Συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, είχε ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Το ενδεχόμενο της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του Τελ Αβίβ με τα Ιωάννινα ή ακόμη και το ενδεχόμενο αεροπορικής σύνδεσης μέσω ανταπόκρισης με την Αθήνα, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε την Πέμπτη, ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νoan Katz τόσο με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ και με τον Περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Οι συζητήσεις με τον Πρέσβη, ήρθαν σε μια χρονική στιγμή που είναι πραγματικά έντονο το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και παραγόντων του ξενοδοχειακού κλάδου και της αγοράς για τις αφίξεις στα Ιωάννινα και των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες όπως φαίνεται αναζητούν τις κατάλληλες συμφωνίες, με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, το ζήτημα της επίτευξης μίας ή περισσότερων συμφωνιών, φαίνεται πως «φρενάρει» στα ανταποδοτικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι εταιρείες ως μία ελάχιστη εγγύηση για να ξεκινήσουν τις πτήσεις, μειώνοντας το δικό τους οικονομικό ρίσκο.
Σύμφωνα μάλιστα, με ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι συζητήσεις γίνονται σε διάφορα πεδία, αν και είναι σαφές, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ένας συντονισμός όλων των φορέων και ο καθένας λειτουργεί σε αυτό το στάδιο αυτόβουλα και αυτόνομα, μεταφέροντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας στις αεροπορικές εταιρείες.
Αν κάτι έχει ξεκαθαρίσει ίσως με μεγαλύτερη ευκρίνεια, αυτό είναι πως οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, που είναι η Κύπρος, η Γερμανία και το Ισραήλ, με την επισκεψιμότητα της περιοχής να καταγράφει αφίξεις ρεκόρ από το κράτος του Ισραήλ το φετινό Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Όπως είπε χθες, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, στην κατεύθυνση αύξησης της επισκεψιμότητας έχουν αξιοποιηθεί και οι Γιαννιώτες που ζουν στο Ισραήλ. Η επισκεψιμότητα άλλωστε στην περιοχή από το Ισραήλ αυτή την περίοδο, που συνδέεται και με την θρησκευτική γιορτή του εβραϊσμού, το «Γιομ Κιπούρ», αποτυπώνεται σε πολύ υψηλές πληρότητες τόσο στην πόλη, όσο και στους ορεινούς προορισμούς.
Παράλληλα, ο κ. Ελισάφ ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της πόλης με το Ισραήλ και αναφορικά με τις συζητήσεις που δε γίνονται μόνο με τις εταιρείες χαμηλού κόστους, επισήμανε, πως καμία πόρτα δεν πρέπει να κλείσει, αναγνώρισε όμως, ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία, με πολλές οικονομικές κυρίως παραμέτρους.
Έτσι, έκανε γνωστό πως εκτός των εταιρειών χαμηλού κόστους, ενδιαφέρον για την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Τελ Αβίβ έχει δείξει και η Aegean, με ανταπόκριση μέσω Αθήνας, δρομολογώντας περισσότερες πτήσεις και με μεγαλύτερα αεροσκάφη για τα Ιωάννινα, σε καθημερινή βάση.
«Υπήρξε μία συμφωνία από ισραηλινή αεροπορική εταιρεία για να ξεκινήσει πτήσεις τον Αύγουστο από το Τελ Αβίβ, η οποία όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε. Οι αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πολλές ζημιές στον καιρό της πανδημίας και είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε τέτοιες κινήσεις και γι’ αυτό ζητούν και κάποια ανταπόδοση. Να δούμε λοιπόν εμείς σε τοπικό επίπεδο τι μπορούμε και με ποιον τρόπο να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε κυρίως για τις πτήσεις από Κύπρο, Ισραήλ και Γερμανία. Δεν είναι όμως μόνον οι χαμηλού κόστους, εταιρείες, που ενδιαφέρονται γιατί και η Aegean έχει κάνει μία πρόταση να αυξήσει τον αριθμό πτήσεων προς τα Γιάννενα και με μεγαλύτερα αεροσκάφη, αλλά με ανταπόκριση μέσω Αθήνας», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Την ίδια στιγμή, χθες, ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τον Ισραηλινό διπλωμάτη αναφέρθηκε στον σεβασμό που τρέφουν οι Ηπειρώτες για τους Ρωμανιώτες Εβραίους, ενώ εξήρε τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται σε αφίξεις τουριστών στην περιοχή μας από το Ισραήλ.
Ο Πρέσβης, Noan Katz ανέλαβε να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα του για επαναφορά των πτήσεων που είχαν αρχίσει κατά το παρελθόν, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε υπάρχουν πολλές εταιρίες συμφερόντων του Ισραήλ που είχαν δραστηριοποιηθεί στην Ουκρανία, από την οποία αποχώρησαν μετά τις πολεμικές συγκρούσεις και αναζητούν χώρους εγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η περαιτέρω συνεργασία στον τουρισμό και στον πολιτισμό.