ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ – «Οι παραμεθόριες περιοχές βιώνουν την αδιαφορία της κυβέρνησης»

Από την Κόνιτσα ξεκίνησε τις ανοιχτές πολιτικές συζητήσεις με τους πολίτες ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μανταλόβας.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα προβλήματα της περιοχής αλλά και να ακούσει την φωνή αγωνίας από τους κατοίκους των επιμεθόριων και των ορεινών περιοχών της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων.
Ο κ. Μανταλόβας αναφέρθηκε στη συνολική πολιτική κατάσταση και καυτηρίασε τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσμα των οποίων είναι η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και το κύμα ακρίβειας, τονίζοντας ότι «το ζοφερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στη χώρα μας, συμπληρώνεται με τον παραγκωνισμό, την αδιαφορία και την πολιτική αδράνεια της κυβέρνησης, για όσα περίμενε και δικαιούται η Ήπειρος, τα Γιάννενα, η Κόνιτσα».
Από την ακριτική Κόνιτσα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε δύο μείζονα θέματα. Τη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και την εγκατάλειψη της περιοχής και του  νομού όσον αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών.
Όπως είπε, η δημογραφική συρρίκνωση των παραμεθορίων περιοχών, όπως αυτή της Κόνιτσας αλλά και του Πωγωνίου παραπέμπουν σε συνθήκες βίαιου δημογραφικού μετασχηματισμού και κοινωνικής ερημοποίησης.
«…Μειωμένος κατά 4,7% είναι ο πληθυσμός στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ενώ στο δήμο Κόνιτσας η μείωση του πληθυσμού είναι 16,3%, ή 1.037 μόνιμοι κάτοικοι λιγότερο. Αν ο αντίκτυπος της δημογραφικής γήρανσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην οικονομία, στην κοινωνία, στην απασχόληση και στα συστήματα υγείας και πρόνοιας, απαιτείται, όλοι οι Έλληνες, μαζί με τους πολιτικούς φορείς και το εθνικό κοινοβούλιο, να ενστερνιστούμε τη θέση ότι η ανάσχεση της δημογραφικής συρρίκνωσης στις παραμεθόριες περιοχές αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης» τόνισε.
Στη συνέχεια καυτηρίασε την πολιτική αδράνεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης όσον αφορά τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή, με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της μελέτης για τον δρόμο Καλπάκι- Κόνιτσα και τον ακρωτηριασμό, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα ως την Κακαβιά.
«…Η Ήπειρος και τα Γιάννενα δεν είδαν κανένα μεγάλο έργο τα τελευταία χρόνια. Η
Κυβέρνηση και οι βουλευτές της στο Νομό επέδειξαν παντελή αδιαφορία για το οδικό τμήμα Καλπάκι – Κόνιτσα. Υπάρχει μια ημιτελής μελέτη για ένα έργο π/υ περίπου 30 εκατ €, πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί και να αποκτήσει χρηματοδότηση. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι τώρα που διαθέτουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, πότε; Η νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού από το ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μανταλόβας.