Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει ως στόχο να καταστεί ο δήμος σε «κόμβο πρωτοπορίας», με έργα καινοτομίας και επενδύσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 – Ο κατάλογος με τα νέα έργα που προτείνονται
Η πρώτη παρουσίαση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών για τη νέα προγραμματική περίοδο έγινε την Πέμπτη, δίνοντας τη δυνατότητα για έναν ουσιαστικό και χρήσιμο διάλογο αλλά και για την κατάθεση προτάσεων προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Το όραμα του Σχεδίου ΒΑΑ όπως συνοψίζεται από τους μελετητές είναι να καταστεί ο Δήμος Ιωαννιτών κόμβος πρωτοπορίας «αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα καινοτομίας και επενδύσεις πλήρους κλίμακας με κύριο στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, μέσω της εκμηδένισης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς, όπως οι μεταφορές, ο αστικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και οι κτηριακές υποδομές».
Ειδικότερα, η μελετητική ομάδα από την «Ήπειρος Α.Ε» κατηγοριοποιώντας τα πλεονεκτήματα, τα προβλήματα και τις ελλείψεις, καθώς επίσης και τις εν δυνάμει προοπτικές του δήμου, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, κατέληξαν σε ένα πρώτο σχέδιο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Αυτή, έχει ως αρχικό χρονοδιάγραμμα λήξης το τέλος Μαρτίου, όπως όμως επισημάνθηκε μετά τη διαλογική συζήτηση με τις παρατάξεις και εκπροσώπους φορέων, η διαβούλευση θα συνεχιστεί και εφόσον απαιτηθεί επιπλέον χρόνος μέχρι να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα εξεταστεί σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Από την εκδήλωση παρουσίασης δεν έλειψαν και οι ήπιες αντιπαραθέσεις με τη δημοτική αρχή, με τους Θωμά Μπέγκα και Τατιάνα Καλογιάννη αντίστοιχα να κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία και διαδικασία ενημέρωσης και συμμετοχικής προετοιμασίας φορέων και πολιτών.
Τα έργα και οι κατηγορίες
Όπως φάνηκε και από την παρουσίαση, οι δράσεις του Σχεδίου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Στα νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, στα συνεχιζόμενα έργα που υλοποιούνται και στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης.
Τα έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ανέρχονται σε 14 με συνολικό προϋπολογισμό 46,3 εκατομμύρια.
Προβλέπονται 17 νέα έργα από άλλες πηγές χρηματοδότησης με συνολικό προϋπολογισμό 75 εκατομμύρια.
Τα συνεχιζόμενα έργα του ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 65 εκατομμύρια και τα έργα που έχει ήδη εντάξει ο δήμος Ιωαννιτών στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων.
Πρόκειται για τα εξής:
– Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο και πράσινο αστικό μέλλον
– Εκσυγχρονισμός ΚΕΠ
– Υποδομές προσβασιμότητας ΒΑ Ακρόπολης Κάστρου
– Παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του δήμου Ιωαννιτών
– Ανάπλαση – ανάδειξη πάρκου Πυρσινέλλα.
Ποια τα νέα έργα
Τα νέα έργα που προτείνονται για ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου είναι τα ακόλουθα:
– Ενίσχυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε κλάδους τοπικής οικονομικής δραστηριότητας για το ψηφιακό μετασχηματισμό
– Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες του δήμου Ιωαννιτών
– Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σε κτίρια του δήμου Ιωαννιτών
– Δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικας – Πέραμα
– Δημιουργία πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής στη Νήσο Ιωαννίνων
– Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων
– Βελτίωση αστικής κινητικότητας
– Ανάπλαση – προστασία Ακτής Μιαούλη στην παραλίμνια περιοχή Ιωάννινα
– Βιοκλιματική Ανάπλαση Πλατείας Χατζή
– Ανάπλαση κοινόχρηστων χωρών δήμου Ιωαννιτών και μετατροπή τους σε πράσινους “αστικούς χώρους”
– Αποκατάσταση και ανάδειξη περιοχής κλίμακας «κυρά – Φροσύνης» και σπηλαίου Διονυσίου Φιλοσόφου
– Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά και Μεντρεσέ ΒΑ Ακρόπολης)
– Ανάδειξη της οθωμανικής βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων
– Ανάδειξη περιοχής εισόδου σπηλαίου πυριτιδαποθήκης (είσοδος σπηλαίου κατακομβών).
Όπως τονίστηκε από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο η διαβούλευση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ η τελική έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα γίνει από το δημοτικό συμβούλιο.
Η συζήτηση
Κατά τη διαδικασία, ο Θωμάς Μπέγκας στην τοποθέτησή του υπενθύμισε τη διαδικασία επί του προηγούμενου Σχεδίου που είχε ακολουθήσει η δική του δημοτική αρχή, και πρόσθεσε πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν πιστεύει στην έννοια της διαβούλευσης και της συμμετοχικότητας.
Σημαντικό στοιχείο ανέφερε πως είναι, ότι περιλαμβάνονται πολλά έργα τα οποία προϋπήρχαν και στο προηγούμενο Σχέδιο, ενώ πρόσθεσε πως μία βασική παράμετρος θα πρέπει να είναι η γεωγραφική κατανομή των προτεινόμενων έργων σε όλο το εύρος της «περιοχής παρέμβασης».
Η Τατιάνα Καλογιάννη και ο Λάζαρος Νάτσης αντίστοιχα επέμειναν στο ότι θα πρέπει να δοθεί ένας αναλυτικός κατάλογος των έργων και προτάσεων που είτε σχεδιάστηκαν είτε υλοποιήθηκαν από το προηγούμενο Σχέδιο, ώστε να προκύψουν οι νέες ανάγκες και να γίνεται ουσιαστική και όχι θεωρητική συζήτηση.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάν. Τσίγκρο, τον Γεν. Γραμματέα της Διοικούσας του Επιμελητηρίου Β. Βασιλείου τον συγκοινωνιολόγο και πρόεδρο της Εταιρείας Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κων. Κολοκούρη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Απ. Κοκορδάτο.
Ποιοι απουσίαζαν
Τέλος, να αναφέρουμε πως εκτός όμως από το περιεχόμενο της πρότασης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η χθεσινή εκδήλωση είχε και… παραπολιτικό χαρακτήρα καθώς έλαμψε με την απουσία της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», κίνηση που μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένδειξη δυσαρέσκειας του Νικ. Γκόντα και της παράταξης, προς τη δημοτική αρχή, για τον τρόπο και τη διαδικασία εκλογής του δημάρχου εν αναμονή μάλιστα της επικύρωσης ή μη της απόφασης αυτής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Κανονικά έδωσε το παρών και συμμετείχε στη συζήτηση, δίνοντας διευκρινίσεις όπου χρειάστηκε, ο Άρης Μπαρτζώκας για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα». Απόντες επίσης από τη διαδικασία ήταν και οι επικεφαλής Ολ. Τσουμάνη και Χρ. Πατσούρας αντίστοιχα.