμα της Δευτέρας, τις θέσεις και το σχέδιο οδικού χάρτη για την πράσινη μετάβαση και τις Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Π.Ε. Ιωαννίνων στο πλαίσιο της επεξεργασίας και διαβούλευσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για κομβικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και καθορίζουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Δημητριάδης άσκησε ολομέτωπη κριτική και επίθεση στην Κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της ενέργειας.

«Στην Ελλάδα, η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση οδήγησε την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ολιγοπώλιο, χωρίς κανένα έλεγχο, με χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια σε βάρος των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων, ενώ και οι Ενεργειακές Κοινότητες έχουν πολύ χαμηλή συμβολή στην παραγόμενη ενέργεια», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Κων. Τζιόβας, που πήρε το λόγο μετά το γραμματέα της Νομαρχιακής Σάββα Δημητριάδη και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματος για την «Πράσινη Μετάβαση», παρουσιάζοντας παράλληλα και την υφιστάμενη πραγματικότητα σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Ο κ. Τζιόβας χαρακτήρισε αναγκαιότητα τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά συγκεκριμένα της αιολικής, της ηλιακής και της γεωθερμικής ενέργειας, όπως και την αξιοποίηση των υδατοπτώσεων. Αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τη βιομηχανική καύση της βιομάζας, που επιδεινώνει όπως ανέφερε την κλιματική αλλαγή και κρίση.

Ειδικότερα για την Ήπειρο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως θα πρέπει να σταματήσει κάθε διαδικασία για την έναρξη ερευνών και εργασιών για εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «Πράσινης Μετάβασης», μέσω των ΑΠΕ.

Παρουσίασε τέλος ένα σχέδιο πέντε αξόνων με πυρήνα την Κοινωνική Οικονομία που είναι:

– Η ισότιμη πρόσβαση στα ενεργειακά πρότυπα

– Η ανάδειξη ενός νέου ενεργειακού προτύπου που θα στηρίζεται στις ΑΠΕ

– Η αποδυνάμωση άλλων πηγών ενέργειας

– Η απαγόρευση των εξορύξεων

– Ο σεβασμός στις άδειες που έχουν δοθεί με αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των άλλων εισηγητών που ήταν ο Άρης Σπέγγος και Μανώλης Ματσάγκας και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο κοινό.