ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Μείωση κρουσμάτων στην Ήπειρο

Στις 1.714 ανήλθαν οι νέες μολύνσεις στην περιφέρεια – Στην αναδιάταξη χώρων, εξοπλισμού, και ανθρωπίνων πόρων για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των μη covid περιστατικών και ταυτόχρονα για τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών με covid -19, προχωρά το υπουργείο Υγείας

 

Τα 51.184 (-7%) έφθασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα (3-9/10/2022), σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 109 ασθενείς κατέληξαν, ενώ 62 δίνουν μάχη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά το προηγούμενο επταήμερο (26/9-2/10/2022) οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 85 νεκροί, 66 διασωληνωμένοι, 54.649 κρούσματα, +22% εβδομαδιαία μεταβολή.

Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 51.184 κρούσματα Covid-19 (4.906 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -7% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.026.494 εκ των οποίων 52.0% γυναίκες. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.87 – 1.15).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.102 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 157, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 881 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 126, 3% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 62 (58.1% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 109 θάνατοι ασθενών Covid-19 (10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 24% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 21 (19%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.313 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Στην Ήπειρο

Έτσι και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ήπειρο, το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφεται υποχώρηση των κρουσμάτων στις τρεις από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με τα συνολικά νέα κρούσματα να είναι 1.714.

Αναλυτικά, στην Π.Ε. Ιωαννίνων τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 880 και η μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα υπολογίζεται στο 13,7%.

Στην Π.Ε. Άρτας, είχαμε 535 κρούσματα με την αύξηση να ανέρχεται στο 10%, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας 143 κρούσματα με τη μείωση να φτάνει στο 25,1% και στην Π.Ε. Πρέβεζας 156 κρούσματα με τη μείωση να ανέρχεται στο 8,7%.

Παράλληλα, αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 3-9 Οκτωβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στον Άγιο Νικόλαο (+83%), και στην Αττική (+66), ενώ οριακή ήταν η αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στη Θεσσαλονίκη (+25%), στα Χανιά (+17%) και στο Ηράκλειο (+16%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-81%), στην Κέρκυρα (-50%) και στην Ξάνθη (-35%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-29%) και στο Βόλο (-21%). Τέλος, σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+5%) και στα Ιωάννινα (-8%).

Όλες οι αλλαγές για τη διαχείριση περιστατικών

Εν τω μεταξύ, στην αναδιάταξη χώρων, εξοπλισμού, και ανθρωπίνων πόρων για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των μη covid περιστατικών και ταυτόχρονα για την διασφάλιση της σωστής και ολοκληρωμένης περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών με covid -19, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Σε εγκύκλιο προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων που υπογράφει ο γγ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, δίνονται οδηγίες προς τις Νοσηλευτικές Δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων, για την περίοδο 2022-23.

Ειδικότερα, οι Κλινικές covid που λειτουργούν στα δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα συνεχίζουν τη λειτουργία τους, προσαρμόζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους. Κλινικές covid μπορεί να λειτουργήσουν και σε Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, με εισήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης.

Στις Κλινικές covid νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με τεκμηριωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από SARS-CoV-2 και συμπτώματα ή/και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με covid -19, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας και ειδικής θεραπείας.

Ασθενείς που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευτούν σε μη covid κλινικές του νοσοκομείου και οι οποίοι σε προγραμματισμένο ή τυχαίο εργαστηριακό έλεγχο βρεθούν θετικοί για τον ιό SARS-CoV-2 , εκτιμώνται κλινικά και εργαστηριακά από Ειδικό Ιατρό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν αναπτύξει νόσο covid-19 και εάν χρήζουν ειδικής θεραπείας. Σε περίπτωση που κριθεί ότι ο ασθενής έχει αναπτύξει νόσο covid-19 που χρήζει ειδικής θεραπείας μεταφέρεται στην κλινική covid του νοσοκομείου για νοσηλεία (εφ’ όσον πρόκειται να εισαχθεί) ή για συνέχιση της νοσηλείας του (εάν νοσηλεύεται ήδη). Εάν δεν υπάρχει Κλινική covid στο νοσοκομείο τότε με σύμφωνη γνώμη Ειδικού Ιατρού και της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων μεταφέρεται σε Κλινική covid άλλου νοσοκομείου.

