ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – «Αγκάθια» στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Μείζον ζήτημα για τους δημάρχους της Ηπείρου η λειτουργία των αντλιοστασίων, που είναι οι πιο ενεργοβόρες μονάδες των δήμων και των ΔΕΥΑ, και για τις οποίες δεν προβλέπεται σχέδιο επιδότησης – Η ΠΕΔ ζητά μέτρα και για τις δαπάνες για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, αλλά και για τα καύσιμα των οχημάτων των δήμων

 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιβολή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους, όπως και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Το σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δεν προβλέπει βασικές παραμέτρους, που απασχολούν έντονα την αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, κυρίως σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τα κίνητρα για όσους επιτύχουν την εξοικονόμηση κα τα αντικίνητρα για όσους δεν τα καταφέρουν.

Έτσι, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου, το μεσημέρι της Τρίτης, τέθηκαν στο επίκεντρο οι συγκεκριμένες εξαγγελίες, με τους δημάρχους να συζητούν για το προτεινόμενο πλαίσιο από την Κυβέρνηση, παίρνοντας όμως αποστάσεις από τη λογική των οριζόντιων μέτρων.

Το κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχθηκε στη συνεδρίαση από τις τοποθετήσεις δεν είναι άλλο από το ότι είναι διαφορετική η θεωρητική προσέγγιση του στόχου της εξοικονόμησης και τελείως άλλο πράγμα, η πρακτική εφαρμογή.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που χρησιμοποίησαν σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν αφορά στη λειτουργία των αντλιοστασίων, που είναι οι πιο ενεργοβόρες μονάδες των δήμων και των ΔΕΥΑ, οι οποίες λειτουργούν μάλιστα σε 24ωρη βάση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί ή να προβλέπεται κάποιο σχέδιο επιδότησης του λειτουργικού κόστους. Το συγκεκριμένο κόστος, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, ισούται με τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – το υπόλοιπο 1/3 αφορά τον οδοφωτισμό.

Στην ίδια κατηγορία των ανελαστικών δαπανών, τονίστηκε στη συνεδρίαση, ότι θα πρέπει να ενταχθούν άρα και να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, ακόμη και για τα καύσιμα των οχημάτων των δήμων. Οι δαπάνες αυτές, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα μπορούσαν να επιδοτούνται από το κράτος, στην ίδια λογική της επιδότησης των δαπανών που κάνουν οι πολίτες.

Τα αιτήματα

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΔ Ηπείρου ζητά για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των δήμων που επιφέρει η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, να υπάρξει άμεση ενίσχυση από την πολιτεία, ενώ ως επιτακτική κρίνεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης και εκπόνησης προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης ή συντήρησης των κτιριακών υποδομών των δήμων, για να καταστούν μεσοπρόθεσμα, ενεργειακά αυτόνομοι, οι ΟΤΑ του πρώτου βαθμού.

Το στόχο τούτο θα βοηθήσει και η παραγωγή ενέργειας από τους δήμους, με το σχήμα των ενεργειακών κοινοτήτων ή με επενδύσεις ΑΠΕ που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε δημοτικές εκτάσεις, συγκεκριμένοι δήμοι. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι κατά προτεραιότητα να αποδέχεται το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το παραγόμενο από τους δήμους ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόταση των δημάρχων της Ηπείρου όμως είναι τα έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση να προκρίνονται στην ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και να τίθενται εκτός πλαφόν των δήμων που ισχύουν για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τα οριζόντια μέτρα

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης τόνισε, ότι η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να αποδεχθεί τη λογική των οριζόντιων μέτρων, αλλά να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης και οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Ευαγ. Πήχας και Β. Βλέτσας αντίστοιχα, τόνισαν πως η εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης των ωρών του δημοτικού φωτισμού, δεν είναι εύκολη ούτε σε πρακτικό επίπεδο, καθώς απαιτείται μέχρι και αντικατάσταση κεντρικών συστημάτων, επομένως πρόσθετο κόστος για τους δήμους.

Οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης και Μετσόβου Κ. Τζαφέας τόνισαν ότι αφενός οι δήμοι θα πρέπει να ενισχυθούν με τη δυνατότητα υλοποίησης έργων ΑΠΕ για την κάλυψη των δικών τους ενεργειακών αναγκών και αφετέρου πως  οι ορεινοί δήμοι, θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής προσέγγισης από την Πολιτεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα άλλα μέλη της ΠΕΔ, με τους δημάρχους Ζηρού Ν. Καλαντζή, Πάργας Ν. Ζαχαριά και τον Β. Γαρδίκο από τον Δ. Ζίτσας να αναφέρονται στις αντικειμενικές δυσκολίες που συναντά η εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους.

Το ενεργειακό κόστος

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ πρότεινε ώστε στην εξίσωση της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους των δήμων, να μπει και η περιφέρεια Ηπείρου, με την προκήρυξη συγκεκριμένων μέτρων από το ΕΣΠΑ, όπως για την εκπόνηση των λεγόμενων Σχεδίων Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που οφείλουν να διαθέτουν οι δήμοι.

Μετά από πρόταση του δημάρχου Πωγωνίου κ. Καψάλη, τα Δασαρχεία καλούνται να απλοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις τους, ώστε ελλείψει διαχειριστικών μελετών από τους δήμους, να καταστεί δυνατό κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διανέμονται καυσόξυλα στους κατοίκους των ορεινών χωριών της περιοχής.