Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση του Κάστρου Κιάφας

Το ισχυρό τοπόσημο της Ηπείρου και της αυτόνομης Σουλιώτικης Συμπολιτείας των Σουλιωτών, θα αποκατασταθεί μετά την έγκριση από το ΚΑΣ – Στα 2 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου

 

Το Κάστρο της Κιάφας, ένα από τα ισχυρότερα τοπόσημα της Ηπείρου και της αυτόνομης Σουλιώτικης Συμπολιτείας των Σουλιωτών, θα αποκατασταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα και από την σχετική έγκριση του έργου αποκατάστασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η είδηση ανακοινώθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Πολιτισμού για ένα έργο με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Με την ομόφωνα εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΣ, που αποτελείται από τοπογραφική αποτύπωση, τεκμηρίωση παθολογίας και στατική μελέτη, το Κάστρο θα αποκατασταθεί πλήρως και θα αντιμετωπιστούν όλες οι υφιστάμενες, αλλά και οι εξελισσόμενες φθορές του.

Πρόκειται για το πιο εμβληματικό μνημείο του Σουλίου, που είναι κηρυγμένο ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και είναι οριοθετημένο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Η αποκατάσταση του Κάστρου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου, που εκπονήθηκε, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κάνει λόγο σε δήλωσή της για ένα σημαντικό βήμα ώστε να διασωθεί το ιστορικό Κάστρο της Κιάφας και παράλληλα να αναβιώσει ένα μέρος της ιστορικής ταυτότητας του Σουλίου.

«Το ιστορικό Σούλι και το θρυλικό Κάστρο της Κιάφας, κηρυγμένο ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, σημαντικό αρχιτεκτονικό τεκμήριο, βρίσκονταν για πολλά χρόνια, σε πλήρη εγκατάλειψη. Ο σεισμός, του Μαρτίου 2020, έπληξε περαιτέρω το μνημείο, προκαλώντας μεγάλες ζημίες. Προχωρούμε στην αποκατάστασή του, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το στρατηγικό σχέδιο που εκπονήθηκε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προωθούμε τη συνολική προστασία και ανάδειξη του σημαντικού αυτού τόπου της ιστορικής μας μνήμης. Η στρατηγική μας έχει διπλό στόχο: Την αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας, με τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης κοινότητας, με την ανάδειξη όχι μόνο του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου του Σουλίου, στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, αλλά και την υλική και άυλη κληρονομιά του τόπου. Το Σούλι, δεμένο με την ιστορία μας, συγκινεί όλους τους Έλληνες και τους φιλέλληνες, στο εξωτερικό. Η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας και η ανάδειξη συνολικά της ιστορικής ταυτότητας του Σουλίου, σε ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, αποτελούν ελκυστικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής».

Ιστορική αναφορά

Το Σούλι είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, λόγω των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Αλή Πασά κατά τον 18ο αιώνα. Ακόμη και σήμερα αποτελεί μια δυσπρόσιτη περιοχή που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και έναν από τους σημαντικότερους τόπους ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα.

Το Κάστρο της Κιάφας είναι ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο, αντιπροσωπευτικό της εποχής του, χτισμένο από τον Αλή Πασά, μετά την κυριαρχία του, επί των Σουλιωτών το 1803.

Έχει ορθογωνική κάτοψη σε θέση και έχει προσαρμοστεί στο ανάγλυφο του εδάφους, με τις μεγαλύτερες πλευρές του να είναι παράλληλες με την κορυφογραμμή του βουνού. Οι γενικές του διαστάσεις είναι περίπου 150×50μ. και το ύψος των εξωτερικών τειχών ξεπερνά τα 11μ. Στην περίμετρό του διαμορφώνονται τέσσερις πύργοι – προμαχώνες. Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστες εγκαταστάσεις, ωστόσο, διακρίνεται ακόμη η οργάνωσή του.

Ο μεγάλος σεισμός στις 21/3/2020 προκάλεσε εξαιρετικά σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου της εξωτερικής και εσωτερικής τειχοποιίας, καθώς και στις οχυρωματικές κατασκευές του προμαχώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