Σε περίπτωση που ασθενής είναι μεν θετικός για τον SARS-CoV-2, αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατό με νόσο covid-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικό ήπια και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τότε δεν μεταφέρεται σε Κλινική covid, αλλά παραμένει στην Κλινική του. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ορίζει ειδικό θάλαμο απομόνωσης εντός της Κλινικής όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του ασθενούς σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σε περίπτωση ανίχνευσης περισσοτέρων του ενός κρουσμάτων στην ίδια Κλινική, επιτρέπεται η συννοσηλεία τους στον θάλαμο απομόνωσης. Δεν επιτρέπεται η νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο ασθενών θετικών και αρνητικών για SARS-CoV-2.

Σε ασθενείς με ήπια λοίμωξη SARS-CoV-2. που δεν χρήζουν θεραπείας και νοσηλεύονται στον θάλαμο απομόνωσης της κλινικής τους σύμφωνα με τα ανωτέρω, αλλά είναι υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο covid-19 μπορεί να τους χορηγηθεί πρώιμη προληπτική θεραπεία σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, εντός του θαλάμου απομόνωσης όπου νοσηλεύονται και χωρίς να μεταφερθούν σε κλινική covid. Εξαίρεση αποτελούν οι Αιματολογικές Κλινικές και οι Μονάδες Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, στις οποίες δεν επιτρέπεται η νοσηλεία ασθενών με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2.. Οι ασθενείς αυτοί, εάν χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε Κλινική covid ανεξάρτητα εάν έχουν αναπτύξει νόσο covid-19 ή όχι, ή εάν δεν χρήζουν νοσηλείας τους χορηγείται εξιτήριο, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Σε περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί είναι υψηλού κινδύνου ή πρόσφατα μεταμοσχευμένοι, νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους ή θαλάμους μόνωσης, που έχουν εξευρεθεί στο νοσοκομείο με την ευθύνη των γιατρών που τους παρακολουθούν και της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Σε περίπτωση που έχει προγραμματισθεί τακτικό χειρουργείο και ο ασθενής εμφανίσει θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 χωρίς συμπτώματα ή εργαστηριακό ευρήματα νόσου covid-19, το χειρουργείο αναπρογραμματίζεται και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δεν αναβάλλονται αλλά διενεργούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχουν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2, μεταφέρονται σε ΜΕΘ-covid του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που βρίσκονται υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

Εξωτερικοί ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία και δεν δύνανται να λάβουν δια του στόματος αντιϊκή αγωγή, αλλά χρειάζονται πρώιμη (προφυλακτική) θεραπεία με ενδοφλέβια ρεμδεσιβίρη, δύνανται να την λαμβάνουν σε όλα τα νοσοκομεία, δημόσια ή ιδιωτικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου και είναι θετικοί για τον ιό SARS-CoV-2, πρέπει να εξετάζονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΤΕΠ με τήρηση των μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τα παραπάνω ισχύουν και σε Μαιευτικά και Παιδιατρικά Νοσοκομεία, οι ιδιαιτερότητες δε που μπορεί να προκύψουν διευθετούνται από τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων αυτών.

Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2, που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές και παιδοψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων, εφόσον η κατάσταση της ψυχικής υγείας τους δεν επιτρέπει την εφαρμογή από μέρους τους των μέτρων απομόνωσης, δύνανται να νοσηλεύονται στις κλινικές covid των νοσοκομείων αυτών, ακόμη και εάν δεν χρήζουν ειδικής θεραπείας για την νόσο covid-19, υπό την προϋπόθεση της ασφαλούς νοσηλείας.

Στα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι δυνατή η ανάπτυξη θαλάμων ή τμημάτων για την απομόνωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτά με επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 και είναι ασυμπτωματικοί ή ήπια συμπτωματικοί.

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου είναι υπεύθυνη και επιβλέπει την ορθή τήρηση των ανωτέρω κανόνων λειτουργίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος και μπορεί να επιφέρει τις αναγκαίες προσαρμογές ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε Νοσοκομείου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα (όπως ανακατανομή χώρων, προσωπικού, εξοπλισμού και λοιπές διευθετήσεις) για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου υπό τις νέες συνθήκες.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας