Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης και των ορεινών περιοχών – Σε «ρηχά νερά» η κίνηση στα καταστήματα εστίασης, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πληρότητες το τετραήμερο από την Μ. Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, σε ξενοδοχεία και καταλύματα του νομού Ιωαννίνων, χωρίς ωστόσο να κατάφεραν οι κρατήσεις να αγγίξουν το απόλυτο.
Η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη τόσο μέσα στα Γιάννενα, όσο – κυρίως – στα χωριά των ορεινών περιοχών του νομού, όπου επέλεξαν να βρεθούν οι περισσότεροι επισκέπτες, που έμειναν αρκετές ημέρες – τέσσερις διανυκτερεύσεις – στην ηπειρωτική πρωτεύουσα.
Τα Γιάννενα και το Πάσχα, αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές για τους επισκέπτες που στην πλειονότητά τους είναι Έλληνες και κάνουν εσωτερικό τουρισμό.
Οι κρατήσεις των ξενοδοχείων του νομού Ιωαννίνων ήταν σε υψηλά επίπεδα ενώ καλύτερα κινήθηκαν τα ορεινά με το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα να έχουν πολλούς επισκέπτες για το τετραήμερο.
«Τα Γιάννενα έχουν πια καθιερωθεί ως ένας κορυφαίος προορισμός και για το Πάσχα», δήλωσε ο Στάθης Σιούτης εκ μέρους των ξενοδόχων δηλώνοντας την ικανοποίηση για την επισκεψιμότητα στην περιοχή που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς έπεται το τριήμερο της πρωτομαγιάς.
Τα… «αγκάθια»
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, τα ποσοστά των κρατήσεων θα ήταν καλύτερα αλλά ανασταλτικοί παράγοντες είναι η τιμή των καυσίμων και φυσικά οι εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται και που κρατούν πολλούς μακριά από εκδρομικά ταξίδια.
«Έχουμε μπροστά μας εκλογικές αναμετρήσεις και άρα πολλοί απόδημοι αναμένεται να χρειαστεί να ταξιδέψουν. Αυτά πλέον με την άνοδο της βενζίνης τα μετράμε όλοι. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ήταν περισσότερος αλλά μη ξεχνάμε ότι σε λίγες μέρες έχουμε εθνικές εκλογές και πολλοί από τους απόδημους θα πρέπει να ξανά κάνουν το ταξίδι», σημείωσε.
Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ
Εν τω μεταξύ, εν αναμονή τελούν οι ξενοδόχοι και για το «άνοιγμα» της αεροπορικής σύνδεσης με το Τελ Αβίβ που αναμένεται να φέρει ξένο κόσμο στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου και να συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο.
Το πρόγραμμα προβλέπει δύο πτήσεις την εβδομάδα από και προς το Τελ Αβίβ (Τετάρτη και Σάββατο), καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση για τους Ισραηλινούς τουρίστες, για τους οποίους ο Νομός των Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως προορισμός. Παράλληλα, θα καταστεί πολύ πιο εύκολη, γρήγορη και οικονομική η μετάβαση στο Ισραήλ για τους κατοίκους της Ηπείρου αλλά και όλης της Δυτικής Ελλάδας.
Εστίαση και έμποροι
Από την άλλη όμως, δεν δούλεψε με τους αναμενόμενους ρυθμούς και άρα τζίρους η αγορά των Ιωαννίνων σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ιωαννίνων, Χρήστο Τάτση.
Λίγο ο καιρός που δεν ήταν σύμμαχος και πολύ περισσότερο η ακρίβεια, δεν βοήθησαν στην πασχαλινή κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.
Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ διατυπώθηκε από τους κρεοπώλες που αυτό το Πάσχα εξαιτίας των όσων είχαν προηγηθεί με τις ανακοινώσεις του υπουργού, δεν πούλησαν τα αναμενόμενα.
Οι κρεοπώλες της γειτονιάς είχαν να ανταγωνιστούν τις τιμές των σούπερ μαρκετ, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό «βάζοντας το αρνί στο καλάθι του νοικοκυριού προκάλεσε πρόβλημα στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Δεχτήκαμε μεγάλο αριθμό παραπόνων για το θέμα αυτό καθώς και οι κρεοπώλες αυτή την περίοδο περίμεναν να δουλέψουν και δεν δούλεψαν τα αναμενόμενα», τόνισε ο κ. Τάτσης.
Η εστίαση δούλεψε αλλά όχι όπως το προηγούμενο διάστημα και σε παλιότερες εποχές. Τα καταστήματα δεν έμειναν άδεια αλλά δεν υπήρξε η ίδια κίνηση που είχε καταγραφεί σε άλλες εορταστικές περιόδους. Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος καθώς οι βροχές και το κρύο δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για βόλτες.
Ο κ. Τάτσης ερωτηθείς εξήγησε ότι πρέπει να αναστραφεί το κλίμα στην αγορά καθώς για πολλές επιχειρήσεις η συνεχής υστέρηση εσόδων θα δημιουργήσει οικονομική ασφυξία και αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες «πρέπει να στηριχτεί η αγορά που είναι άλλωστε η σημαντικότερη καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που την απαρτίζουν είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας», κατέληξε.