Η Δημοτική Αρχή προχωρά στη δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης, το οποίο θα αποτελέσει την καρδιά της έξυπνης πόλης τόσο στο επίπεδο της συγκέντρωσης των απαιτούμενων υποδομών όσο και στη διαχείριση της απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν
Στη δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που έχει ήδη εξαγγελθεί από τη Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εδώ και καιρό υποβάλει την σχετική πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ΚτΠ Μ.Α.Ε. με τίτλο «Οδηγός υποβολής προτάσεων δράσεων έξυπνης πόλης των Δήμων προς την ΚτΠ Μ.Α.Ε. σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», ένα έργο με προϋπολογισμό για τον Δήμο Ιωαννιτών, στα τρία εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε δε, πως κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Ως έξυπνη πόλη, ο δήμος θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.
Την Πέμπτη, μέσω των social media, ανακοινώθηκε η δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης, από τον Δήμο Ιωαννιτών.
Το Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης θα αποτελέσει την καρδιά της έξυπνης πόλης τόσο στο επίπεδο της συγκέντρωσης των απαιτούμενων υποδομών όσο και στη φιλοξενία και διαχείριση της απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν και τις υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν. Η δημιουργία του θα βοηθήσει στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των έργων, μέσω της κεντρικής φιλοξενίας του συνόλου των εφαρμογών για τις οποίες η φιλοξενία θα είναι αρμοδιότητα του Δήμου Ιωαννιτών και της ενδυνάμωσης του κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης του συνόλου των λειτουργιών.
Κρίνεται κρίσιμη δράση καθώς ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Δήμου είναι παρωχημένος, χαμηλής ποιότητας και μειωμένων δυνατοτήτων υποστήριξης των νέων συστημάτων έξυπνης πόλης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Τα σύγχρονα Κέντρα Δεδομένων δεν αποτελούν μονοδιάστατες αρχιτεκτονικές οντότητες ΤΠΕ αλλά ουσιαστικούς κόμβους πληροφοριών σε ένα ανοικτό περιβάλλον που συνδυάζουν τα φυσικές εγκαταστάσεις με διαφόρων ειδών υπηρεσίες νέφους με τις οποίες αλληλοεπιδρούν συμπληρωματικά ή ενισχυτικά προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι του Δήμου μεσομακροπρόθεσμα και να προστατευτεί η αξία της επένδυσης.
Πιο συγκεκριμένα, σε πλήρη υλοποίηση θα αναπτυχθούν δύο (2) φυσικά Κέντρα Δεδομένων σε διαφορετικούς χώρους μέσα στο Δήμο, ενώ παράλληλα θα διασυνδεθούν και θα υποστηριχθούν από το G-Cloud και άλλες υποδομές της Κεντρικής Κυβέρνησης και ίσως αργότερα της Περιφέρειας. Η λύση που θα υλοποιηθεί περιλαμβάνει εξοπλισμό και λογισμικό σε πλήρως αρθρωτή και ευέλικτη διάταξη HCI (Hyperconvergence) με δυνατότητα επέκτασης για απομακρυσμένη πρόσβασης σε εικονικές εφαρμογές και περιβάλλοντα εργασίας μέσω της υπηρεσίας VDI (τηλεργασία) προκειμένου να εξυπηρετηθούν και λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου.
Το νέο κέντρο δεδομένων θα λάβει υπόψη του την υφιστάμενη και μελλοντικά αυξανόμενη ζήτηση καθώς και τη διεθνή τάση για απλούστευση της υποδομής των κέντρων δεδομένων (μείωση πολυπλοκότητας, ευέλικτη διαχείριση των δεδομένων, εύκολο deployment, μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια κ.α.).
Επιπρόσθετα ο συνδυασμός ενός σύγχρονου Κέντρου Δεδομένων με υπηρεσίες και συστήματα εξασφάλισης υψηλού επιπέδου ψηφιακής ασφάλειας, θα επιτύχει την θωράκιση του Δήμου από κακόβουλες ενέργειες και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια (business continuity), όλων των συστημάτων κάτω από οποιεσδήποτε απρόβλεπτες συνθήκες.
Βασίλης Λούπας