Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα τιμήθηκε στην Ελεούσα η μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» Ελεούσας.
78 χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων απέδωσαν φόρο τιμής συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας και η Κοινότητα Ελεούσας, το πρωί της Κυριακής (28/08/2022), στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης, «τα Αμπέλια».
Στα διαχρονικά μηνύματα της επετείου, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Δήμαρχος Ζίτσας.
«Εμείς σήμερα εδώ τιμούμε τη μνήμη των έξι νέων που απρόκλητα δολοφονήθηκαν σαν ένα κύκνειο άσμα απανθρωπιάς των στρατευμάτων κατοχής λίγο πριν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Τιμούμε τη μνήμη τους όχι επειδή καταθέσαμε στεφάνι, αυτό είναι μια συμβολική κίνηση, τους τιμούμε γιατί αντιλαμβανόμαστε πως αυτές τις χαρές αυτά τα δικαιώματα, αυτή τη ζωή που εκείνοι τη στερήθηκαν εμείς την απολαύσαμε χάρη στη θυσία τους και οφείλουμε να τα προστατέψουμε από κάθε απόπειρα επανάληψης. Τον πόλεμο τον ζούμε σήμερα με τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι ο πολεμικός στόχος αλλά ο άλλος στόχος είναι η Δύση άρα και η Ελλάδα είναι ο στόχος που έχει να κάνει με το επίπεδο της ζωής μας και με την ανθρώπινη ανάγκη να ζούμε ειρηνικά και με ασφάλεια χωρίς στερήσεις. Έτσι λοιπόν και εμείς σήμερα, τιμώντας αυτή τη μνήμη δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα που εκείνοι στερήθηκαν και αυτό τον τρόπο ζωής που και πάλι μετά από δεκαετίες βλέπουμε να απειλείται».
Από την πλευρά του ο κ. Πλιάκος υπογράμμισε: «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε 78 χρόνια μετά, να θυμίζουμε σε όλους πως οι εποχές θηριωδίας φασιστικών και ναζιστικών νοοτροπιών οδηγούσαν σε τέτοιες ανεξέλεγκτες σφαγές και λέω σφαγές γιατί έξι νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αναίτια χωρίς λόγο και αφορμή, βρέθηκαν στο λάθος τόπο τη λάθος στιγμή Είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να τελέσουμε την επιμνημόσυνη δέηση ως ελάχιστο φόρο τιμής . Αυτό που μπορούμε να πούμε ως μήνυμα είναι τουλάχιστον οι νέοι μας να διδάσκονται από όλα αυτά και όσοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες κρατών, φορέων, οργανισμών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να ξαναζήσει η ανθρωπότητα ειδικά την εποχή που διανύουμε».
Στο χρονικό της αποφράδας ημέρας της 21ης Αυγούστου του 1944 αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη. Οι έξι νέοι που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ήταν οι: Πανταζής Δημοσθένης ετών 39, Καρβούνης Χριστόδουλος ετών 37, Σιάπκας Σωτήριος ετών 29, Παππάς Μιχαήλ ετών 21, Κούργιας Θωμάς ετών 21 και Μπότσιος Βασίλειος ετών 18.
Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Γεώργιος Παππάς, ο Δ/ντης Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων Βασίλειος Μουσελίμης, Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αδαμάντιος Κλεφτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Γοργόλης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ελεούσας Λάμπρος Γκούντας, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλης Γαρδίκος, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γεώργιος Ζάψας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων κομμάτων, συγγενείς των θυμάτων.