Ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων στο Μέκκειο Ίδρυμα στα Ιωάννινα και στο Μέτσοβο
Στο ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα του Τζίβρε στο Σουφλί, παρουσιάστηκε το εμβληματικό έργο του υπουργείου Πολιτισμού δημιουργίας 19 δομών κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία σε όλη την Ελλάδα, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Το συνολικότερο έργο για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών μέσω της χειροτεχνίας αλλά και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών σε περιοχές με μεγάλη χειροτεχνική παράδοση.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσονται προγράμματα σπουδών τεσσάρων εξαμήνων, με συνολική διάρκεια 260 ωρών (80 ώρες θεωρητική εκπαίδευση και 180 ώρες εργαστηριακά μαθήματα) για την ξυλοτεχνία, την υφαντική και την κεραμική, ενώ στις δομές θα διδάξουν τόσο καθηγητές πανεπιστημίου όσο και εμπειροτεχνίτες από την κάθε περιοχή.
Στην πρώτη, πιλοτική φάση του έργου, τα προγράμματα θα προσφερθούν από 19 δομές κατάρτισης στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚεΔιΒιΜ) των πανεπιστημίων σε οκτώ Περιφέρειες.
Μεταξύ των δομών αυτών για την Υφαντική συγκαταλέγεται και στα Ιωάννινα, στο Μέκειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ για την ξυλοτεχνία, δομή δημιουργείται στο Μέτσοβο, στο ξυλουργείο του Ιδρύματος Β.Μ. Τοσίτσα
Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις απαραίτητες κτηριακές επισκευές και προσαρμογές, την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, καθώς τις αμοιβές των διδασκόντων.
Στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου της αναβίωσης της χειροτεχνίας περιλαμβάνονται επίσης κίνητρα για επαγγελματίες χειροτέχνες όπως τη μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38% για αυτοαπασχολούμενους χειροτέχνες, τον μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος για χειροτέχνες που έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης και προχωρήσουν σε επανέναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ως τις 30.6.2023, καθώς και η επιδότηση του 30% του κύκλου εργασιών τους έως του ύψους των €5.000 για τους πρώτους 3.100 που θα προβούν στην επανέναρξη.